Haberler

CHP Grup Başkanvekili Gök, Bala Depremzedeleri İçin Yeni Bir Soru Önergesi Verdi

Chp Grup Başkanvekili Levent Gök, 2007 yılı aralık ayında meydana gelen Bala depremi nedeniyle evleri ağır hasar gören ve yıkılan depremzedelere yaptırılan konutların yeni mağduriyetlere yol açtığını belirterek, Başbakan Davutoğlu tarafından yanıtlanmasını istediği TBMM'ye verdiği soru önergesinde, "Bala depremzedelerinin mağduriyetini daha da ağırlaştırmaya ne zaman son vereceksiniz?

Chp Grup Başkanvekili Levent Gök, 2007 yılı aralık ayında meydana gelen Bala depremi nedeniyle evleri ağır hasar gören ve yıkılan depremzedelere yaptırılan konutların yeni mağduriyetlere yol açtığını belirterek, Başbakan Davutoğlu tarafından yanıtlanmasını istediği TBMM'ye verdiği soru önergesinde, "Bala depremzedelerinin mağduriyetini daha da ağırlaştırmaya ne zaman son vereceksiniz?" dedi.

Gök, Balalı depremzedelerin 8 yıldır yaşadığı mağduriyetlere, afet evlerinin su ve elektriği bağlanmadan 74 bin lira maliyet çıkartılarak yeni bir sorun daha eklendiğine vurgu yaparak bu sorunları sık sık yazılı soru önergeleriyle TBMM gündemine taşıdığını, ancak ilgili bakanlardan yanıt alamadığını belirterek yeni bir yazılı soru önergesi verdi.

Levent Gök, yeni önergesinde, depremzedelere konut inşaatlarını yapan müteahhidin işi bırakarak kaçtığı yolundaki iddialara değindi ve deprem konutları ikamete elverişli duruma getirilmeden "niçin teslim edilmiş, iskan edilmiş" gibi bilgilendirme yapıldığını ve konut maliyetlerinin başlangıçta konuşulup kararlaştırılan miktarın üzerine neden çıktığını ve bu maliyetin tamamının neden depremzedelerden talep edildiğini sordu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanmasını istediği önergesinde; depremzedelerin mağduriyetini gidermenin devletin asli görevi olduğuna dikkati çeken Gök, konut maliyet hesabının yeniden değerlendirilmesi ve devletin desteğinin arttırılması konusunda bir tutum değişikliğine girilip girilmeyeceğini, bu konuda ilgililere bir talimatın ne zaman verileceğini ve depremzedelere ağır mağduriyet yaşatan ilgililer hakkında ne işlem yapılacağını da sordu.

GÖK'ÜN BAŞBAKANIN YANITLAMASINI İSTEDİĞİ YENİ SORU ÖNERGESİ

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Ahmet DAVUTOĞLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz ederim. 28.10.2015

Levent GÖK, Ankara Milletvekili CHP Grup Başkanvekili

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın İdris GÜLLÜCE tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Başkanlığınıza sunduğum 20.8.2014 tarihli yazılı soru önergemde şu sorulara yer vermiştim.

"1-Ankara'nın Bala ilçesi ve köylerinde 2007 yılı Aralık ayında meydana gelen depremde konutları oturulamayacak ölçüde hasar gören yurttaşlara TOKİ tarafından yaptırılan konutlardan elektrik ve suyu olmadığı için oturulamayanlar için köylerde 74 bin lira, ilçe merkezinde 84 bin lira borç tahakkuk ettirildiği ve ödeme emri gönderildiği doğru mudur?

2-Müteahhidin işi bıraktığı ve kaçtığı doğru mudur?

3-Afetzedelere 3 yıl önce teslim edilen bu konutlara elektrik ve su bağlatılamayış nedeni nedir?

4-Afetzedelere oturmadıkları konutları için geçtiğimiz günlerde 154 bin liralık ödeme emri gönderildiği doğru mudur?

5-Afetzedeler neye göre, hangi yıl esas alınarak borçlandırılmışlardır?

6-Afetzedelerin 2008 yılı Bayındırlık birim fiyatlarına göre yaptıkları hesaplamada, 2008'e göre 44 bin, 2011'e göre 50 bin, 2014'e göre 54 bin lira olarak çıkan borç miktarları ile ödeme emrinde belirtilen borç miktarları arasında afetzedeler aleyhine ortaya çıkan farkın gerekçesi nedir?

7-Bazı üretici afetzedelerin hesabına Ziraat Odası Başkanlığı tarafından yatırılan tohum ve gübre yardımı paralarının afet konutları için bloke edildiği doğru mudur? Doğru ise bunu etik buluyor musunuz? Bu uygulama yeni mağduriyetler doğurmayacak mıdır?

8-Bala deprem konutlarından yapıldığı halde teslim edilmeyen konut sayısı nedir?

9-Bala deprem konutlarından yapılmayan, inşaatına başlanmayan konutların sayısı ve başlanmayış nedeni nedir?

10-Başlanmayan konutların gerekçesi nedir? Ne zaman başlanacaktır? "

12 Mayıs 2014 tarihli aşağıdaki yazılı soru önergemi ise İçişleri Bakanı Efkan ALA'nın yanıtlaması istemiyle sunmuştum.

"Ankara ili Bala ilçesinde 2007 yılı Aralık ayı sonunda meydana gelen depremde evleri ağır hasar gören yurttaşlardan hak sahibi olarak kabul edilenlere TOKİ tarafından yaptırılan konutların büyük bir bölümünün bitirilerek kendilerine teslim edildiği Ankara Valiliği'nin Bala Kaymakamlığına gönderdiği yazıda ifade edilmiştir.

Ankara Valiliği, yazısında, Bala'ya bağlı belde, mahalle ve köylerde yapımı tamamlanan konutların kesin borçlandırma işlemleri için hak sahiplerine ait isim listesinin Ziraat Bankası Bala şubesine gönderildiğini belirterek hak sahiplerinin bilgilendirilmelerini istemiştir.

Bu bağlamda;

1-Anılan Bala depreminde ağır hasar gören ve yerine TOKİ rafından konut yapılması gereken kaç konut tespit edilmiştir?

2-Bu tespite göre hak sahibi ve konut sayısını ve kesin maliyetini belirten bir listeyi konut büyüklüğünü ve hissedar durumunu belirterek açıklar mısınız? Maliyetler hangi yıl birim fiyatlarına göre hesaplanmıştır?

3-Hak sahibi oldukları ve gerekli işlemleri tamamladıkları halde konutları yapılmayan depremzede var mıdır? Varsa sayısı kaçtır, yapılmayış gerekçesi nedir?

4-Ağır hasarlı konutlarda halen oturulmakta mıdır? Oturuluyorsa bir yıkılma halinde can ve mal kaybından kim sorumlu tutulacaktır?

5-TOKİ, Bala/Kesikköprü konutlarını niçin yapmamıştır? Kesikköprü deprem konutları için arsa tahsisi ne zaman yapılacaktır? Kesikköprü'deki depremzedelerin mağduriyetini nasıl gidereceksiniz?

6-Köy ya da mahallede ilgililerin doğrudan kendilerine yazılı tebligat yapılması en garantili bir yol iken, böylesi ciddi içerikli bilgilendirmelerin garantili olmayan ilanen duyuru biçiminde yapılması yönteminden vaz geçilmesi için ilgililere bir talimat verecek misiniz?

7-Konutları bitirilerek kesin teslimatları yapılanların, kesin borçlandırma işlemleri tamamlandıktan bir yıl sonra ödemelerin başlatılması konusundaki taleplerini dikkate alarak ödemelere bir yıl sonra başlanması için bir talimat vermeyi düşünüyor musunuz?"

Her iki önergeme de yanıt verilmemiştir.

Bugün gelinen aşamada depremzedelerin ağır mağduriyeti devam etmektedir.

Bala ilçesi ve köylerinde bundan 8 yıl önce 20 Aralık 2007 tarihinde meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki deprem sonrasında müteahhit aracılığıyla yaptırılan, ancak müteahhidin kaçması sonucu, teslim edildiği yönündeki bilgilendirmelerin gerçeği yansıtmadığı, konutlarda ikametin mümkün olmadığı yaşanarak öğrenilmiştir. Deprem konutları için şimdi depremzedelere 74 bin Liralık fatura gönderildiği ve bunun büyük bir şok etkisi yarattığı ortaya çıkmıştır.

Depremzedeler, istenen bedelin iptali için Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Toplu Konut İdaresi'ni (TOKİ) dava etmiş bulunmaktadır.

Bu bağlamda;

1-Depremzedelerden istenen bedel nasıl tespit edilmiştir? Niçin maliyet yükseltilmiş ve tamamı depremzedelerden talep edilmektedir?

2-Depremzedelerin mağduriyetini gidermek için gerekli adımlar neden atılmamıştır?

3-Konutlar elektrik ve su gibi yaşamsal bağlantılar yapılmadan neden teslim edilmiş gibi gösterilmek istenmiştir?

4-Böylesi felaket zamanlarında devletin mağduriyet ve acılar yaşamış depremzede yurttaşlara kucak açması, onların yaralarını sarmaya çalışması gerekirken, onlara yeni mağduriyetler yaşatan bir tutum alması nedeniyle yurttaşların canını çok acıtan bu yeni sürece son vermek üzere ilgililere bu doğrultuda bir talimat vermeyi düşünüyor musunuz?

5-Depremzedelerin mağduriyetini ağırlaştıran uygulamaların sorumluları hakkında bir işlem yapacak mısınız?" - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Ahmet Davutoğlu Levent Gök Bala Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title