Haberler

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Şu anda ek bir faiz artışı gerekmiyor

Güncelleme:

Yeni dönemin ilk enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası'nın yeni başkanı Fatih Karahan, faiz artırımına ilişkin soruya "Ek bir faiz artışı gerektiğini şu anda değerlendirmiyoruz. Ama görünümün bozulması halinde kararlarımızı gözden geçiririz" cevabını verdi.

İlk kez kameralar karşısına geçen Merkez Bankası Başkanı Karahan, ek bir faiz artışını şu anda değerlendirmediklerini; ancak faiz indirimini konuşmak için fazlasıyla erken olduğunu söyledi.

"PARASAL SIKILIĞI KORUMAKTA KARARLIYIZ"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Merkez Bankası İdare Merkezi'nde düzenlediği bi l gilendirme toplantısında, yılın 1. Enflasyon Raporu'nu paylaştı. Karahan, "Enflasyon, hedefimize uyumlu seviyelere gerileyene kadar gereken parasal sıkılığı korumakta kararlıyız. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz. Kalıcı fiyat istikrarına kadar politika duruşunu sürdürecek ve orta vadede ekonomiyi kalıcı fiyat istikrarına ulaştıracağız" ifadelerini kullandı.

"ENFLASYON 2026'DA TEK HANEYE İNECEK"

MB'nın enflasyon tahminini de açıklayan Karahan, "Bu çerçevede 2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminleri bir önceki rapordaki haliyle korunmuştur. 2024 yıl sonu tahmini yüzde 36, 2025 yıl sonu tahmini ise yüzde 14 olarak tahmin edilmektedir. Tahmin aralıklarının alt ve üst noktaları da 2024 yılı için yüzde 30 ve 42, 2025 yılı için ise yüzde 7 ve 21'e tekabül etmektedir. Enflasyonun 2026 yılını tek haneli seviyelere gerileyerek yüzde 9 ile tamamlaması, orta vadede ise yüzde 5 hedefinde istikrar kazanması öngörülmektedir" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Şu anda ek bir faiz artışı gerekmiyor

"FAİZ İNDİRİMİNİ KONUŞMAK İÇİN FAZLASIYLA ERKEN"

Eski başkan Hafize Gaye Erkan'dan koltuğu devraldıktan sonra ilk kez kameralar karşısına geçen Karahan, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Karahan, faiz artışıyla ilgili sorulara, "Birinci hedefimiz fiyat istikrarı. Bu yıl enflasyonu istediğimiz seviyeye düşürüp 2025'teki dezenflasyonun yolunu yapmak istiyoruz. Bunun için gereken adımları atacağız. Değerlendirmelerimiz, sıkılaştırmanın çalıştığını gösteriyor. Ek bir faiz artışı gerektiğini şu anda değerlendirmiyoruz. Ama görünümün bozulması halinde kararlarımızı gözden geçiririz" cevabını verdi. MB Başkanı Karahan ayrıca faiz artışı döngüsünü sonlandırdıklarını ilan ettiklerini belirterek, "Fakat indirimi konuşmak için fazlasıyla erken" dedi.

KREDİ KARTLARIYLA İLGİLİ DÜZENLEME SİNYALİ

Öte yandan; kredi kartı harcamalarında bir yükseliş olduğunu ve bunun geçici olup olmadığının net olmadığını belirten Fatih Karahan, bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiğini düşündüklerini ve çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Karahan, "Bireysel kredi büyümesinde dengelenme süreci yakından takip edilmektedir. Kredi büyümesinde oluşabilecek aşırılıklara izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Haberler.com / Ayça Elal - Ekonomi

Merkez Bankası Fatih Karahan Finans Politika Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (17)

oturan:

faizi bu ay değilsede seçim zamanı mutlaka ama mutlaka düşürecekler çünkü memlekt değil akp önemli.

110
15
yanıtYanıtla
Onder Yildiz:

Ha sen gelmissin ha sari cizmeli mehmet aga icraat var mi sıfır.2026 ya kadar denmis ,2026da gokten kitap mi gelecek ekonomi düzelecek bos işler.

30
13
yanıtYanıtla
Oğuzsoyu:

Türkiye üzerinde sisnsice bir ekonomik savaş var. Birileri çok ciddi, saldırıyor ve içimizde de birileri buna destek veriyor. Mesela benim bir bankada hesabımda ben FOn alımı falan yapmama rağmen banka kendiliğinde Fon almış sebep?

2
33
yanıtYanıtla
Onder Yildiz:

Dış güçler sizi gisganiyor,Amerika, Avrupa işi gücü birakti senin ekonomin ile oynuyor.Bu arada merkez bankası ne kadar karsiliksiz para basmis pandemiden beri bir bak.

yanıt0
yanıt0
Berham Duygulu:

Faiz le yürüyen toplum helak olmaya mahkumdur kimse

24
6
yanıtYanıtla
Muhalif:

Geç bunları iş kurmak bile en az 2 milyondan başlıyor kim bana finans sağlıcak . Birazcık paran varsa faiz yardımıyla yükselme sağlıyor 500 bin evler 7 milyon yapan helak olmaya mahkum değilmi geç git hadi

yanıt9
yanıt4
Erhan Sarac:

Enflasyon 2023 de tek haneye inecek diyorlardı sonra 2024 oldu sonra 2025 şimdi çıkmış 2026 diyorlar maşallah , 2028 seçimlerine kadar yolu var hedef 2028 derler , bu enflasyon düşsün tavuk keserim

28
1
yanıtYanıtla
Erhan Sarac:

Her sene konuşuyorlar bir sene ileri tarih söylüyorlar , 2024 de tek hane dediler sonra 2025 tek hane dediler şimdi 2026 diyor , bundan sonra gelecek kişi de 2027 der , ama bu millet hak ediyor vallaha inşallah ekmek 100 tl olur

18
3
yanıtYanıtla
Hüso Fıso:

Yeni başkanın tüm konuşmasını dinledim.Nisan ve Mayıs aylarında çok yüksek enflasyon değerleri bekleniyor ve ardından müthiş zam yağmuru.

12
2
yanıtYanıtla
Tamer Çakır:

aman indirmeyin parası olanlar ordan geçiniyorlar adamlara yazık olur parası olmayanlar zaten ilgi alanı dışıdır

5
2
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title