Haberler

Sandıkta bulduğu asırlık Ayaş domatesi tohumu hayatını değiştirdi! Bir domatesten 30 TL kazanıyor

Güncelleme:

Ayaş domatesi tohumu üretmek için kolları sıvayan girişimci Selami Başer, 14 yıllık çabasının karşılığını aldı. Başer, sandıkta bulduğu yüz yıllık ata tohumu sonrası mühendisliği bırakıp Ayaş tohumu üretmeye başladı. Tohumları tüm dünyaya ihraç edecek olan girişimci, bir domatesten 30 liralık tohum elde ediyor.

Sandıkta bulduğu yüz yıllık ata tohumuyla Ayaş domatesi tohumu yetiştiriciliğine başlayan Selami Başer'in 14 yıllık çalışması meyvelerini verdi. Ayaş domatesini tüm dünyaya tanıtmak için kolları sıvayan Başer'in en büyük arzusu çocukluğundaki domatesin tadını gelecek nesillere taşımak. Başer domates hastalıkları ile ise uğur böceği ile mücadele ediyor.

TÜM DÜNYAYA İHRAÇ EDECEK

Çocukluğundaki Ayaş domatesin tadını unutamayan Selami Başer, ata tohumu bulmak için 14 yıl önce köy köy dolaştı. Uzun süre çabaları sonuçsuz kalan Başer, bir evde sandık köşesinde unutulan ata tohumu ile hayaline ilk adımı attı. Mühendis olarak çalıştığı firmadan istifa edip tohum yetiştiriciliğine başlayan Başer, bu lezzeti tüm dünyaya tanıtmak için kolları sıvadı. Gerekli belgeleri ve izinleri alan girişimci, Ayaş'ın domates tohumunu tüm dünyaya ihraç edecek.

Başer, Ayaş domatesi diye satılan domateslerin hibrit tohumla üretilen domatesler olduğunu belirterek, Ayaşlıları tohumuna sahip çıkmaya davet etti. Elde ettiği başarılı tohumların bir kısmını Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Tohum Gen Bankası'na bağışlayan Başer, ata tohumunun nesillere bırakılacak en güzel miras olduğunu söyledi.

Mühendisliği bırakıp bu işe girdi! Sandıkta bulduğu asırlık Ayaş domatesi tohumuyla dünyaya açılıyor

BİR DOMATESTEN 30 LİRALIK TOHUM ELDE EDİYOR

14 yıl süren tohum ıslahı sonrasında Orjinal Ayaş domatesinin tohumunu elde etmeyi başaran girişimci işini büyük bir aşkla yapıyor. Domatesleri yetiştirdiği tarlasına ise kimsenin girmesine müsaade etmiyor. Bir kök fideden yaklaşık 18 kg domates üreten Selami Başer, bir domatesten 30 liralık tohum elde ediyor. Hiç bir kimyasala, egzoz gazına maruz kalmayan domatesler organik olarak yetiştiriliyor.

BİTKİ HASTALIKLARINDAN UĞUR BÖCEĞİYLE KURTULUYOR

Büyük bir heyecanla başladığı tohum üreticiliğinde önemli bir başrı yakalayan Başer, bitki hastalıklarıyla da ilginç bir yöntemle savaşıyor. Uğur böceğinin çok olduğu yıl bitki böceklerinde azalma olduğunu gözlemleyen girişimci, uğur böceği florasının peşine düştü. Zarar vermeden temin ettiği uğur böceklerini tarlasına bırakan Başari bitki böceklerinden doğal yöntemle kurtulmayı başardı. Başer işini hakkıyla yapabilmek için 2004 yılında üniversite kazandı.

Mühendisliği bırakıp bu işe girdi! Sandıkta bulduğu asırlık Ayaş domatesi tohumuyla dünyaya açılıyor

"BU DEĞERİ KAYBETMEMEK İÇİN İSTİFA EDİP TOHUMCULUĞA BAŞLADIM"

Tohumculuk serüvenini anlatan Selami Başer, "2006 yılında çalışmakta olduğum iş yerinden istifa edip ayrıldım. Domatesle ilgili spekülasyonlar yapıldı, bir domatesinize sahip çıkamadınız gibi söylemlerden etkilendim. Tohum bitmeden önce ben her yıl kendim için devam ettiriyordum. Bu tepkiler de gelmeye başlayınca hem memlekete bir fayda, hem Ayaş'ın bu güzel değerini kaybetmemek için istifa edip tohumculuğa başladım. Bir avuç tohum vardı. Bunun üzerine bir miktar tohum arayışına girdin. Ayaş köylerinin hepsini gezdim. Ben gezerken Ayaş domatesi biteli çok oldu diye gülenler oluyordu. Bir arkadaşımın eşinde olabileceğini söylediler. Kapılarını çaldım oturduk. Yenge ben tohum istiyorum dedim. Onlar biteli çok oldu dedi. Siz çayınızı için ben yine de bakayım dedi. 15-20 Dakika sonra elinde bir bez torbayla geldi. Çok heyecanlandım tabi. Şuan bile aynı heyecanı yaşıyorum. Bu eski Ayaş tohumu ama karışıkta olabilir dedi. 2006 yılında ilk dikimi yaptık. Oltan kasabasında dediği gibi bir çok farklı tohum çıktı. Seleksiyon dediğimiz dönem o gün başladı. Amatörce başladığımız iş büyüme aşamasına geldi. Tescil alımı için neler yapılabilir, diye bakanlıkla görüştük" dedi.

"80 YAŞINDAKİ AMCALARDAN DESTEK ALDIK"

Seleksiyon işleminin yıllarca sürdüğünü anlatan Başer, "Bulunduğumuz bu alan, izole bir alan. Yabancı tozlanmaya müsait olmayan bir alan. Kaldığımız yerden devam edersek, bir avuç tohumu ektik. 14 yıllık bir seleksiyon süreci. Tohumun kaybolma süreci bir yıl. Bıraktığınız tohumu unutursanız kaybolur. Seleksiyona tabi tutulacak tohumu orijinal hatta getirmek 12- 13 yıl. Karışmış olan diğer domates çeşitlerinden tozlanıp karışarak şekil ve lezzet farklılığını orijinal hale getirmek. Bu köy uzun yıllar orijinal Ayaş domatesi yetiştirdi. 80 yaşındaki amcalardan destek aldık. Ben de uzun yıllar yedim bu domatesi. Onun verdiği avantaj da var. Bu arada ben 2004 yılında tekrar üniversite sınavına girip tohumculuk okudum. Ezbere yapılan işler doğru yerlere varmıyor. Çok daha değişik domatesleri Ayaş domatesi diye alıyorsunuz. İpin ucunu tutunca bırakmamak lazımdı öyle yaptık" ifadelerini kullandı.

Mühendisliği bırakıp bu işe girdi! Sandıkta bulduğu asırlık Ayaş domatesi tohumuyla dünyaya açılıyor

"BAŞKA İKLİMLERLE DE UYUM GÖSTERDİ"

Yerli mirasa sahip çıkmak için geliştirdiği projesinde meyvelerini vermeye başladığını kaydeden Başer," Bundan 4 yıl önce ana hatlara ulaştığımızı düşünüp bakanlığa başvuruda bulunduk. O süreçte çok uzun. Müracaat tarihimiz 4-5 yıl olmasına rağmen birkaç gün evvel tescil evrağımız geldi. Ayaş bodur diye müracaat etmiştik. Coğrafi işaret alabilmek için ABB06 ismiyle aldık. Coğrafi işarete de başvuru yapacağız. Ayaş Belediyesi ev Kaymakamlıkla görüşüyoruz. Orijinal Ayaş domatesi ne yazık ki yok yaygın olarak. En büyük sıkıntımız çiftçi arkadaşların hibrit çeşitleri Ayaş domatesi diye satılıyor. Ayaş domatesi özelliğinin kaybolmaması için mutlaka özel vurgulamak lazım. Başka iklimlerle de uyum gösterdi. Biz Ayaşlı Grup olarak tohum ve fide satıyoruz. Sadece Akdeniz Bölgesi'nde güneş yanıkları oluyor. Ege'de yetiştirdik.Karadeniz'de yetişiyor. Doğu'da bir çok il ve ilçeye gönderiyoruz. Lezzetini ben tarif edemiyorum. Tuzlu gibi, üzerine limon koymuş gibi. En büyük özelliği üretken bir domates olması. Tohum fiyatları çok yüksek biliyorsunuz. Önceden bir gram altın bir gram tohum denirdi. Şimdi daha fazla. Neden hibrit neden Ayaş denilirse verim mukayese yapılabilir. Süper bir verim. 18 kilo veriyor bir fide" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ayaş Haberler

500

Yorumlar (65)

Yavuz yavuz:

Ata tohumu geçmişte vardı zaten Özal dönemi basın da reklamlar tüm çiftçi kandırıldı hibrit tohum ekti kendi tohumunu bıraktı ve tohumlar kayboldu sonra Siyonist ler tohum fiyatlarına zam yapa yapa bugünlere gelindi genetiği bozuk tohumlar ve ilaçlar ne olduğu belirsiz zararlı kimyasallar Uğur Böceği Terminator gibi zararlı böcek ve yumurtalarını yer biyolojik doğal Tarım için hatta seralar için bile Uğur Böceği üretmek gerekir

38
6
yanıtYanıtla
Rüstem Erol:

Helal olsun. Bu memlekete senin gibi insanlar lazım.

35
2
yanıtYanıtla
Mert:

Abi kendine dikkat et 5 sene öncede gene ata tohumu bulan biri vardı basın haber yaptı sonra bir daha sesi solugu çıkmadı basinda masum değil değerli insanları bukuyur seyranilere hedef gösteriyor suyla çalışan araba yapan ustada yok oldu

26
3
yanıtYanıtla
UTTM:

Domates nerden geldi? Amerika, ne zaman geldi? 1915 de. Ne zaman köylü ekmeye başladı? 1928 de Bulgaristan Romanya Rusya göçmenleri ekti. Ne zaman senin sofrana geldi? 1934 den sonra. Şimdi kimin atasından domates bu? Çomarlar bitkilerin anavatanını öğrensin önce.. adamda 1200 çeşit 23.000 varyasyon var sende 12 tane ama çomarlık yapıyorsun

yanıt7
yanıt5
tohum-türk-domates:

israilli bebek katilleri duymasin tohum bankasi icin kazaya kurban gitmeyesin kendine dikkat et para icin yapmadiklari yok serefsizlerin ALLAHA EMANET OL dayi

26
1
yanıtYanıtla
Alsin Dödünne Sogsun:

Otuz Tl Olsa Günlük Yimagimi Birami icerim Banane Tomattesten

2
25
yanıtYanıtla
HADİ BE SENDE:

LAF KONUŞTUN BAL KABAĞI

yanıt3
yanıt0
BETON KARIN DOYURMUYOR:

ben 67 yasindayim istanbul büyükcekmece mimar sinan köyünde dogdum evimiz simdi ak cimentonun oldugu yerde koruluktaydi ve devamli akan bir osmanli cesmesi vardi o zamanlar köylülünün gecimi 50 yil önce bile avrupaya ithal edilen meshur cekmece sirik domatesiydi cimento fabrikasinin tozu agaclari domatesi tarimi hayvanciligi peynirciligi bitirdi simdi ise geliboluda oturuyorum gelibolu ovasi cannakkale domatesinin anavatani gibi simdi orayida üzerinden gecen yol ve canakkale köprüsü bitirecek

20
4
yanıtYanıtla
metin:

otur kendin ye ben dandik ve ucuz domatesle mutluyum şimdi bi iş yaptın diye kilosuna uçuk fiyat biçersin sonuçta işiniz fırsatçılık değilmi sen ye canım bon appetit

4
19
yanıtYanıtla
aliveli:

domatesin fiyatı değil çıkan tohumun fiyatı anlamadan yaz biraz okuyun be

yanıt11
yanıt3
Tüm 65 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title