Haberler

Merkez Bankası'nın ilk kadın başkanı Hafize Gaye Erkan kimdir?

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Merkez Bankası Başkanlığı'na Hafize Gaye Erkan atandı. ABD'de "Müthiş Türk kızı" olarak bilinen Erkan'ın hayatı da merak konusu oldu. İşte Merkez Bankası'nın ilk kadın başkanı Hafize Gaye Erkan hakkında tüm bilinmeyenler.

Geçtiğimiz cumartesi günü Kabine'yi açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Mehmet Şimşek'i getirdi. Kendi ekibini kurmak istediği dile getirilen Şimşek'in, Merkez Bankası'nın başına ise yurt dışında önemli bir finans kariyerine sahip olan Hafize Gaye Erkan'ı getirmek istediği kulislerin en çok konuşulan konusu oldu.

İLKE İMZA ATTI

Şimşek'in önceki gün genç ekonomistle Ankara'da bir araya gelirken ABD'de "Müthiş Türk kızı" olarak bilinen Erkan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzası ile Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Merkez Bankası Başkanı olarak atandı. Erkan bu kararla Merkez'in ilk kadın başkanı olurken hayatı da merak edildi.

Merkez Bankası'nın ilk kadın başkanı Hafize Gaye Erkan kimdir?

ABD'DE "EN GENÇ FİNANS PROFESÖRÜ" OLDU

1982 yılında doğan Erkan; İstanbul Erkek Lisesi'ni ikincilikle, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliğini birincilikle bitirip tam burslu olarak ABD'ye gitti. Erkan'a aralarında Stanford, Princeton, Boston, Cornell, California'nın olduğu 9 üniversiteden burs teklifi geldi. Erkan, tercihini Princeton'dan yana kullandı. Böylece her yıl sadece 2 kişiye verilen 'Onursal doktora' bursu karşılığında Erkan, bir ev, ayda 3 bin 200 dolar cep harçlığı ve ABD Ulusal Bilim Vakfı'ndan araştırmaları için sınırsız bütçe imkânına sahip oldu. Princeton'da iki yıllık doktora programını bir yılda tamamlayan ilk öğrenci olma başarısını gösterdi. Bu sayede ülkedeki "en genç finans profesörü" unvanını elde etmiş oldu. Daha sonra Harvard Business School'da yönetim bilimleri ve Stanford Üniversitesi'nde liderlik üzerine iki eğitim programını daha tamamladı.

Merkez Bankası'nın ilk kadın başkanı Hafize Gaye Erkan kimdir?

GOLDMAN SACHS'DA BAŞLADI

Sektöre Princeton'daki eğitimini tamamlamasının ardından, aldığı teklif üzerine 2005 yılında Goldman Sachs'da başladı. Burada yaklaşık 9 yıl çalıştı ve ardından o dönem yaşadığı problemler yüzünden devlet idaresine geçmiş bir banka olan First Republic Bank'da yönetici olarak çalışmaya başladı. Bankada başarılı bir kariyere imza attı ve bankanın fonlarının yaklaşık 10 kata kadar büyümesinde geniş rol oynadı. Bu sayede bankanın tepe yöneticilerinden biri konumuna geldi. Erkan ayrıca ABD merkezli mücevher şirketi Tiffany&Co.'da iki yıl yönetim kurulu üyeliği yaptı, halen daha küresel finans danışmanlığı şirketi Marsh McLennan'da yönetim kurulu üyesi olarak yer alıyor.

Gözde Nur Bayar
Haberler.com - Ekonomi

Hafize Gaye Erkan Merkez Bankası Gaye Erkan Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (24)

ferfer:

kişileri bize süpermenmiş kimsenin bilmediği şeyleri biliyormuş gibi sunuyorsunuz 2 gün sonra görürüz öncekileri gördüğümüz gibi yeter bu milleti oyaladığınız be

139
66
yanıtYanıtla
VATANDAŞ:

Süperman olmasına gerek yok. Liyakatli olan işinin erbabı gelsin yeter. Doktor ölüme çare bulamaz lakin imkanı varsa tedavi eder. Doktor koltuguna Manav olan emirelim Ramazan oturtulması sıkıntı.

yanıt32
yanıt6
ferfer:

gelen bağımsız hareket edemedikten sonra ne işe yararki zaten oda biliyor bunu birileri ne fısıldarsa onu yapacak başka çaresi varmı siz fazla safsınız oraya birilerinin dediğini yapacağına söz verdiği için oturtuluyor yoksa bilgili donanımlı olduğu için değil sizede süpermen geldi diye yutturuyorlar sizde hap gibi yutuyorsunuz olay bundan ibaret:)))

yanıt26
yanıt12
Hüseyin Taşkın GÜLER:

Amerika'ya demediğiniz laf kalmıyor, çareyi de Amerika'nın yetiştirdiği birinden arıyorsunuz. Umarım başarılı olur ve halkımız bu çökmüş ekonominin altında daha fazla ezilmez.

95
21
yanıtYanıtla
çağdaş 33:

Bu Tersine bir beyin göçüdür. Vatana Millete hayırlı olsun.

89
26
yanıtYanıtla
ferfer:

tersine beyin göçümü:))) bu kişi normal memur maaşı almak için gelmiyor bu ülkeye güzel kardeşim saltanat var onun için geldi görevi bıraktığı an gideceği yer yine amerika siz ne kadar safsınız ya gülüyorum artık valla:)))

yanıt28
yanıt7
Objektif:

Keşke öyle olsa ama merkezin başına atanmasa kesinlikle gelmezdi. Biz o imkanı sunamadığımız için gitti zaten. Geri kalmış tüm ülkelerde durum benzer

yanıt11
yanıt1
Atilla:

Kurtarıclara ümit bağlamsk milleti böyle avutmak yerine. Dünyanın uyguladığı gerçekçi akılcı ekonomik politika ne ise onu yapsanıza kardeşim Milleti kurtarıcılarda avutmak yetmedi mi

79
25
yanıtYanıtla
Dr.Kimbel:

Aman tanrim insallah merkez bankasinin sonu First Republic gibi olmaz

41
44
yanıtYanıtla
ERKAN ÜNAL:

Banka 2023 de batıyor,hanımefendi 2021 de istifa ediyor,yaptığınız muhalefeti doğru dürüst yapın

yanıt7
yanıt1
Tüm 24 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title