Haberler

Gama Holding Rusya'da Santral İnşa Ediyor

Gama Güç Sistemleri ve General Electric International Konsorsiyumu, Moskova'nın 100 Km Güneyindeki Shatura Şehrinde Yapılacak Olan 400 Mw Gücündeki Shatura Kombine Çevrim Elektrik Santrali İnşasının Anlaşmasını Bugün (31 Temmuz 2007) İmzaladı. İmza Töreninde, Ao Ues Başkanı Anatoly Chubais'in ve Gama Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçer Hazır Bulundu.

Gama Güç Sistemleri ve General Electric International Konsorsiyumu, Moskova'nın 100 km güneyindeki Shatura şehrinde yapılacak olan 400 MW gücündeki Shatura kombine çevrim elektrik santrali inşasının anlaşmasını bugün (31 Temmuz 2007) imzaladı. İmza töreninde, AO UES Başkanı Anatoly Chubais'in ve Gama Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçer hazır bulundu.

Rusya'nın elektrik üreten RAO UES'e bağlı 7 büyük şirketinden biri olan JSC OGK-4 için yapılacak olan santralin kurulu gücü yaklaşık 11 bin MW. 2009 yılı sonunda bitirilmesi planlanan tesis tamamlandığında Moskova şehrinin önemli bir kısmına elektrik enerjisi temin edecek.

İmzalanan anlaşmaya göre, konsorsiyum ortağı olan GE ana güç bloğundaki ekipmanların tedarikinden, GAMA Güç Sistemleri ise enerji santralinin mühendisliği, inşaat ve montajı, ana güç bloğu haricindeki tüm ekipmanların tedariki ve diğer işlerden sorumlu.

Shatura projesi batılı bir firma tarafından Rusya'da anahtar teslim bazında gerçekleştirilecek ilk enerji santrali projesi. Son yıllarda Rus elektrik piyasası yaşanan reform süreci kapsamında, Rusya'nın tümüne elektrik üretip dağıtan dev şirket RAO UES, OGK (toptan elektrik üreten şirketler) ve TGK (bölgesel elektrik üreten şirketler) gibi daha küçük şirketler halinde organize ediliyor. OGK ve TGK'lar da şu anda halka arz yoluyla bir özelleştirme sürecinden geçiyor.

Yaşanan reform sürecine paralel olarak Rusya'nın 2006-2011 yıllarını kapsayan ve doğrudan elektrik piyasasıyla ilgili bir yatırım programı da bulunuyor. Bu programa göre, söz konusu 5 yılda yaklaşık 42 bin MW kapasiteye sahip yeni santrallerin inşası öngörülüyor. Shatura projesi bu programın önemli köşe taşlarından birini oluşturuyor.

Elektrik Santrallarının EPC (Mühendislik-Tedarik-Yapım) bazında yapımı konusunda büyük deneyim ve referans sahibi olan Gama Güç Sistemleri A.Ş., Ürdün'de 300 MW gücünde Samra ve İrlanda'da 400 MW gücünde Tynagh Santralları'nı 2006 yılında tamamlamıştı. GAMA Güç Sistemleri A.Ş. ayrıca kendi enerji yatırımlarında da rol almaktadır. GAMA Holding firmalarının 2005 yılında 1.9 milyar USD olan toplam iş hacmi 2006 yılında yüzde 29 artışla 2.45 milyar USD'ye çıkarken yıllık proje yapım cirosu da 800 milyon USD

seviyesine ulaştı.

(ERÖ-ERÖ-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title