Haberler

Çanakkale'de Köylülerin Kene Tepkisi

Çanakkale'nin Ayvacık İlçesinden Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (Kkka) Hastalığı İddiasıyla Sevk Edildiği Hastanede Hayatını Kaybeden 54 Yaşındaki M.d.'nin Oturduğu Köyün Sakinleri, Kan Tahlili Sonuçları Açıklanmadan Ölümün "Kene" Kaynaklı Olarak Yansıtılmasına Tepki Gösterdi.

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinden Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı iddiasıyla sevk edildiği hastanede hayatını kaybeden 54 yaşındaki M.D.'nin oturduğu köyün sakinleri, kan tahlili sonuçları açıklanmadan ölümün "kene" kaynaklı olarak yansıtılmasına tepki gösterdi.

Olayın basın yayın organlarında "keneden ölüm" şeklinde yansıtılmasına tepki gösteren Büyükhusun köylüleri, kan tahlili sonuçları açıklanmadan bu olayın keneden ölüm şeklinde ilan edilmesinin kendilerini mağdur ettiğini belirtti. Büyükhusun Muhtarı Raif Ermiş, M.D.'nin 1 yıldan bu yana rahatsız olduğunu belirterek, "Ablamız bir yıldır rahatsızdı. 1 ay içinde rahatsızlık çoğaldı. Köylü olarak biz onun hasta olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak ne yazık ki bu ölümü kenenin üzerine yıktılar. Kenenin ağzı dili yok. Biz onun keneden öldüğüne inanmıyoruz. Şu an herkes tedirgin. Bizim köyümüz bir sahil köyü. Güzellikleriyle anılacak bir köy. Bu yerin kene ile anılmasından hepimiz rahatsızız. Biz doktor değiliz. Keneden olur veya başka bir hastalıktan olur. Atatürk Araştırma Hastanesi laboratuarı bunun sonucunu bize söyleyemiyorsa, tabii ki köy olarak biz bu durumdan rahatsızız. Sonuç Ankara'dan gelecek deniliyor. 5 gündür bekliyoruz gelmiyor. Kadının cenazesini bile rezil ettiler. '2 metre aşağı gömün ve elinizle ellemeyin' dediler. Cenazemizi örf ve adetlerimize göre gömemedik. Tabutla gömdüğümüzden yüzünü kıbleye bile çeviremedik" dedi.

Hayatını kaybeden M.D.'nin böbreklerinden şikayeti olduğunu belirten muhtar Raif Ermiş, "Bir arada ayağından ameliyat oldu. 'Boyun fıtığı var' dediler. Sonra böbrekleriyle safra kesesi dediler. Ölümünden bir iki gün önce kızı Ünzile 'Annemi kene de ısırdı' deyince bu olaylar ortaya çıktı. Ayvacık'taki doktorlar 'kenenin ısırdığı insan 14 gün içinde ölür' dediler. Bu ablamızı kene ısıralı 25 gün olmuş. Ameliyat olacaktı. Kan değerleri düşük diye ameliyat olmadı. Olaydan sonra bir ekip geldi, davarları ilaçladık. Ekip bütün kenelerin fotoğrafını çekti. Kırım Kongo kenesi yok burada" şeklinde konuştu.

Köylülerden Hasan Sönmez ise, "Olmayan bir şeyi aramanın anlamı yok. Raporlar gelir ondan sonra yapılması gereken şey konuşulur. Raporlar gelmeden böyle bir açıklama yapılması çok yanlış. Ben hayatımı hayvancılıkla kazanıyorum. Hayvanlarda kene muhakkak olur. Çocukluğumuzdan beri biz kenelerle birlikte yaşıyoruz. Sonuçta bugün çıkan bir şey değil bu. Kene sürekli var. Koparıp koparıp atıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kene ısırması sonucu öldüğü iddia edilen M.D.'nin eşi H.D. ise, eşini rahatsızlandığında Ezine Devlet Hastanesi'ne götürdüklerini belirterek, "Kendisine safra kesesi teşhisi kondu, iltihap yapmış dediler. Ameliyat yapılması planlanıyordu. Kızım 'Annemi 25 gün önce kene ısırdı' deyince eşim İzmir Atatürk Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. 12 Haziran Perşembe günü kan örneği alınarak tahlile gönderdiler. Tahlil sonuçlarını beklerken eşim cumartesi gecesi vefat etti. Pazartesi günü de köyde toprağa verdik.

Aradan 1 hafta geçmesine rağmen raporlar hala gelmedi. Eşimin neden öldüğünü ben bile bilmiyorum. 4 hafta önce çalışırken kulağının arkasına kene konmuş. Keneyi eliyle alıp öldürmüş. Ama eşim zaten safra kesesinden rahatsızdı. O ısırdığı söylenen yerde hiçbir iz ve yara yoktu. Raporların bir an önce açıklanmasını istiyoruz" dedi.

(BE-AÖ-MŞ-RA-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title