Haberler

Beyitler dile geldi

Güncelleme:

8. Kocaeli Kitap Fuarı'nda Hayati İnanç "Can Veren Pervaneler" konulu konferansıyla kitapseverler buluştu.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 8. Kocaeli Kitap Fuarı, TRT'de "Can Veren Pervaneler" adlı programı sunan Av. Hayati İnanç'ı ağırladı. İnanç programının adını taşıyan konferansında, Osmanlı ve Divan edebiyatından şiirler okuyup, açıklamasıyla günümüze özgü tavsiyelerde bulundu.

DİVAN EDEBİYATINDAN BEYİTLER

Ünlü edebiyatçı ve avukat Hayati İnanç, 8. Kocaeli Kitap Fuarı'ndaki konferansında Şeyh Galip, Nabi, Baki gibi birçok divan şairinin beyitlerini okuyarak, kelimelerinde yatan derin manaları okuyucularına aktardı. Neşeli kimliği ve hoş sohbetiyle dikkat çeken İnanç, yaşanan olaylardan yola çıkarak edebiyatın dilinin günümüz hayatı anlamaya yönelik hazineler olduğunu kaydetti.

FATİH'İN EDEBİ KİŞİLİĞİ

Fatih Sultan Mehmet'in edebi kişiliğinden bahseden İnanç, "Sultan Fatih, bir devri yıkıp başka bir devri başlatan bir şahsiyet. Sultan Fatih'in bu başarısını ispatlayan Ebul Vefa Hazretleri ile yaşadığı bir olaydan görebiliyoruz. Sultan, Ebul Vefa hazretlerinin dergahına geliyor. Ebul Vefa hazretlerinin öğrencisi karşısına geliyor. Öğrencisine görüşmek istediğini bildiriyor. Öğrenci içeri girip çıkıyor ve 'Söyleyin sultanımıza müsait değil' sözünü iletiyor" hatırlatmasını yaptı.

EBUL VEFA "O GAZA EVLADIDIR"

Sultan Fatih'in bu cevabı aldıktan sonra gözlerinin dolduğunu belirten İnanç, "Sultan ağlıyor ve Bizans'ın surlarını aştık ama geldiğimiz tahta kapıdan geçemedik.' diyor. Öğrenci Sultanın ağladığını görünce Ebul Vefa'ya durumu bildirmek istiyor ama Vefa'nın da ağladığını görüyor. Ardından nedenini soruyor. Ebul Vefa, 'Evlat o gaza askeridir, orada lazım biz dua askeriyiz, Burada lazımız. Gelip dua lezzetini duysa saltanat zarar görecekti' diyor. İşte Fatih'i Fatih yapan bu ulviyetti" dedi. İnanç konuşmasında tarihten ve günümüzden birçok hikâyeye yer verdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title