Haberler

Cenevre 2 Konferansı

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi : "Listeyi henüz oluşturmadık ama bu iki ülke (İran ve Suudi Arabistan) elbette olası katılımcılar arasında yer alacak"  "Doğrulayabileceğ...

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi, 22 Ocak 2014 tarihinde yapılacak Suriye konulu Cenevre-2 Konferansı'na katılacakların listesini henüz oluşturmadıklarını ancak İran ve Suudi Arabistan'ın olası katılımcıları arasında yer alacağını söyledi.

Cenevre-2 Konferansı hazırlıkları çerçevesinde, BM Genel Sekreteri'nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman, Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcıları Mikhail Bogdanov, Gennady Gatilov ve ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Wendy Sherman ile bir araya gelen İbrahimi, görüşmenin ardından BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenledi.

İbrahimi, konferans hazırlıkları çerçevesinde üçlü olarak 20 Aralık'ta tekrar toplanacaklarını, belki bu toplantının konferans öncesinde son toplantı olacağını kaydetti.

Suriye hükümeti ve muhaliflerle görüşmeler yürüttüklerini ve heyetlerin isimlerini mümkün olduğu kadar kısa sürede bildirmelerini istediklerini ifade eden İbrahimi, isimleri yılsonundan önce almayı umduklarını ifade etti.

Heyetlerle bir araya gelmenin ve onlarla konuşmanın önemli olduğuna işaret eden İbrahimi, bu konferansın Suriyelilerin ülkeleri için güvenilir, çalışabilir ve etkili bir barış süreci elde etmeleri açısından önemli olduğunu kaydetti.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan İbrahimi, İran ve Suudi Arabistan'ın toplantıya davet edilip edilmeyeceğinin sorulması üzerine, "Listeyi henüz oluşturmadık ama bu iki ülke elbette olası katılımcılar arasında yer alacak" dedi.

İbrahimi, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi'nin de İran'ı davet etmekten yana olduğunu aktardı.

"Bu bir etkinlik değil, süreç"

Cenevre Bildirisi'nin bir ateşkesi öngördüğünü belirtilerek 22 Ocak'tan önce bir ateşkes olması gerekip gerekmediğinin sorulması üzerine İbrahimi, Cenevre Bildirisi'nin tam olarak ateşkes önerip önermediği konusunda emin olmadığını fakat kendilerinin taraflara güven artırıcı pekçok önlem almalarını tavsiye ettiklerini anlattı. İbrahimi, "Fakat gerçekçi olmak gerekirse, konferans öncesinde olması gereken pekçok şey konferans sonrasında olacak" dedi.

İngiliz Dışişleri Bakanı William Hague'ın muhaliflerin, Suriye Ulusal Koalisyonu tarafından temsil edileceğini söylediğinin belirtilmesi ve bunun doğru olup olmadığının sorulması üzerine İbrahimi, şunları kaydetti:

"Doğrulayabileceğim şey, Suriye Ulusal Koalisyonu'nun heyeti oluşturmakta önemli bir rol oynayacağı. Fakat her zaman söyledim, heyetin kredibilitesi olması gerekiyor. Temsil edebileceği kadar çoğunluğu temsil etmesi gerekiyor. Cenevre'ye gelmek isteyen herkes gelemeyecek. Şunu bilmeleri gerekiyor, bu bir etkinlik değil. Bu bir süreç. Eminim bu süreçte yeni Suriye Cumhuriyeti'ni yaratmak için katılım sağlamak isteyenler sürece katılacaklar."

İbrahimi, bir başka soru üzerine de geçiş hükümetinin oluşturulmasının konferanstaki en önemli konulardan biri olacağını, bu hükümetin oluşturulmasının Cenevre Bildirisi'nde de yer aldığını söyledi.

Müzakerelerin 22 Ocak'ta başlayıp başlamayacağı konusundaki soruyu yanıtlarken de İbrahimi, müzakerelerin 22 Ocak'ta başlayacağını fakat ne kadar devam edeceğinin süreç içerisinde görüleceğini kaydetti. - Cenevre

Kaynak: AA / Güncel

Suudi Arabistan Suriye İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title