Haberler

En Değerliler Listesi Değişiyor

Küresel Krizin Dünya Borsalarında Yarattığı Keskin İniş Çıkışlar Nedeniyle Dünyanın En Büyük Bankalarının Piyasa Değerlerinde de Önemli Değişimler Gözleniyor.

Ağırlıkla ABD mali piyasalarında yaşanan ve küresel ölçekte etkileri giderek yoğunlaşan kriz, yatırım bankaları arasında iflaslara, birleşme ve satın almalara yol açması yanı sıra, dünyanın en değerli bankaları ligindeki sıralamayı da sürekli değiştiriyor. Temmuz 2007'den bu yana değişmeyen birincilik sıralaması son bir hafta içinde iki kez değişime uğradı. Küresel krizin etkilerinin doruğa çıktığı 12-19 eylül haftasında dünyanın en büyük bankalarının piyasa değerlerinde önemli iniş çıkışlar yaşandı. Bu hafta ise bankaların piyasa değerlerindeki hızlı hareketlilik devam ederken, birincilik sırası Çin merkezli Industrial & Commercial Bank of China Ltd. (ICBC) ile HSBC arasında gidip geliyor.

Dünya borsalarında hareketlilik nedeniyle özellikle Amerikan bankalarının piyasa değerlerinde son haftalarda hızlı hareketlenme yaşanırken, önde gelen birçok bankanın 2007 sonuna kıyasla piyasa değerlerinde yüzde 40-50'lere yaklaşan düşüşler oldu. Sadece bir haftalık sürede bazı bankaların piyasa değerlerinde 10 ile 20 milyar dolar arasında değer kayıpları gerçekleşti.

Küresel ölçekli bankalar arasında yaşanan satınalma ve birleşme sürecinin ve borsalardaki iniş çıkışların sürmesi nedeniyle dünyanın en değerli bankaları liginde de sıralamanın yeni değişimlere açık olduğu belirtiliyor.

-ÇİN BANKALARI EN BÜYÜKLER ARASINDA

Temmuz 2007'de piyasa değeri itibariyle dünyanın en değerli bankası unvanını Citigroup'tan alan Çin merkezli Industrial & Commercial Bank of China Ltd. (ICBC) geçen hafta birinciliği HSBC'ye kaptırdı. Şanghay ve Hong Kong borsalarında yaşanan değer kayıplarıyla hisse senetlerinin değeri sürekli iniş gösteren ICBC'nin geçen bir yılda piyasa değerinde büyük oranda düşüşler yaşandı. Ekim 2007'deki verilerle piyasa değeri 410 milyar dolara kadar yükselen ICBC'nin 17 Eylül 2008'de piyasa değeri son bir yılın en düşük değeri olan 169 milyar dolara kadar indi. ICBC'nin bir haftalık sürede piyasa değerinde yaklaşık 40 milyar dolarlık yükseliş olurken, 23 Eylül verileriyle 209.6 milyar dolarlık piyasa değerini akalayan Industrial & Commercial Bank of China Ltd. yeniden birinci sıraya çıktı. HSBC ise 193.7 milyar dolarlık değerle ikinci sırada bulunuyor.

Piyasa değerine göre dünyanın en değerli 10 bankası sıralamasında 23 Eylül 2008 itibariyle Bank of Amerika üçüncü sırada yer alırken,dördüncü sırada bulunan JP Morgan Chase'i ise Wells Fargo'nun izliyor.

Geçen bir yılda yaşanan keskin inişlere rağmen Çin hala dünyanın en büyük bankalarından üçüne ev sahipliği yapıyor. ICBC'nin yanı sıra China Construction Bank Corp. ve Bank of China Ltd bu bankalar arasında yer alıyor. ICBC'nin ülke çapında 16 bin 476 şubeye sahipken, 170 milyon müşteri sayısıyla da Rusya ve Kanada'nın toplam nüfusunun üzerinde bir müşteri kitlesini elinde bulunduruyor.

-YÜZDE 50'YE YAKLAŞAN DÜŞÜŞLER

ANKA'nın yaptığı derlemelere göre küresel piyasalara yön veren bankaların değerleri 31 Aralık 2007 ile 23 Eylül 2008 tarihleri arasında önemli düşüşler kaydetti. Buna göre birinci sırada bulunan ICBC'nin piyasa değeri yüzde 17, ikinci sıradaki HSBC'nin ise yüzde 32 düşüş gösterdi. 23 Eylül itibariyle 155.7 milyar dolarlık piyasa değeri bulunan Bank of Amerika'nın piyasa değeri yüzde 19, 108.9 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olan Citigroup'un ise yüzde 32 düşüş gösterdi. Goldman Sachs'ta bu düşüş yüzde 42'ye ulaşırken, Bank of Amerika tarafından satın alınan Morgan Stanley'in değeri de yüzde 47 gerileme kaydetti. Amerikan bankaları arasında en iyi durumda JP Morgan Chase bunuyor. 23 Eylül itibariyle 140.2 milyar dolarlık değere sahip olan JP Morgan Chase'in piyasa değerindeki düşüş yüzde 7 ile sınırlı kaldı.

Piyasa değeri bir bankanın belirli bir işlem anında tek hisse senedinin fiyatının toplam hisse senedi miktarıyla çarpılmasıyla elde ediliyor.(ANKA)

(NÇ/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title