Haberler

Enez Lagün Gölleri'nde Arkeojeofizik Kazı Çalışması Yapılacak

Necdet Uybaş - Edirne'nin Enez İlçesinde Bulunan Lagün Göllerinde Su Altı Arkeojeofizik ve Kazı Çalışması Yapılacağı Bildirildi

Necdet Uybaş - Edirne'nin Enez ilçesinde bulunan lagün göllerinde su altı arkeojeofizik ve kazı çalışması yapılacağı bildirildi.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Enez Arkeolojik Kazı Başkanı Prof. Dr. Sait Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Enez'de lagün göllerinde su altı arkeojeofizik ve kazı çalışmasının 2011 yılı programına alındığını söyledi.

Çalışma ekibinin de belirlendiğini ifade eden Başaran, antik liman olan Dalyan ve Taşaltı Gölleri'nin 1. derece doğal sit alanı kapsamında olduğunu ve koruma altında bulunduğu için bugüne kadar bilimsel su altı arkeolojik araştırmalarının henüz yapılmadığını belirtti.

Enez'in eski çağda Taşoz Boğazı'ndan Çanakkale Boğazı'na kadar olan Kuzey Ege kıyılarında tek korunaklı liman kenti olduğunu anımsatan Başaran, o tarihlerde Enez'in bölgenin şehirleri arasında büyük bir önem taşıdığını ifade etti.

Kuruluşunda deniz kenarında bulunan Enez'in bugün 5 kilometre içeride kaldığına vurgulayan Başaran, şöyle devam etti:

'Kentin kuruluşundan (M.Ö. 7'nci yüzyıl) 19. yüzyıla kadar kullanılmış olan Enez limanları, Meriç Nehri'nin yüzyıllar boyunca alüvyon sürükleyerek ağzını doldurmasıyla bugün kullanılmaz hale gelmiştir. Kentin güneyinde yer alan Dalyan Gölü ile doğusundaki Taşaltı Lagün Gölü, 19. yüzyıldan itibaren sığlaşmış gemilerin içeri girmelerine olanak vermekten uzak kalmıştır.

1993 yılında Enez Balıkçı Kooperatifi ile belediyenin izinsiz yaptıkları Dalgan Gölü'nün kıyısını derinleştirme ve ıslah etme deneme çalışmaları sırasında Roma İmparatoru Augustus dönemine tarihlenen çok miktarda pişmiş toprak kandil ortaya çıkmış ve orada bulunanlar tarafından yağmalanmıştır. Yağmacıların gözünden kaçan 20 adet kandil de tarafımızdan bulunarak Edirne Arkeoloji Müzesi'ne teslim edilmiştir. Ayrıca gölden alınmış aynı toprak içinden ahşap parçaları ve kırık durumda olan çok miktarda çanak, çömlek parçaları ortaya çıkmıştır. Taşaltı Lagün Gölü'nün batı yamacında beş nefli Kral kızı Bazilikası'nın kalıntıları yer almaktadır.'

Lagün Gölleri'nin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından ıslah amacıyla bir şirkete kiralanmak istenmesi üzerine de Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun almış olduğu 28.05.2010 tarihli kararın düzeltilmesi içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na durumla ilgili bir yazı gönderdiğini kaydeden Başaran, bir kuruluşun lagün göllerinde ıslah çalışması yapmasının arkeolojik yönden sakıncalı olduğunu sözlerine ekledi.

(UY-RC-HMD) - EDİRNE

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title