Haberler

Garanti Karını Artırmayı Hedefliyor

2007 Yılı İçin 2 Milyar 421 Milyon YTL Kar Açıklayan Garanti Bankası'nın Genel Müdürü Ergun Özen, 2008 Yılında YTL Kredilerinde Yüzde 30, Döviz Kredilerinde Yüzde 40 Büyüme Öngördüklerini Belirterek, Kar Rakamlarını da Yüzde 30-35 Artırma Hedefinde Olduklarını Söyledi.

2007 yılı için 2 milyar 421 milyon YTL kar açıklayan Garanti Bankası’nın Genel Müdürü Ergun Özen, 2008 yılında YTL kredilerinde yüzde 30, döviz kredilerinde yüzde 40 büyüme öngördüklerini belirterek, kar rakamlarını da yüzde 30-35 artırma hedefinde olduklarını söyledi.

Özen, düzenlediği basın toplantısında bankanın 2007 yılı performansını değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

2007’DE 2 MİLYAR 422 MİLYON YTL KAR

Özen, Garanti’nin 2007’de konsolide net karının, önceki yıla göre yüzde 108 artırarak 2 milyar 421 milyon 756 bin YTL’ye yükselttiğini söyledi. Geçen yılın iyi kar ettikleri bir yıl olduğunu vurgulayan Özen, özel sektör bankaları içerisinde en fazla kar eden banka olduklarını, Türkiye’de kar ettiklerini kaydetti. Özen, bankanın konsolide aktif büyüklüğünün 76 milyar 148 milyon 493 bin YTL seviyesine ulaştığını ifade ederek, nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla ekonomiye yapılan desteği yüzde 32 artarak 51 milyar 893 milyon 31 bin YTL’ye yükseldiğini bildirdi.

“HEDEFLERİMİZİN ÜSTÜNE ÇIKTIK”

Türkiye’de var olan potansiyeli kullanmak için çalıştıklarını vurgulayan Ergun Özen, banka olarak 2007’nin, hedeflerinin üzerine çıktıkları, yurtiçinde güçlü organik büyümeyi sürdürdükleri ve yurtdışında da bölgesel banka olma yolunda önemli adımlar attıkları “platin yıl” olduğunu söyledi. Özen, yurtiçindeki siyasi belirsizliklere ve uluslararası piyasalardaki dalgalanmalara rağmen, yine öncü ve yenilikçi uygulamalarla fark yaratarak, bankanın 61 yıllık tarihinin en başarılı yılı olduğunun altını çizdi.

Özen, 2007’de kredilerde sektör ortalamasının çok üzerinde büyüdüklerini, kredileri yüzde 33, YP kredilerini dolar bazında yüzde 60, gayri nakdi kredileri ise yüzde 28 artırarak, Türkiye ekonomisine 52 milyar YTL’lik finansman desteği sağladıklarını ifade etti. Özen, nakdi ve gayri nakdi krediler toplamında sektör lideri olduklarını vurguladı. Özen, Garanti’nin net karı, ana faaliyetleri alanlarına yoğunlaşması stratejisi doğrultusunda gerçekleştirilen satışlardan elde ettiği 847 milyon YTL’lik gelir dahil olmak üzere ikiye katlandığını kaydetti. Özsermaya karlılığının, tek seferlik gelirler shariç yüzde 27.4 seviyesinde gerçekleştiğini, aktif karlılığın ise yüzde 2.5 yükseldiğini bildirdi.

Özen, yüzde 14 Pazar payıyla en çok şube açan banka olduklarını belirterek, 2007’de 106 şube açtıklarını, bugün ise 608 şubeye ulaştığını söyledi. Özen, 6.5 milyon kredi kartına ulaştıklarını da ifade etti.

GARANTİ 2008 KARINI YÜZDE 30-35 ARTIRMAYI HEDEFLİYOR

Ergun Özen, 2008 yılında YTL kredilerinde yüzde 30, döviz kredilerinde yüzde 40 büyüme öngördüklerini belirterek, kar rakamlarını da yüzde 30-35 artırma hedefinde olduklarını bildirdi. Garanti’nin karlılık rakamının yüzde 36’dan düşse düşse yüzde 30’a düşeceğini, daha aşağısını zaten hissedarlarının kabul etmeyeceğini söyleyen Özen, “2008’in iş planını ayağımızı yere basarak yaptık yurtdışındaki çalkantının süreceğini öngörerek yaptığımız bir plan. Bu planın arkasındayız” dedi. Herkesin çok “ihtiyatlı bir iyimserliğe” bürünmesi gerektiğine dikkat çeken Özen, “bize bir şey olmaz” yaklaşımını ise son derece yanlış bulduğunu ifade etti. Özen, “Bize bir şeyler olmaktadır diye baktığımız zaman son 5-10 yılda yüzde 7-7.5 büyüme performansı yakalamış Türkiye, 2008’de büyümesi 4-4.5. Daha az büyüyeceğimiz ortada. Global ekonomideki daralma payını alarak daha az büyüyeceğiz. ‘Bize bir şey olmazı’ bir kenara bırakalım” diye konuştu.

Özen, cari işlemler probleminin devam ettiğini düşündüğünü dile getirirken, bu açığın finansmanında iyi gelişmeler olduğunu artık finansman kalitesinin arttığını söyledi.

“YURTDIŞINDAKİ ÇALKANTI SÜRECEK”

Özen, global krizin adını doğru koymak gerektiğini, şeffaflık probleminin devam ettiğini düşüncesini aktararak, “İnsanlar ne kadar sermayeye ihtiyacı olduğunu bilmiyor. Bankaların şiddetle sermaye bulmaları gerekiyor. Kredilerin ikinci piyasasında sağlıklı fiyatlar oluşmuyor. Uluslararası piyasalarda kredi problemi devam edecek. Uluslararası bankalar, kriz nedeniyle 2. çeyrekte kredi vermekte daha dikkatli olması gerekiyor” değerlendirmesi yaptı.

Bir gazetecinin “GE yatırdığı parayı aldı mı. Tabloyu nasıl değerlendiriyor” sorusu üzerine Özen, “Memnun olduklarını düşünüyorum. Hisse senedini geçen yıl yüzde 170 artırmış bir bankayız. Küçük yatırımcılar, Doğuş’ta, GE’de memnundur diye düşünüyorum” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title