Haberler

Tüzüğümüze 'Türkiye, AB'ye Alınmalı' Maddesi Koyacağız

Türk-alman Sanayi ve Ticaret Odası (Td-ıhk) Başkanı Rainhardt Freiherr Von Leoprechting, Türkiye'nin AB'ye Alınmasının Td-ıhk Tüzüğünde Hedef Olarak Yer Alacağını Açıkladı.

Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası (TD-IHK) Başkanı Rainhardt Freiherr von Leoprechting, Türkiye’nin AB’ye alınmasının TD-IHK tüzüğünde hedef olarak yer alacağını açıkladı.

"Türkiye AB’ye demir atmalıdır" diyen Leoprechting, yeni tüzüğün 4 Ekim’de oylanacağını belirtti.

TÜRK-Alman Sanayi ve Ticaret Odası(TD-IHK) Başkanı Dr. Rainhardt Freiherr von Leoprechting, Türkiye’nin AB’ye alınmasının TD-IHK tüzüğünde hedef olarak yer alacağını açıklayarak, "Yeni tüzük muhtemelen 4 Ekim 2007 tarihinde oylamaya konacak. Bunun için Berlin’de bir toplantı yapılacaktır" dedi.

SİYASİ, İNSANİ VE ALIŞVERİŞ: İstanbul’da başlayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (AHK) işbirliğinde düzenlenen "Türk-Alman Ekonomi Kongresi"nun açılışında kurulan Freiherr von Leoprechting, iki partner ülke olan Türkiye ve Almanya arasındaki ortaklık ilişkisini belirleyen başlıca 3 faktörü şöyle sıraladı: "Siyasi, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım adaylığı dolayısıyla. İnsani, Almanya’da yaşayan yaklaşık 2.5 milyon Türk kökenli insan ve her yıl Türkiye’ye seyahat eden 4 milyon Alman turist aracılığıyla ve ayrıca hızla büyüyen bir ekonomik alışveriş dolayısıyla."

ALMANYA EN BÜYÜK ALICI KALACAK: Freiherr von Leoprechting, gözlemcilerin öngörülerine göre Türk-Alman ekonomisinin uzun vadeli olarak pozitif büyüme sayılarına ulaşmaya devam edeceği varsayımından hareket edildiğini dile getirerek, şunları söyledi: "Türkiye’deki Alman firmalarının veya Alman sermaye iştirakli Türk şirketlerinin sayısı geçen yılın ortasında yaklaşık 2 bin 400 idi, oysa henüz 2 yıl öncesinde bu sayı sadece 1800’dü. Son yıllarda Almanya’nın Türkiye’ye ihracatı 3 katından fazlasına yükseldi. Almanya’nın Türkiye’den ithalatı 2 katından fazlasına çıktı. Almanya, büyük farkla Türkiye’nin en büyük alıcısı durumunda ve daha da öyle kalacak. Türkiye’nin Almanya ile dış ticareti 2006 yılı sonunda 17.3 milyar Euro’ya ulaştı."

AB’YE GİDEN YOLDA DESTEKLİYORUZ: TD-IHK’nın Türk şirketlerin ekonomik çıkarlarını Almanya’da geniş kapsamlı bir şekilde temsil ettiğini belirten Leoprechting, "Olağanüstü işbirliğimizden her yıl ekonominin şirketlerin çok yüksek derecede ilgi duyduğu bir ilişkiler ağı oluştu. Böylesi bir ağı şimdi de Almanya’da genişletmek söz konusu. Tüm Türk girişimci birliklerine yakın bir işbirliği teklif ediyoruz" dedi. TD-IHK’nın ayrıca Türkiye’yi AB’ye giden yolunda desteklemeye çalıştığını vurgulayan Leoprechting, "Yönetim Kurulu’nun oy birliği ile aldığı bir karar uyarınca, Türkiye’nin AB’ye alınması TD-IHK tüzüğünde hedef olarak yer alacak. Yeni tüzük muhtemelen 4 Ekim 2007 tarihinde oylamaya konacak. Bunun için Berlin’de bir toplantı yapılacak" diye konuştu.

AVRUPA’YA DEMİR ATIN: Rainhardt Freiherr von Leoprechting, "Türkiye Avrupa’ya demir atmalıdır. Türkiye’nin Avrupa’ya ait olma yönündeki kesin iradesi, devletin kurulmasından bu yana Türk politikasının temel sabitidir" dedi.

Türkler vize, Almanlar çalışma izninden şikáyetçi

TOPLANTIDA gündeme gelen bir diğer konu da vize oldu. TD-IHK) Başkanı Dr. Rainhardt Freiherr von Leoprechting, vize zorunluluğunun kendileri için önemli bir konu olduğunu getirirken, "En azından vize verilişinin kolaylaştırılmasını sağlayabileceğimizi kuvvetle umuyoruz" dedi. Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz ise, "Daha uzun bir vize süresi vermek istiyoruz, ancak vizenin kötü yollarda kullanılmasını engellemek istiyoruz" derken, Almanların da şikayetlerine değindi. Türkiye’de çok büyük sayıda yatırımlar bulunduğuna değinen Cuntz, şunları söyledi: "Avrupa Parlamentosu’ndan bana mektup geliyor, Türkiye’ye yatırım yapmak için gelen işletmeler çalışma izni almakta çok zorluk çekiyor veya çok sayıda uzman Alman mühendis çalışma izni alamıyor diye şikayetçi. Yazık. Buna da üzülüyoruz."

Köln’e yapılacak cami sorununu çözeceğiz

KÖLN Büyükşehir Belediyesi Ekonomi Dairesi Başkanı Norbert Walter-Borjans ise, Köln’de Türk kökenli vatandaşların etkisini gösterdiğini ve ekonominin önemli bir parçası haline geldiklerini vurguladı. Walter-Borjans, Köln’de yapılması planlanan caminin büyüklüğü konusunda tartışmalar yaşandığına değinerek bu konuda çözüme ulaşılacağına inandığını söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, kentte birçok projenin hayata geçirileceğine dikkat çekerek, "Alman yatırımcıları özellikle davet ediyorum" dedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, artık Türkiye’nin AB üyeliğinin takviminin konuşulması gerektiğini savundu. Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Almanya, AB’nin lider ülkelerinden biridir. Derinleşme yönündeki en kritik dönemde AB’nin dönem başkanlığını Almanya’nın üstlenmiş olması şanstır."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title