Haberler

"4+4+4 Eğtim Sisteminde Seçmeli Din Dersleri" Raporu

Seçmeli din derslerini, velilerin büyük oranda desteklediğini ortaya koyan rapora göre, öğrenciler en fazla "Hz. Muhammed'in Hayatı" dersine ilgi gösteriyor.

İstanbul'daki devlet okullarında yapılan bir araştırma, velilerin, okullardaki seçmeli din derslerini büyük oranda desteklediğini ortaya koydu.

İlim Kültür Eğitim Derneği (İLKE), İstanbul'da Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı devlet okullarında, "Kitzniger" metoduyla ve 200 kişiyle yapılan "4+4+4 Eğitim Sisteminde Uygulanan Seçmeli Din Dersleri" konulu araştırmanın sonuçlarını, Yenikapı Mevlevihanesi'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı.

İLKE Derneği Başkanı Davut Şanver, konuşmada, saha araştırmasının, geçen yıl yürürlüğe giren seçmeli din eğitiminde, veli ve öğrencilerin en çok Kuran-ı Kerim ve Hz. Muhammed'in Hayatı derslerine ilgi duyduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Öğrencilerin seçmeli din derslerinde öğrenmek istediği konuların, en çok Kur'an-ı Kerim'in mesajını anlamaya dönük konular, inanç ve ibadetler, Kur'an-ı Kerim'de Hz. Peygamber, ahlaki konular, Kur'an-ı Kerim tarihiyle, peygamber kıssaları ve tecvit kuralları olduğunun tespit edildiğine işaret eden Şanver, öğrencilerin zorlandıkları konuların ise Kur'an-ı Kerim'i okumaya yeni başlayanlarda, harflerin çıkışı ve birleştirilmesi ile tecvit kuralları olduğunu kaydetti.

Veliler, din derslerine büyük oranda destek veriyor

Rapora göre, araştırmaya katılan öğretmen, veli ve öğrenciler genel olarak seçmeli din derslerine büyük oranda destek veriyor.

Raporda, buna karşın okulların fiziki altyapı eksikliği, bu dersleri verecek yeterli nitelikli öğretmenlerin olmayışı, ders materyallerinin yetersizliği gibi nedenlerle, beklentilerin karşılanmadığı görüşüne yer verildi.

Söz konusu yetersizliğin öğrenme ve öğretme sürecini olumsuz yönde etkilediği vurgulanan raporda, veli ve öğretmenlerin genel olarak Türkiye'de uzun bir dönem din eğitimi alanının ihmal edildiğini, yeni din dersleri sayesinde öğrencilerin dini bilgileri daha fazla elde edeceği görüşünde birleştiği ifade edildi.

Okuldaki din derslerine veliler tarafından gösterilen ilginin, geçmişte ve bugün özellikle cami veya Kuran kurslarında aldıkları din eğitimini yetersiz görmelerinin büyük bir payı olduğunu ortaya koyan raporda, okullardaki eğitimin daha kaliteli, sistemli, disiplinli ve verimli olacağına aileler kadar öğrencilerin de güven duyduğu sonucuna ulaşıldı.

"En fazla ilgi Hz. Muhammed'in Hayatı dersine"

Rapora göre, öğrenciler, en fazla ilgiyi "Hz. Muhammed'in Hayatı" dersine gösteriyor.

Peygamberin en fazla ahlaki yönüne ilgi duyan öğrenciler, Hz. Peygamberin çocukluğu, gençliği, ailesiyle ilişkileri, kadın hakları ve barışa verdiği önem konularıyla ilgileniyor.

Öğretmenlerin bir kısmının alan bilgisi eksikliğinden dolayı bu dersleri işleme konusunda zorlandığı, hatta veremeyeceği düşüncesiyle, çalıştığı okulda farklı bir din dersinin açılmasını talep ettiği sonucuna varılan raporda, okulun fiziki altyapı yetersizliğiyle bu dersleri verecek öğretmenlerin olmayışının da istenilen derslerin alınamamasına yol açtığı belirlendi.

Raporda, din eğitiminin, yetişmekte olan bireylere sorumluluk duygusu kazandıracağı düşüncesinin, veli ve öğretmenlerin ortak görüşü olduğu sonucuna varıldığı belirtilerek, öğrenci ve ailelerinin, din eğitiminde kazandırılmasını istedikleri dini bilginin, İslam dininin temel ilke, esas ve kaynaklarıyla örtüşmesine önem verdiklerinin ortaya konulduğu ifade edildi.

Raporu hazırlayan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Bahçekapılı'nın sunumundan sonra İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları (ÖNDER) Derneği Başkanı Hüseyin Korkut ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Tekin, raporla ilgili değerlendirmede bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Milli Eğitim Müdürlüğü Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title