Haberler

Türkiye ekonomisi 3. çeyrekte yüzde 5.9 büyüdü

Güncelleme:

Türkiye İstatistik Kurumu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla verilerini yayımladı. Buna göre; Türkiye ekonomisi temmuz-eylül döneminde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,9 ile beklentilerin üzerinde büyüme kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye ekonomisine ilişkin kritik veriyi açıkladı. 3. çeyrek büyüme rakamlarına göre, Türkiye ekonomisi yılın temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan dönemde yüzde 5,9 ile güçlü bir büyüme gösterdi.

HANGİ SEKTÖR NE KADAR BÜYÜDÜ?

Sektörlere bakıldığında üçüncü çeyrekte en hızlı büyüme yüzde 8,1 ile inşaat sektöründe görüldü. Sanayi yüzde 5,7, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 5,1, hizmetler yüzde 4,3, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 3,6, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2,7, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 2,2, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 1,7 ve tarım sektörü yüzde 0,3 büyüme kaydetti. Mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri ise yüzde 2,5 daraldı.

TÜKETİM HARCAMALARINDA YÜZDE 11,2 ARTIŞ

Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11,2 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 5,3, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 14,7 arttı.

İTHALAT VE İHRACAT ARTTI

Mal ve hizmet ithalatı, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak %14,5, ihracatı ise %1,1 arttı.

İŞ GÜCÜ ÖDEMELERİ YÜZDE 117 ARTTI

İş gücü ödemeleri, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %117,2 arttı. Net işletme artığı/karma gelir %50,7 arttı.

İş gücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yılın üçüncü çeyreğinde %26,1 iken, bu oran 2023 yılında %32,2 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise %55 iken %47 oldu.

Mesut Şahin
Haberler.com - Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu Türkiye Eylül Finans Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (8)

AYBARS TÜRKYILMAZ:

Bunu günün fıkrası olarak alıyorum.Teşekkürler :)))))

24
1
yanıtYanıtla
Rıfat Rodoslu:

tabi ki bunu açıklayan tüik.

19
3
yanıtYanıtla
ölümlü insan:

Enflasyonda büyüdü mü?

20
2
yanıtYanıtla
Cevap :

Espri yaptı Tüik. :))

20
0
yanıtYanıtla
Gerçekçi Olalım:

ithalat %14 artarken ihracat %1 artmış büyüme olarak parasal miktar değilde üretim miktarını açıklasalar her şey net görünür... hayatımız hikayelerden ibaret; en kötüyü örnek alıp daha kötü olmamak için dua ediyoruz....

16
0
yanıtYanıtla
AYBARS TÜRKYILMAZ:

Günün fıkrası olarak kabul ediyorum :)))

14
0
yanıtYanıtla
Hamit Gündoğdu:

İhracat %14 artsa idi büyüme rakamı inandırıcı olurdu.. hazirdan yemek büyüme değildir. Birde yüksek faizle borç alan bir ülke bunuda yatırım yerine ihracata yönelik harcama yapması büyüme yerine geriye gidişi ifade eder.. doğru işler yapın ve doğru rakamlar verin.zira komik bir durumda değil ki gulelim.

9
3
yanıtYanıtla
Özgür VATAN:

Tabi tabi

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title