Haberler

ABD'den Türkiye'ye Yunan'ı çıldırtacak davet! MSB heyeti F-16 satışı için görüşmeye gitti

Güncelleme:

ABD Temsilciler Meclisi Türkiye'ye F-16 satışına "Yunanistan'ı tehdit etmeme" şartıyla onay vermiş, Türkiye ise bu duruma tepki göstermişti. Süreç devam ederken, ABD'den Türkiye'ye sürpriz bir davet geldi. Konu hakkında Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "F-16 tedariki ve modernizasyonunun en kısa sürede gerçekleştirilmesi maksadıyla ABD tarafından yapılan davet üzerine Millî Savunma Bakanlığı teknik heyeti görüşmeler yapmak üzere ABD'ye gitmiştir." denildi.

ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye'ye F-16 satışına şartlı onay vermişti. 244'e 179 oyla kabul edilen tasarıda "Yunanistan'ı tehdit etmeme" şartı yer almıştı. Süreç devam ederken, Türkiye şartın kaldırılması için diplomatik ilişkileri sürdürüyor.

BAKAN AKAR'DAN TEPKİ

Kabine Toplantısı sonrası konu hakkında bir açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, şartlı tasarıya tepki gösterdi. Yunanistan'ın konuyu "uluslararası ilişkiler normlarında izah edilemeyecek boyutlara" getirdiğini söyleyen Akar, "Yunanistan, Türkiye ve ABD askeri heyetleri arasında F-16 tedariki ve modernizasyonuna yönelik varılan mutabakata, çeşitli girişimlerle ellerinden geldiğince etki etmeye çalışıyor" diye konuştu.

"BU DURUMU NASIL İZAH EDECEKLER"

Türkiye'nin taleplerinin hem Türkiye-ABD hem de NATO ilişkilerine uygun olduğunu vurgulayan Bakan Akar, "ABD yetkilileri görüşmelerde Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğunu, NATO yetkilileri de Türkiye'nin önemi ile birlikte teröristle, göçle mücadelesindeki başarısını ifade ediyorlar. Hal böyle iken bu durumu nasıl izah edeceksiniz? Bir milletvekili, bir grup çıkmış orada birtakım manipülasyonlar, dezenformasyonlarla ortalığı karıştırıyor. ABD'nin bu oyuna gelmemesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

ABD'DEN TÜRK HEYETİNE DAVET

Süreç devam ederken Milli Savunma Bakanlığı'ndan konu hakkında bir açıklama geldi. Satışın bir an önce gerçekleşmesi için ABD tarafından gelen davet üzerine MSB heyetinin ABD'ye gittiği belirtildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"ABD'den F-16 tedariki ve modernizasyonu kapsamında; Aralık-2021, Şubat, Mart-2022 aylarında olmak üzere Türkiye'de üç toplantı icra edilmiştir. F-16 tedariki ve modernizasyonunun en kısa sürede gerçekleştirilmesi maksadıyla ABD tarafından yapılan davet üzerine Millî Savunma Bakanlığı teknik heyeti görüşmeler yapmak üzere ABD'ye gitmiştir."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Milli Savunma Bakanlığı Politika Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (18)

Sesli Köşe:

Adamlar f35 almis,sana da hurda f16lari satmislar

144
57
yanıtYanıtla
Sanane Adımdan :

1 - f35 dediğin uçak savaş uçağı tarihinde üretilmiş en problemli uçak fiyat performans açısından listenin en altında daha geçen ay israil kokpit fırlatmada problem yaşadığı için geri bildirim yaptı

yanıt17
yanıt28
bekir yapici:

birakin bu isleri yunan niye cildirsin ancak gülüyordur cünki F 16 yi bize parayla veren abd yunana eski F 16 lari bedava yardim olarak veriyor ayrica gelecekte F35 verme sözü vermis dost müttefik dedikleri abd kibris harekati sonrasinda bize yillarca agir ambargo uyguladi ve ucak parcasi bile vermedi

120
25
yanıtYanıtla
ONUR ULUTAŞ:

sen dilenci yunan değilsin. adamlar medeniyetlerini yunana borçlu hissediyor. vefa borcu ödüyor. biz ise dedelerini 1000 sene tepeledik

yanıt87
yanıt23
Erkan Can :

F35 programından çıkartılışımız ve ödediğimiz paraların iade edilmemesi ile birlikte alınan s400 leri kuramıyor oluşumuz yeterince can yakıcı değilmiş gibi aylardır da f16 larımıza bakımlarını yaptıramıyoruz. Yanlış adımlar mı atılıyor sürekli

62
33
yanıtYanıtla
hakkan akpinar:

Kardeş demek ki bir şeyleri kendimizin yapma zamanı gelmiş demektir. Atalarımız çok güzel demiş Kötü komşu ev sahibi yapar.

yanıt17
yanıt9
bekir yapici:

ADAMLAR ELINDEKI MODASI GECMIS 1974 MODEL UCAKLARINI BIZE PARAYLA KASNAKLIYORLAR HADI ONLAR KENDI ÜLKELERININ CIKARLARINI KOLLUYOR PEKI BIZIMKILER NIYE F 35 E ÖDENEN PARAYI GERI ISTEME YERINE BU ESKI UCAKLARI ALARAK MILLETE BU BIR BASARIYMIS GIBI GÖSTERIYORLAR HANI BIZ KENDI UCAGIMIZI YAPACAK GÜCTEYDIK HATTA YAPMISTIK NE OLDU?

38
34
yanıtYanıtla
Aykut Kalanoğlu:

Düşünmeden taşınmadan araştırmadan körü körüne cahilce yapılan bir yorum sizinkisi koskoca Türkiye'de ki bu konunun uzmanları olanlar hiç bir şey bilmiyor maşallah sizler her şeyi biliyorsunuz helâl olsun ! halen yeni F16 üretiliyor onu da biliyormusunuz ?

33
28
yanıtYanıtla
bekir yapici:

hafif avci ucagi olarak 1974 yilindan beri F16 halen 4 nesil olarak hala üretiliyor abd bize eski ucakmi kasnaklayacak yoksa yeni yapilan 4.nesil F16 timi verecek biz bilmiyoruz sen cok biliyorsan bunu yazsaydin.

yanıt15
yanıt10
Sanane Adımdan :

2- şurda zaten 5-6 seneye MMU envantere giricek niye gidip f35 gibi bir sisteme o kadar para verelim ? eldeki f16 lar modernize edilip 10-15 sene daha bizi götürür senin bi tane f16 uçurma maliyetin 1 milyon sa adamın f35 kaldırma maliyeti 5 milyon

19
38
yanıtYanıtla
Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title