Haberler

Garanti Yatırım Ekonomisti Altınsaç Açıklaması

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, yüklü itfalar öncesinde faizin yükselmesine karşın ihalelere rekor yüksek talebin gelmesinin ardından gösterge bonoda rallinin sürdüğünü belirtti.

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, yüklü itfalar öncesinde faizin yükselmesine karşın ihalelere rekor yüksek talebin gelmesinin ardından gösterge bonoda rallinin sürdüğünü belirtti.

Altınsaç, tahvil faizlerine ilişkin değerlendirmesinde, gösterge tahvilin Kasım ortasından bu yana en yüksek yüzde 6,44'ü gördükten sonra dün yüzde 6,11'lere kadar gerilediğini, 7 Ocak 2015 itfalı yeni gösterge tahvil faizinin ise bu sabah yüzde 5,96'dan işlem gördüğünü hatırlattı.

Altınsaç, "Yüklü itfalar öncesinde faiz yükselmesine karşın ihalelere rekor yüksek talebin gelmesinin ardından gösterge bonoda rallinin sürdüğünü görüyoruz" görüşüne yer verdi.

Sıkışık bono arzına dikkati çeken Altınsaç, yeni gösterge tahvilde Hazine'nin 2 milyar lira satış gerçekleştirdiğini ve rekabetçi olmayan teklif

(ROT) dahil talebin 50 milyar lira gibi rekor yüksek seviyede olmasının piyasada bono arzında sıkışıklık yarattığını vurguladı.

Bu durumun faizde hızlı düşüşe yol açtığını ifade eden Altınsaç, ABD 10 yıllıkların Aralık sonunda yüzde 1,70'lerde iken, Ocak başında satış gördüğünü, hafta başından bu yana satışların durduğunu ve faizin kısmen gerilemeye başladığını anımsattı.

-Faizde ne beklenmeli-

Türkiye'nin not artışı hikayesinin halen devam ettiğine ve bunun da risk primini düşürdüğüne değinen Altınsaç, şunları kaydetti:

"Nominal yüzde 6 faizin yabancı açısından, düşük global faiz ortamında halen çok cazip olduğunu görüyoruz. Yabancıların reel faiz seviyesi ile getiri anlamında çok da ilgilenmediklerini söyleyebiliriz. Hazine ihalelerindeki yüklü talebin ardından verim eğrisi genelinde tüm vadelerde faiz geriliyor. Uzun vadeli bonolarda spekülatif amaçlı olmayan yabancı para (real money) girişi oluyor, kısa vadeli bonolarda ise sıcak para girişi görülüyor.

Uzun vadeli alçalan kanal içinde hareket eden faizde yüzde 6,40 desteği çalıştı, bu aşamada 5,70-5,00 dirençleri hedeflenebilir. Yüzde 6,40 aşılmadığı sürece faizde yön aşağı olmaya devam edecek. Yüzde 5,70 seviyesi kritik. Faizde düşüş çok hızlı olduğundan yüzde 5,70'in şu aşamada kırılacağını düşünmüyoruz."

-Dövizde ne beklenmeli-

Döviz tarafında ise yüklü para girişi hikayesinin yanında Merkez Bankasının

(MB) "çok da reel değerlenme istemeyen kararlı duruşuna" da dikkati çeken Altınsaç, "Teknik açıdan dolar/TL'de 1,7750 seviyesi kritik. 1,7750 desteğinin kırılması durumunda 1,77-1,75 destekleri hedeflenebilir. 1,78-1,79 ise direnç seviyeleridir. TL'de 1,75'lere kadar inmemiz olası, yine de MB'nin daha fazla değerlenmeye izin vereceğini düşünmüyoruz. Ekonomideki dengelenme, cari açık ve kısa vadeli para girişinin ne kadar olduğu MB kararlarında etkili olacaktır" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Bahar Kara

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Garanti Yatırım Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title