Haberler

Kazakistan'da doğal gaza yapılan zam halkı sokağa döktü! Yükselen protestolar hükümeti istifa ettirdi

Güncelleme:

Doğal gaz rezervi açısından zengin olan Kazakistan'da, akaryakıta gelen zamlar ülkenin pek çok şehrinde halkı sokağa dökmüştü. Alevlenen protestolar sonrası Başbakan Askar Mamin başkanlığındaki hükümet, olaylar nedeniyle istifa etti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, sabah saatlerinde Başbakan Askar Mamin başkanlığındaki hükümetin istifasını kabul etti. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Başbakan Vekili görevini daha önce Başbakan Yardımcısı olan Alihan Smailov yürütecek.

GAZA YAPILAN ZAM SONRASI HALK SOKAĞA İNMİŞTİ

Kazakistan'ın batısındaki Janaözen kentinde, sıvılaştırılmış petrol gazına (LPG) yapılan zamma karşı çıkan sürücülerin protestoları ülke geneline yayılması sonucu Almatı şehri ve Mangistau eyaletinde Olağanüstü Hal ilan (OHAL) edilmişti.

OHAL'a ilişkin Cumhurbaşkanı Tokayev'in imzaladığı kararnamede, ülkede kamu güvenliğini sağlamaya yönelik durumun ağırlaşması nedeniyle söz konusu bölgelerde 5 ile 19 Ocak tarihleri arasında sokağa çıkma yasağı getirilmişti.

Kazakistan'da hükümet, protestolar nedeniyle istifa etti

PROTESTOLARA POLİS MÜDAHALE ETMİŞTİ

Ülkenin eski başkenti Almatı'da ise binlerce kişinin katıldığı gösteriler gece boyuna sürmüştü. Polis, ses bombası ve göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etmişti. 2 Ocak'ta ülkenin Hazar Denizi kıyısındaki Mangistau eyaletine bağlı Janaözen kentinde araba sürücüleri LPG fiyatına yapılan zammı protesto etmeye başlamıştı. Kentin anayollarını kapatan sürücüler LPG fiyatının litre başına 120 Tengeden 60 Tengeye indirilmesini istemişti.

Kazakistan'da hükümet, protestolar nedeniyle istifa etti

DİĞER ŞEHİRLERE DE YAYILDI

Protesto daha sonra eyaletin merkezi olan Aktau şehrine sıçrayarak göstericiler valilik binasının yer aldığı meydana toplanmıştı. Ardından bölgedeki büyük petrol sahalarında çalışan işçiler de gösterilere destek vermişti. Kısa sürede Kazakistan'ın tüm petrol ve doğal gaz rezervlerinin bulunduğu batı kesimindeki Aktau başta olmak üzere Atırau, Aktöbe ve Oral şehirlerinde düzenlenen destek amaçlı gösteriler öğleden sonra ülkenin diğer kesimlerine yayılmıştı.

Kazakistan'da hükümet, protestolar nedeniyle istifa etti

NE OLMUŞTU?

Kurulan özel hükümet komisyonu, ktau'da protestocularla görüşerek, LPG fiyatını litre başına 50 Tengeye (0,11 Dolar) düşürdüklerini açıklamıştı. Ancak buna rağmen devam eden gösterilerde ise mevcut yönetim sistemini eleştiren siyasi sloganlar atıldı ve halkın sosyoekonomik durumunun iyileştirilmesine ilişkin talepler dile getirilmişti. Kazakistan'da hükümeti düşüren süreçte, LPG fiyatı litre başına 60 Tengeden 120 Tengeye çıkartılmıştı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Togo Cumhuriyeti Kazakistan Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

500

Yorumlar (27)

Zulkarneyn :

Demek ki neymiş, bizim devlete, iktidara anlamsız derecede yüklenip gömenler aslında bunun global bir kriz oldugunu anlamamış kimseler! Şuan dünyada çok büyük bir enerji, gübre ve gıda sorunu başlamış bulunmakta! Ayrıca su problemi de ciddi anlamda baş göstermekte. Allah sonumuzu hayır etsin....

144
508
yanıtYanıtla
Alioz:

Adamlar LPG ye yüzde yüz zam yapıldı diye hükümeti istifa ettirmiş. Bunun global krizle ne ilgisi var. Senin benzin dizel LPG 5 yıl önceki fiyatlarla şimdiki fiyatları karşılaştır bakalım yüzde kaç zam gelmiş. Demek ki neymiş bazı ülkelerdeki hükümetlere koltuk sevdası uğruna ülkeyi uçuruma sürüklemek yokmuş. Darısı bizim başımıza inşallah.

yanıt138
yanıt33
UğuR DURAN:

Türk dediğin böyle olacak işte. haksızlık karşısında pusup oturmayacak, hakkını arayacak ve alacak. Bizim burda böyle şeyler olmuyor, Maaşını komple doğal gaza vereceksin deseler, buna da şükür deyip halay çekerler.. Yalan mıyım?

358
73
yanıtYanıtla
Ömer Bal:

İnsan böyle devlet adamı gördükçe gıpta ediyor....

339
77
yanıtYanıtla
Ömer Bal:

Öksürsem dislike atacak fikirsizler...

yanıt27
yanıt7
Muhammed Nazif Dusunceli:

Fikirsizler deyince kendi den bahsettin herhalde bos beles insan oldugunu bu kadarda belli ettirme senin gibilerini gorunce aciyorum:)

yanıt1
yanıt10
Ömer Bal:

Nazif, bak yine fikir yok, haklı çıkardın beni...

yanıt10
yanıt0
zeliha:

Fitne zamanındayız. Her kargaşa düşmanın ekmeğine yağ sürmek olur.İtidalli olmak lazım. her protestonun onlarca- yüzlerce provokatörü olur. olaylar istenmeyen yerlere gider.

114
300
yanıtYanıtla
Ömer Bal:

Böyle dostlar olduktan sonra düşmana ne gerek var arkadaşım...

yanıt3
yanıt3
Selahattin Çorapsız:

Kazalkar bile bizden demokrat..Onlar LPG 1.20 lira olduğu için ortalığa dökülmüş protesto ediyor..Bizde LPG 8.50 lira olmuş bizim anka kuşları halay çekiyor.

342
58
yanıtYanıtla
Tüm 27 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title