Haberler

Çanakkale'de Zafer Coşkusu Başladı

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98'inci yıl dönümü kutlamaları ve Şehitleri Anma Günü'nü içeren 'Zafer Haftası', Çimenlik Kalesi'ndeki açılış töreniyle başladı.

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98'inci yıl dönümü kutlamaları ve Şehitleri Anma Günü'nü içeren 'Zafer Haftası', Çimenlik Kalesi'ndeki açılış töreniyle başladı. Kutlamalar, iki hafta boyunca 98 etkinlik ile sürecek.

Çanakkale Boğazı'na döşediği mayınlarla Deniz Savaşları'nın kaderini değiştiren ve iki yıl önce orijinaline birebir benzer yapılan Nusrat Mayın Gemisi'nin bağlı bulunduğu Çimenlik Kalesi'nde düzenlenen 'Zafer Haftası' açılış törenine, Vali Güngör Azim Tuna, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, askerler, muharip gaziler, şehit aileleri ile öğrenci ve askerler katıldı. Tören, şehitler için saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı eşliğinde rengini şehitlerimizin kanından alan Türk bayrağının göndere toka edilmesiyle başladı.

Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Vali Güngör Azim Tuna, milletlerin tarihinde çok önemli ve anlamlı kilometre taşları ve dönüm noktaları bulunduğunu ifade etti. Bu kilometre taşlarının sadece bir milletin kendi tarihini değil, aynı zamanda medeniyetlerin akışını, tarihin yönünü, insanlığın ufkunu da değiştirdiğini belirten Vali Tuna, "Kahramanlıklarla dolu bizim tarihimizde de yeni bir çağ açan ve eski çağı kapayan bir çok önemli kilometre taşı mevcuttur. 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi, 1453 İstanbul'un Fethi gibi. 1915 Çanakkale Zaferi'de tarihimizde altın harflerle yazılmış önemli bir dönüm noktasıdır" diye konuştu.

Vali Güngör Azim Tuna tüm Türkiye'ye de seslenerek, "Çanakkale ile manevi ve tarihi bağı olan herkesi, içinde Çanakkale'den bir parça olan her vatandaşımızı Çanakkale'ye, törenlerimize ve şehitliklerimize davet ediyorum. Çanakkale ruhunun, meşalesinin ülkemizin her yanında yakılmasının, ülkemizin birlik ve beraberliğine büyük hizmet edeceğini düşünüyorum" dedi. Vali Tuna, gençlere de seslenerek şunları söyledi:

"Sevgili gençlerimizin tarihimizi iyi okumalarını ve bugünlerden ders çıkarmalarını, çok iyi anlamalarını rica ediyorum. Çünkü Çanakkale'den hala alınması gereken bir çok ders ve çıkarılması gereken sonuçlar vardır. Bugün burada yaşadığımız barış ve huzurun bedelinin sevgili gençlerimiz tarafından çok iyi özümsenmesini ve anlaşılmasını temenni ediyorum."

ÖVÜNÇ MADALYALARINI VERDİ

Vali Tuna, konuşmasının ardından 23 Temmuz 2011 tarihinde Mardin'in Ömerli İlçesi'ne bağlı İkipınar Köyü'nde terör örgütüyle girdiği silahlı çatışmada şehit olan Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Sadık Güllü'nün oğlu Serhat Çağrı Güllü ile 3 Mart 2010 tarihinde Tunceli'de terör örgütü tarafından tuzaklanan el yapımı patlayıcıya basma sonucu yaralanan gazi piyade er Ziya Berkit Öner'e Devlet Övünç Madalyalarını taktı ve beratlarını verdi.

Çimenlik Kalesi'ndeki törenin ardından, Vali Güngör Azim Tuna ve beraberindekilerin katıldığı halk yürüyüşü yapıldı.

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98'nci yıldönümü kutlamaları ve Şehitleri Anma Günü etkinlikleri 24 Mart tarihine kadar sürecek. 18 Mart Günü yapılacak olan törenlere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte çok sayıda bakan da katılacak. - Çanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güngör Azim Tuna Zafer Haftası Ülgür Gökhan Politika Güncel Haberler

title