Haberler

Yardım gecesi sonrası ortaya atılan "Bağışlar vergiden düşülecek" iddiasına Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan yanıt

Güncelleme:

Gelir İdaresi Başkanlığı, depremzedeler için düzenlenen yardım gecesinde toplanan bağışların vergiden düşüleceğine ilişkin iddialara yanıt verdi. Açıklamada, "Bağış ve yardımlar vergiden değil, matrahtan düşülmektedir. Kazançtan indirim ile vergiden indirim tamamen birbirinden farklı kavramlardır" açıklamasını yaptı.

TRT1, ATV, FOX, Kanal D, Kanal 7, Show TV, Star TV ve TV8, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşlara bağış toplamak için ortak canlı yayın yaptı.

115 MİLYAR LİRALIK BAĞIŞ RAKAMINA ULAŞILDI

"Türkiye Tek Yürek Kampanyası Ortak Yayını", yurt içi ve dışından ulusal ve uluslararası 213 televizyon ve 562 radyonun katılımıyla yapıldı. Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremler için ortak yayınla ekranlarda ve radyolarda başlatılan "Türkiye Tek Yürek" yardım kampanyasında 115,1 milyar liralık bağış rakamına ulaşıldı, 9 milyon adedi aşkın SMS gönderildi.

GELİR İDARESİ'NDEN "VERGİ" İDDİASINA YANIT GECİKMEDİ

Depremzedeler için yapılan ortak yayın sonrasında ise yardım gecesinde toplanan bağışların vergiden düşüleceğine ilişkin bir iddia ortaya atıldı. İddialara yanıt veren Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, bağış ve yardımların vergiden değil, matrahtan düşüldüğü belirtildi.

"KONUNUN YENİDEN AÇIKLANMASI GEREKLİ GÖRÜLMÜŞTÜR"

Açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Sosyal medyada, yapılan bağış ve yardımların vergiden düşüldüğü yönünde paylaşımların devam ettiği görülmektedir. Kamuoyunun ve vergi mükelleflerinin doğru bilgilendirilmesi adına konunun yeniden açıklanması gerekli görülmüştür.

"KAZANÇTAN İNDİRİMLE VERGİDEN İNDİRİM TAMAMEN FARKLIDIR"

Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları belli şartlarla bağış ve yardımların elde edilen gelirden, kurum açısından kazançtan indirilmesi imkanı vermektedir. Kazançtan indirim ile vergiden indirim tamamen birbirinden farklı kavramlardır. Bağış ve yardımlar gerekli şartları taşıyorsa ilgili yılın vergi matrahının tespitinde gelirden, kurumlar için kazançtan indirilir. Bu indirim sonucu kalan tutar vergiye tabi olur.

ÖRNEKLERLE AÇIKLANDI

Konuyu basit bir örnekle anlatmak gerekirse; 100 bin TL kazancı olan bir kurum 20 bin TL AFAD'a bağış yaptığında kazancından 20 bin TL'yi indirecektir. Kalan 80 bin TL üzerinden yüzde 20 oranında hesaplanan 16 bin TL kurumlar vergisi ödeyecektir. Özetle, vazgeçilen vergi tutarı 4 bin TL'dir."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Gelir İdaresi Başkanlığı Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 28 Nisan 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kirli Sepeti CANLI izle! Kirli Sepeti 28. BÖLÜM FULL İZLE! Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İYİ PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLDU? Meral Akşener'in yerine kim geçti? Eski Fenerbahçe yıldızı Papiss Cisse kaç TL'ye futbol oynuyor? Beşiktaş neden kırmızı kart yedi? #9917 Beşiktaş sahada neden 10 kişi? Fenerbahçeli İsmail Yüksek neden oyuna devam edemedi? İsmail Yüksek'e ne oldu? İYİ Parti Genel Başkan seçimi üçüncü tura mı kaldı? İYİ Parti'de seçim ne oldu, sonuç ne? GÜNAY KODAZ KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Günay Kodaz nereli, kaç yaşında?
500

Yorumlar (26)

cihad çakır:

Eti Alüminyum aş Cengiz Holdingin şirketi.16/02/2023 6802 sayılı resmi gazetede yaptığı yardımı misliyle geri almış. İyi şov yaptılar ama. Milletin parasını millete veriyor adamlar. Millette alkışlıyor.

222
53
yanıtYanıtla
Onemli Degil:

Onlarla Bizler Arasinda Fark Var..Onlar Olumden Korkarlar, Biz Ise Olumden Sonrasindan Korkariz..

yanıt16
yanıt9
Onur Yener:

Hadi oradan sende,beş kuruş yardım yapmayı kendine külfet sayarsın başkalarının milyarlarca yardımına laf edersin.

yanıt21
yanıt46
Onur Yener:

Boş yapma sen kaç para yardım ettin de başkalarının milyarlarca liralık yardımını sorguluyorsun.

yanıt20
yanıt45
Ali Veli:

Fitne her daim oldu. Olacakta. İnanca aykırı

76
80
yanıtYanıtla
Ozkan Ceylan:

Bu haberin nesi fitne ne alaka şimdi. Hangi inanca aykırı onuda yazda bilelim.

yanıt60
yanıt13
D:

İsmi sadece farklı. Sonuç olarak az ödeme yapacak. Adı üstünde bağış. Niye matrah ile ilişkilendiriliyor. Mantıksızlık.

123
29
yanıtYanıtla
Fatih Toprak :

Bir tüzel kişilik olarak deprem yardımı yerine bir okul, hastane de vb. de yaptıran matrahtan düşüyorsun

yanıt8
yanıt2
Ercan akdeniz:

Maalesef ülkede öyle çirkef ve çirkin bir kesim varki, her işe çamur atmak, yapılan güzel şeyleri çirkinleştirmek, öneli işi önemsizleştirmek gibi bir huyları var. Bir insan her şeye de karşı olmaz ki kardeşim. eğriye eğri diyemeyen insanlıktan çıkmış bir güruh bu

84
47
yanıtYanıtla
Abdullah Civelek:

Yav kazanctan indirim yapıldımi otomatikman vergiden de indirim olmuş olmuyor mu bu ne çelişkili açıklamadır ya

95
21
yanıtYanıtla
Tüm 26 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title