Haberler

ARAPDER'den Osmanlıca Eğitime Destek Geldi

Güncelleme:

Türkiye Araplar Derneği Genel Başkanı Şükrü Kırboğa, Osmanlı Türkçesi eğitimine destek verdiklerini ve bu uygulamaya herkesin destek vermesi gerektiğini söyledi.

Osmanlı Türkçesi'nin liselerde zorunlu olarak müfredatta yer alması Türkiye genelinde eleştirilerle karşılanırken, konu hakkında görüşlerini dile getiren Türkiyeli Araplar Yardımlaşma ve Kültür Derneği Genel Başkanı Şükrü Kırboğa, uygulamaya her kesimin destek vermesi gerektiğini söyledi.

'OSMANLICA VAROLUŞUMUZU SÜRDÜREBİLİR'

Milletlerin kültürel varoluşlarının en temel öğelerinden birisinin dil olduğunu belirten Kırboğa, "Son günlerde gündeme gelen Osmanlıcanın okullarda ders olarak okutulması isteği de şüphesiz kültürel varoluşumuzun daha da sürdürülebilir olması açısından önemlidir" dedi.

'GENÇLER ESERLERİ ANLAYAMADIKLARI İÇİN OKUYAMIYOR'

Genç nesillerin tarih konusunda bilgilerinin yanı sıra kültürel akımın da yaşatılması gerektiğini sözlerine ekleyen Kırboğa açıklamasında şu ifadelerine yer verdi: "Günümüz gençliğinin bırakın yüz yıl öncesi eserleri daha otuz kırk yıl önceki eserleri dahi okuyamadıklarını, anlayamadıklarını üzülerek müşahede ediyoruz. Batı eksenli kültürel baskıların bizleri tüm bir geçmişimizden koparması kuşaklar arası aktarılması gereken değerlerin de yok olmasına sebep oluyor. Oysaki bizi biz yapan bu değerler değil midir?

TÜRKİYE'DE İLETİŞİM SORUNU YAŞANIYOR

Ülkemizde bile bölgeler arasında ciddi bir iletişim sorunu yaşanmaktadır. Uzun bir tarih diliminde konuştuğumuz birçok kelimenin artık konuşma dilinde olmaması belli bir yaşın üstündeki vatandaşlarımızın gençlerle anlaşamamalarına da sebep olabilmekte ve kuşaklar arasında olduğu kadar bölgeler arasında da iletişim sıkıntısına sebep olabilmektedir.

Yine yüz yıl önceki konuşma dilimiz ile Balkanlardan Çin'e kadar tüm coğrafyada iletişim zorluğu kurmadan gezilebildiğini biliyoruz. Böylesine zengin bir dil yapısı ile bölge ülkeleri ve halkları ile kurulabilecek ilişki düzeyinin, duygu paylaşımının Ortadoğu barışına da büyük katkı sunacağı göz ardı edilmemelidir.

OSMANLICA ASLINDA BİZİM ÖZÜMÜZDÜR

Osmanlıca dediğimiz dilin aslında kendi konuşma dilimiz olduğu gerçeğini kimse gizlememelidir ve çok geniş bir kelime hazinesine sahiptir. Bugünkü konuşma dilinden en büyük farkı alfabe olarak Arap alfabesini kullanıyor olmasıdır. Arap alfabesinin günümüzde geniş bir kullanım alanı olduğunu da belirtmek gerekir. Böylesine geniş kullanma alanı olan bir alfabeyi öğrenmenin kimseye bir zararı olmadığı gibi büyük faydalarının olduğunu da belirtmek gerekir. Kaldı ki sadece Arap alfabesini değil bu gün geniş bir kullanım alanı olan Kiril alfabesini dahi isteyen rahatlıkla öğrenebilmelidir.

Osmanlıcanın okullarda ders olarak okutulması gecikmiş bir hamledir ve bir an önce başlatılmalıdır. Hükümetimizin bu çabaları takdirle karşılanmalıdır."

Kaynak: Temsilci / Güncel

Türkiye Eğitim Yerel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title