Haberler

Kimlikler Avuçtan Okunacak

Güncelleme:

1 Nisandan itibaren hastanelerde uygulanacak Avuç İçi Kimlik Doğrulama Sistemi ile sahtekarlık sayısı azalacak:

"Avuç İçi Kimlik Doğrulama Sistemi" ile 1 milyar dolarlık sahteciliğin önlenmesi amaçlanıyor.

Özel ve üniversite hastanelerinde, 1 Nisan'dan itibaren kullanılmaya başlanacak sistemin Türkiye'deki kurucusu Fujitsu'nun Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Halit Zaim, AA muhabirine projeyle ilgili bilgi verdi.

ÇOK CİDDİ KAZANIMLAR BEKLENİYOR

Sistemin Türk mühendislerinin tasarımı ile üretildiğini bildiren Zaim, "Projenin bir yıl ön hazırlığını yaptık. SGK'nın çözümün büyük oranda Türkiye'de geliştirilmesi ve üretilmesi talebi vardı. Yüzde 74'lük değeri Türkiye'de üretiyoruz. Çözümdeki ürünlerin tamamı, yazılım ve servis burada üretiliyor. Sadece yüzde 26'lık bir bölüm dışardan. 600 kişilik istihdam yarattık " diye konuştu.

"Avuç İçi Kimlik Doğrulama Sistemi"nin özel ve üniversitedeki sağlık hizmetlerinde sahteciliği ortadan kaldıracağını vurgulayan Zaim, 1 Aralık 2012'den beri 20 ilde uygulanan sistemin ülke genelinde yaygınlaşmasıyla çok ciddi kazanımlar sağlanacağını bildirdi.

Projenin sağlık harcamalarında yüzde 12'nin üzerinde kayıp ve kaçağa engel olmasının öngörüldüğünü ifade eden Zaim, şu bilgileri verdi:

"20 ilden gelen sonuçlara göre, günlük poliklinik taleplerinin yüzde 47 kadarı reddedildi. Sistem yaygınlaştıkça Türk ekonomisine katkı sağlayacak. Sistemle 1 milyar dolarlık sahteciliğin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Uygulamanın sonuçlarını bütün Türkiye'ye yaygınlaştırırsak böyle bir sonuç ortaya çıkıyor. SGK'nın hedefi, tüm özel ve üniversite hastanelerinde sistem uygulanmaya başlandığı andan itibaren toplam sağlık harcamalarında yüzde 12'lik tasarruf sağlamak."

Sistemin öngörüldüğü gibi 1 Nisan'da başlamasının önünde bir engel olmadığını belirten Zaim, "Bu tarihe göre hazırlık yaptık. Sıkıntı olmaz, hazırız" dedi.

BAŞKA ÜLKELERDEN DE TALEP VAR

Türkiye'nin çevresindeki diğer ülkelerin de sistemle ilgilendiğini belirten Zaim, Balkan ülkelerinin yanı sıra Suudi Arabistan, Mısır ve Rusya'dan talep geldiğini bildirdi.

Bu ülkelere de sistemi tanıtacaklarını anlatan Zaim, "Türkiye'den bilgi ihracatı olacağı için bizi oldukça heyecanlandırıyor" diye konuştu.

Halit Zaim, sistemin işleyişinde şimdiye kadar bir sorun yaşanmadığını ifade ederek, "Sistem 4 aydır kesintisiz çalışıyor. Zaten 7 gün 24 saate göre hizmet yapılanması var. Sistem buna hazır, dizaynı buna göre yapıldı. Şimdilik kapasitenin yüzde 20'lik kısmı kullanılıyor" bilgisini aktardı.

SİSTEMLE BANKADAN PARA ÇEKLİYOR

Fujitsu Başkan Yardımcısı Satoru Hayashi de şirketin uygulayıcı firma olarak projeyi yürüttüğünü söyledi.

Bu teknolojinin yaklaşık 10 yıldır birçok ülkede kullanıldığını anlatan Hayashi, Japonya'nın bu sistemi geniş bir şekilde uygulayan ilk ülkelerden olduğunu dile getirdi.

Bu teknolojinin bireysel işlemlerde, özellikle bankalarda yaygın olarak kullanıldığını ifade eden Hayashi, şunları kaydetti:

"Sistem özellikle Brezilya'da banka sektöründe yaygın kullanılıyor. Bu sistemle para çekilebiliyor. Japonya'da da sağlık sisteminde genel bir şekilde uygulanıyor. Hastaların bütün sağlık geçmişi bu sistem sayesinde görülebiliyor. Büyük tsunami felaketi sonrasında çok sayıda insan kimlik belgelerini kaybetti. Bu sistem sayesinde hastanelere tedavi için gelenlerde bir sorun yaşanmadı."

YOKSUL ÖÜRENCİLER RENCİDE OLMUYOR

Sistemin İsviçre, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde de farklı kullanım alanları olduğunu belirten Hayashi, İngiltere'de okullarda yemek ücretini devletin karşıladığı yoksul çocukların rencide olmaması için bilet yerine "Avuç İçi Kimlik Doğrulama Sistemi"nin kullanılmaya başlandığını da söyledi.

Selma Bıyıklı Adabaş - AA

Kaynak: AA / Ekonomi

Halit Zaim Japonya Fujitsu Türkiye Politika Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title