Haberler

Milyonlarca EYT'li heyecanla bekliyor! İşte sorunun çözümü için masadaki 3 farklı formül

Güncelleme:

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren EYT sorununun çözümü için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin aralık ayını işaret etmişti. Konuyla ilgili ise ortaya 3 formül atılırken EYT Federasyonu Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak "Farklı farklı formüller üretmeye, laboratuvarlara kapanıp çözüm için formül aramaya gerek yok? 99 öncesi haklarımız neyse o." ifadelerini kullandı.

Emeklilikte yaşa takılanlar ( Eyt ) seçime bir yıldan az bir süre kala tekrar gündeme geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı konuyla ilgili çalışmaya başladıklarını ve bunun önümüzdeki yılın başına kadar tamamlanacağını açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT çalışmalarına başlandığında masada birden fazla formül olduğunu duyurmuştu. 4 Eylül'de İstanbul Kadıköy'de bir miting düzenleyen emeklilikte yaşa takılanlar ise herhangi bir formül kabul etmeyeceklerini, 1999 öncesi sigortalı olanlar için o dönemki şartların geçerli olması gerektiğini vurguladı.

MASADA 3 FARKLI FORMÜL VAR

Birkaç alternatif ve önerinin değerlendirildiği çalışma kapsamında masada 3 farklı formül bulunuyor. Uzmanların görüşüne göre formüller şöyle:

BİRİNCİ FORMÜL: 8 Eylül 1999 öncesinde SGK'lı olanlar, 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 günü tamamladıklarında, yaşa bakmadan (mevcut yasada kadınlar 58, erkekler için ise 60 yaş şartı bulunuyor) emekli olabilecekler.

İKİNCİ FORMÜL: 8 Eylül 1999 öncesinde SGK'lı olanlar için erkeklerde 25 yıl ve 9 bin gün prim gün sayısı, kadınlarda ise 20 yıl hizmet süresi ve 7200 gün prim gün sayısı şartı aranabilecek.

ÜÇÜNCÜ FORMÜL: Yaşı bekleyenler için maaş kesintisi ya da yaş indirimi formülü. Bu formülde maaş kesintinin yüzde 2 civarında olması ya da yaş şartının birkaç yıl düşürülmesi ihtimali üzerinde duruluyor. (Almanya formülü)

"SEÇİM MALZEMESİ OLMAKTAN YORULDUK"

EYT Federasyonu Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak, hem EYT çalışmalarını hem de dillendirilen formülleri değerlendirdi. Özüpak, "Çok değil bir sene önce bu kombinasyonları kurup da devlet bütçesi için EYT çözümünü sürdürülemez bulanlar şimdi yıl sonuna kadar çözüm için kolları sıvamış durumdalar. Bu çabayı takdirle karşıladığımız kadar aynı zamanda da endişeyle de takip ediyoruz. Çünkü artık yine bir seçim arifesindeyiz ve yine bir sürü vaat havada uçuşuyor. Seçim malzemesi olmaktan yorulduk" dedi.

"FORMÜL ARAMAYA GEREK YOK, 99 ÖNCESİ HAKLARIMIZ NEYSE O"

Özüpak masadaki formüllere bakış açılarını ise şu sözlerle anlattı: "Şimdilerde öne sürülmesi düşünülen formüller siyasetin ve medyanın diline dolanmış durumda. Önce Almanya, Hollanda, Finlandiya modelleri irdelendi. İşin içinden çıkılamadı. 10 kombinasyonlu formüller 5'e indi 3' indi. En son olarak içeriğini bilmediğimiz devlet sırrı gibi saklanan bir formüle indi. Burada dikkat çekmek istediğimiz nokta şu: Emeklilikte Yaşa Takılma konusu dünyanın hiçbir ülkesinde mevzu bahis değildir. Tamamen Türkiye'ye özel tamamen yerli ve milli bir toplumsal problemdir. Farklı farklı formüller üretmeye, laboratuvarlara kapanıp çözüm için formül aramaya gerek yok? 99 öncesi haklarımız neyse o."

Olgun Kızıltepe
Haberler.com - Ekonomi

EYT Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (20)

soner keskin:

Bir EYT mağduru olarak 7250 gün pirim 27 yıl hizmet sürem var, beni kapsamayacak bir EYT düzenlemesine benden OY yok.

121
15
yanıtYanıtla
Umit Cetin:

o zaman millet emekli olsun dünyanın neresinde var 40 50 yaşında emeklilik avrupada neredeyse 70 yaşında emekli oluyorlar

11
107
yanıtYanıtla
Başka Murat:

Türkiye ile Avrupa çalışma şartları verdikleri ücret, satın alma gücü, yaşam kalitesi aynı mı? Avrupa imkanları Türkiye de olsa 70 değil 80 de emekli ol. Zaten adamlar hayatlarını yaşayarak emekli oluyor. Bura da emekli olduğunda adam çürümüş oluyor.Kıyasa bak!

yanıt57
yanıt3
ismail bey :

80 milyon halkın hakkını bir avuç eyt liye yedirirseniz bunun vebali ağır olur. Kemalin aklına uymayın, sgk yı batırdı şimdi size gaz veriyor..

7
78
yanıtYanıtla
Lider onbes onbes:

Ismail suriyelilere verilirken,dolar endexli ihaleler yapilirken,fabrikalar satilirken,(sabaha kadar saymaya gerek yok)ulke zarara ugramiyordu 80 milyonun hakki yenmiyorduda insanlar emekli oluncami 80 milyonun hakki yeniyor.trollugunuz batsin yaa

yanıt20
yanıt3
Tunc Tunc:

emeklilikte 99 önce veya sonrası olmamalı yaş degil prim esas olmalı 10000 günü tamamlayan herkes emekli olmalı devlet adil olsun 25 yaşında sigortalının emekli yaşı 65 40 sene sonra emekli olacak adalet bumu yeni oy kullanacak genclere bu konuda diyeceginiz bir sözünüz yokmu hem muhalefet hem iktidar

22
57
yanıtYanıtla
ferfer:

nasıl yaparımda birşeyler yapmış gibi görünürüm ama hiçbişey yapmamışımdır aslında diye 7/24 düşünen birileri var bu işten hayır çıkmaz eyt çıkacak ama kimse memnun olmayacak

63
1
yanıtYanıtla
ismail bey :

Yaşı gelmiş, çalıştırılmayan insanlara sözüm yok, ama 43 yaşında emekli olmak isteyen illaki tekrar çalışmayı ve başkasının ekmeğini elinden almayı düşünüyordur... Ben 43 yaşındayım, emekli olup ne yapacam. kahveye gitmem, camiye gitsem adamlara amca derim..

23
41
yanıtYanıtla
Murat Aydemir:

güncel sistem değişsin denmiyor 99 da cıkan yasa ile bu tarihten önce sözleşme yapan işcilerin haklarının gasp edilmesine itiz ediliyor.

yanıt28
yanıt2
Lider onbes onbes:

Ismail gunun nobetci trolu sensin anlasildi...

yanıt10
yanıt0
Tüm 20 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title