Haberler

Eroğlu, New York'taki Kıbrıs Görüşmelerine İlişkin Konuştu

*kktc Cumhurbaşkanı Eroğlu.*"Çözüm arayışlarımızı sürdürdük.

*kktc Cumhurbaşkanı Eroğlu:

*"Çözüm arayışlarımızı sürdürdük. Kıbrıs'ta devam edeceğiz. İnşallah New York'ta da noktayı koyacağız diye düşünüyoruz"

*Dışişleri Bakanı Davutoğlu:

*"Biz artık bu müzakerelerin karşılıklı taktiklerle zamana oynamak suretiyle değil, bir an önce stratejik bir barışın gerçekleştirilmesi perspektifiyle yürütülmesine önem veriyoruz"

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çırağan Sarayı'nda yaptıkları görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, New York'taki Kıbrıs görüşmelerine ilişkin, "Çözüm arayışlarımızı sürdürdük. Kıbrıs'ta devam edeceğiz. İnşallah New York'ta da noktayı koyacağız diye düşünüyoruz" dedi.

BEŞİNCİ ZİRVENİN İSE OCAK'TA

Derviş Eroğlu, Türkiye Dışişleri ile zaman zaman ortaya koydukları önerilerde istişarelerde bulunduklarını ifade ederek, görüşmelerinde Davutoğlu'na bilgi aktardığını söyledi. New York'ta anlaşmaya yönelik önerileri masaya koymaya çalıştıklarını belirten Eroğlu, "Amacımız, artık 43 yıldan beri devam eden bu müzakerelerin bir olumlu sonuçla sonuçlanması ve Kıbrıs'ta yaşayabilir, kalıcı bir anlaşmanın ortaya çıkması" diye konuştu. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a da bunun için üçlü zirveyi önerdiklerini kaydeden Eroğlu, bunun dördüncüsünün 30-31 Ekim'de yapıldığını, beşinci zirvenin ise ocak ayında gerçekleşeceğini aktardı.

"SON OYUN"

Ban Ki-mun'un 'son oyun' ifadesi kullanıldığının altını çizen Eroğlu "Bizim de bu konuda ısrarımız Cenevre görüşmelerinden beri devam ettiğine göre, bizim bu sonuçtan memnun olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Biz artık müzakerelerin sonsuza dek devam edemeyeceğini, bunun bir sonu olması gerektiğini, özellikle Greentree toplantısında da bunun artık gerektiğini ortaya koyduk. Sayın Genel Sekreterin de ifade ettiği gibi, ocakta yapılacak zirve ve bu zirveden sonra dörtlü, beşli, garantörlerin ve iki tarafın katılacağı toplantılarda son noktayı koyma düşüncesindeyiz. Mümkün olup olmayacağı, ocak ayına kadar yapacağımız görüşmeler ve ocak ayında tekrar bir araya gelip yapacağımız görüşmeyle ortaya çıkacak. Biz iyi niyetli görüşmeleri sürdürüyoruz. Her toplantıda yapıcı önerileri ortaya koyarak, bazı konuların açılması, sonuç alıcı noktaya gelmesi, ilerleme yolunun açılmasıyla iyi bir noktaya taşımak için uğraş veriyoruz." dedi.

DAVUTOĞLU'NUN AÇIKLAMALARI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un himayesinde, Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun 31 Ekim'de üçlü bir zirve gerçekleştirdiklerini anımsatarak, Eroğlu ile yaptıkları görüşmede bu zirveyle ilgili fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi. New York'ta yapılan görüşmelerin, Kıbrıs müzakerelerinin son aşamasına gelindiği bir dönemde son derece kritik bir öneme sahip olduğunu kaydeden Davutoğlu, ekim ayında adada yoğunlaştırılmış görüşmelerin yapıldığına, ekim ayı sonunda da bu görüşmelerin sonucunda tarafların New York'ta yüz yüze temaslarda bulunduğuna işaret etti. Genel Sekreter'in önümüzdeki Ocak ayında tarafları tekrar çağıracağını ifade eden Davutoğlu "Bunu da 'end game' olarak tanımladı. Biz Türkiye ve KKTC olarak zaten bu müzakerelerin artık nihai bir aşamaya gelmesini ve barış iradesinin taraflarca gösterilmesini, bir an önce nihai aşamada bütün konuları kapsayan müzakerelere geçilmesini ve daha önce olduğu gibi geniş katılımlı bir konferansla bu nihai aşamanın çok taraflı bir şekilde sonlandırılmasını düşünüyorduk. Bu konuda ısrarlı olduk. Türk tarafı New York'ta son derece ön alıcı bir tavır sergiledi. Gerek müzakere yöntemiyle ilgili -ki mekik diplomasisi yapılması teklifiyle New York'a gidildi, bir anlamda netice alıcı bir yöntemin benimsenmesinde Türk tarafı olmuş oldu-gerekse yönetim ve yetki paylaşımı, mülkiyet ve diğer konularla ilgili Türk tarafının önerileri görüşmelerin önünü açan etkiler yaptı. "Yapıcı tutumundan dolayı Eroğlu'nu ve müzakere heyetini kutlayan Davutoğlu, Türkiye'nin ve KKTC'nin 2004'te olduğu gibi kalıcı barış yönündeki iradesinin son derece sağlam olduğunu vurguladı. Adadaki barışı, sadece ada için değil, bütün Doğu Akdeniz'e yayılacak bir barışın parçası olarak değerlendirdiklerini ifade eden Davutoğlu, "Ümit ederiz ki Kıbrıs Rum Yönetimi de bu barış perspektifiyle müzakere sürecine yaklaşır vebir an önce özlediğimiz barışın gerçekleşmesi imkanı hasıl olur ve bu suretle de Doğu Akdeniz'e barış, huzur ve istikrar gelmiş olur. Biz artık bu müzakerelerinkarşılıklı taktiklerle zamana oynamak suretiyle değil, bir an önce stratejik birbarışın gerçekleştirilmesi perspektifiyle yürütülmesine önem veriyoruz" diye konuştu. Davutoğlu, Türkiye olarak her zaman barışın, istikrarın yanında olacaklarını ve KKTC'ye, Eroğlu ve ekibine destek vereceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title