Haberler

Halis Ağa'nın Koltuğuna Oğlu Geçti, TMSF Rahatladı

Yıllardır Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF) ile Toprakbank'ın Borçları Konusunda Yaşadığı İhtilafı Bir Türlü Çözemeyen Toprak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Halis Toprak, 32 Yıldır Sürdürdüğü Görevinden İstifa Etti.

Yıllardır Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF) ile Toprakbank’ın borçları konusunda yaşadığı ihtilafı bir türlü çözemeyen Toprak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Halis Toprak, 32 yıldır sürdürdüğü görevinden istifa etti.

Halis Ağa olarak tanınan Halis Toprak, başkanlık koltuğunu dünden itibaren oğlu Mehmet Toprak’a devretti. ’Halis Ağa yaptığımız protokole uymuyor, borcunu ödemiyor’ diyerek, arazi, helikopter, ev satışlarıyla tahsilata yönelen TMSF’ye karşı bayrak açan Toprak, mücadeleden vazgeçti. Halis Toprak’ın yerini oğlu Mehmet Toprak’a bırakması TMSF de ise ’olumlu bir adım’ olarak algılandı.

32 yıllık koltuğunu bıraktı

Toprak Holding’den Halis Toprak imzasıyla dün yapılan yazılı açıklamada, "32 seneden beri sürdürmekte olduğum Toprak Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan 17 Şubat Salı itibariyle istifa ettim. Toprak Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı oğlum Mehmet Toprak tarafından yürütülecektir" denildi. İstinye’deki Aslanlı Köşk’ü, TMSF tarafından 15 Şubat 2008’de haciz edilmesinden bu yana TMSF ile sürdürdüğü mücadeleye hız veren, özellikle Başkan Ahmet Ertürk’e karşı savaş bayrağı açan Halis Toprak, köşkün satışa çıkarılmasından bir gün sonra koltuğunu bıraktı.

TMSF çözüm için umutlandı

Hasta yatağından yaptığı açıklamalarla TMSF’yi suçlamaya devam eden Halis Toprak’ın yerini oğluna bırakması, TMSF cephesinde ise olumlu bir gelişme olarak algılandı. Bu değişiklik üzerine görüştüğümüz TMSF yetkilileri, Halis Ağa’nın doğru olanı yaptığını dile getirirken, yapılan değerlendirmeler şöyle oldu: "Bundan sonra görüşmelerin daha verimli olacağını düşünüyoruz. Halis Başkan çok statükocu, bir türlü uzlaşmaya yanaşmadı. Halbuki arada bir protokol var, bunu yerine getirmediği sürece borç büyüyor. Biz kendisiyle anlaşmak için her türlü yolu denedik. ’Senin 23 sanayi tesisin var, bunları çalıştır, ne uğraşıyorsun arsayla, sat bunları işadamıysan işini yap, el sıkışalım Allah yolunu açık etsin’ dedik, dinlemedi. Şimdi yeni yönetim kurulu başkanı ile bu sorunları çözeceğimizi umuyoruz."

TMSF: Artık muhatabımız Mehmet Toprak

TOPRAK Holding’te Halis Toprak’ın yerine Mehmet Toprak’ın başkan oluşunun hukuken bir değişikliğe neden olmayacağını belirten TMSF yetkilileri, şu değerlendirmeyi yaptı: "Toprak ile aramızdaki mevcut protokol aynen devam eder. Usulüne uygun yapılan bir görev değişiminde bizim için muhatap olduğumuz isimden başka bir değişiklik söz konusu olmaz. Protokollere Halis Toprak imza atmıştır ama borç Halis Toprak’ın şahsının değil, Toprakbank’ın. Biz borçluyu ’hakim ortak’ olarak anıyoruz. Bundan sonra yönetim kurulu başkanı Mehmet Toprak ise görüşmeler onunla devam eder."

TMSFyetkilileri, Halis Toprak’ı yatağa düşüren son gelişme olan Sarıyer İstinye’deki Aslanlı Köşk’ün 21 milyon 368 bin YTL muhammen bedelle 11 Mart’taki ihalesinin yapılacağını da vurguladı.

32 yaşında 40 şirketli holdingin başına geçti

BUGÜN 70 yaşını deviren Diyarbakır Liceli Halis Toprak, 1977 yılında Toprak İnşaat’ı kurarak temelini attığı Toprak Holding, bugün 23’ü sanayide olmak üzere 40 şirketi ile faaliyetlerini sürdürüyor. Özellikle o güne kadar tekel olan alanlara girerek büyümeyi tercih eden Halis Ağa 1998 yılında Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirilen bir işadamı. Halis Toprak’ın 32 yıllık koltuğunu bıraktığı 32 yaşındaki Mehmet Toprak ise henüz 5 yıllık deneyime sahip. Halis Toprak’ın 10 çocuğundan biri olarak 1977 yılında İstanbul’da doğan Mehmet Toprak, İstanbul Avusturya Lisesi’nden mezun olduktan sonra ABD’deki Babson College’da İşletme Lisansı yaptı. Yüksek lisansını London Business School’da finans alanında tamamlayan Toprak, Londra’daki yatırım bankalarında ve Toprak Holding’in yurtdışı iştiraki Topravit’te çalıştı. Toprak, 2004’ten bu yana holdingte yönetici olarak çalışıyor, İngilizce ve Almanca biliyor.

Ertürk’ü zorlayan adam

ÖZELLİKLE Aslanlı Köşk’ün satışının gündeme gelmesiyle Halis Ağa’nın öfkesini üzerine çeken TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Halis Toprak için, "Halis Toprak’ı eskiden de tanırdım. Müzakere edilmesi, konuşulması, anlaşılması zor bir adam. Çok sık karar değiştiren, bir yapısı var. Beni çok yordu" diye konuşmuştu.

TMSF’nin istediği oldu

TOPRAK Holding’te yapılan bu görev değişimi TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’ün de, Halis Toprak’a yaptığı öneriler arasında yer alıyordu. Toprak’a ’yönetimi ikinci kuşağa bırakın’ tavsiyesinde bulunan Ertürk, "İkinci kuşak grupta daha aktif rol almalı. Çünkü borçlu grubun ne kadar verimli yönetildiğine de bakmak durumdayız" demişti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title