Haberler

Diyarbakır'da İş'le İmece Buluşmaları kapsamında Dünya Çiftçiler Günü etkinliği düzenlendi

Güncelleme:

Diyarbakır'da İş Bankası ve İmeceMobil tarafından düzenlenen etkinlikte, çiftçilerin günü kutlandı. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz, tarımın önemine vurgu yaparak, tarımsal üretimin artırılması için teknolojinin etkin kullanılması gerektiğini belirtti. İmeceMobil Genel Müdürü İlker Mehmet Sağlam ise tarım, teknoloji ve finansın bir araya getirildiği bir vizyonları olduğunu söyledi.

Diyarbakır'da "İş'le İmece Buluşmaları" kapsamında 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz, İş Bankası ve İmeceMobil tarafından "Bir Avuç Toprak Bir Dünya Umut" temasıyla bir otelde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, toprağı emeğiyle ilmek ilmek işleyen, sofralara bereket getiren çiftçilerin gününü kutlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

İş'le İmece Buluşmalarının ilkini Diyarbakır'da düzenlediklerini anlatan Yılmaz, Diyarbakır'ın dünyanın en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapan il olduğunu belirtti.

Yılmaz, şöyle devam etti:

"İnsanlığın tarımla beraber yerleşik hayata geçtiği bereketli topraklar üzerinde yer alan yöremizde, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin de ilk tarihsel izlerine rastlıyoruz. Bölgemizde tarımın önemini halen korumaya devam ettiğini, hatta iklim değişikliği gibi gelişmelerden dolayı öneminin daha da artırdığını görüyoruz. Arazilerin yarısına yakınının tarımsal üretime elverişli olduğu bölgemizde, yıllık yağış miktarının azlığı ve mevsimlere göre dağılışındaki dengesizlik sebebiyle daha çok kuru tarımsal faaliyetler yürütülüyor. Bitkisel üretimde tahıl önemli ağırlığa sahip olup tahılın yanı sıra ikinci bir ürün üretiminin de yapıldığını görüyoruz."

Diyarbakır'ın 2022 verilerine göre, 115 milyar lira ekonomik değer yarattığını kaydeden Yılmaz, bunun yaklaşık 20 milyar liralık bölümünün tarımsal üretim olduğunu, kentin ekonomik büyüklüğünün yüzde 17'sinin tarımdan geldiğini aktardı.

Yılmaz, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin milli geliri içerisinde tarım sektörü yıldan yıla değişim göstermekle beraber sadece yüzde 6'lık bir paya sahip olduğunu biliyoruz. Ülkemiz genelinde olduğu gibi bölgemizde de en büyük zorlukların başında, tarımsal üretimde kullanılan gübre, tohum, zirai ilaç, mazot gibi girdi maliyetleri geliyor. Bir banka olarak elbette girdi maliyetleri üzerinde doğrudan etkide bulunamayız. Ancak, elimizdeki kaynakları doğru zamanda, miktarda ve bileşimde kullanarak kaynaklarımızı israf etmeden verimli tarımsal üretim yapar hale gelebiliriz. Ürünlerimizin iç ve dış piyasada satışlarını artırabilir, üretimde devamlılığı doğanın dengesini koruyarak sağlayabiliriz. Biz, bu noktaya ancak 'teknolojiyi etkin kullanarak' ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. İş Bankası olarak tarımı milli bir mesele olarak görüyoruz. Türkiye'nin bereketli topraklarının, her mevsimi yaşayan iklimi, çok özel coğrafi konumuyla tüm dünyada tarımın, gıdanın parlayan yıldızı olacağına inanıyoruz. Bu konuda üzerimize düşenleri yapma konusunda hepinizin önünde taahhüt ediyorum. Tüm imkanlarımızı bu doğrultuda seferber ediyoruz. Bu duygularla Dünya Çiftçiler Günü'nüzü canı gönülden kutluyorum."

İmeceMobil Genel Müdürü İlker Mehmet Sağlam ise vizyon olarak her zaman tarım, teknoloji ve finansı bir araya getirdiklerini bildirdi.

Tüm dünyada hassas tarım ve akıllı tarımın geliştiğini gördüklerini belirten Sağlam, şöyle devam etti:

"Daha sürdürülebilir bir tarım yapılabilmesi için organik ve mikrobiyal gübrelerin hem Türkiye hem de dünyada geliştiğini ama yeterince yaygınlaşmadığını görüyoruz. Bunların tabana yaygınlaşması için ayrıca bir odaklanma gerçekleştirmemiz gerekiyor. İmeceMobil 2019'da İş Bankası'nın çiftçiyi teknolojiyle buluşturan bir dijital uygulaması olarak hayata geçti. Bizim beklediğimizden çok daha ötede çiftçilerimizin uygulamaya teveccüh gösterdiğini görünce 2023'te ayrı bir şirket kurduk. Faaliyet alanımızı bankacılıkla sınırlandırmayıp önümüzdeki dönemde çok daha geniş kitlelere yaymak için faaliyetlerimizi geliştiriyoruz. Uygulamanın çeşitli modülleriyle sizlere dijital dünyada hizmet verirken bir yandan da yeni nesil teknolojilerin bu platform üzerinden çiftçilerimizle buluşmasına gayret ediyoruz."

Programda, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya da birer konuşma yaptı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Dünya Çiftçiler Günü Sezgin Yılmaz Mehmet Sağlam İş Bankası Diyarbakır Banka Dünya Tarım Etkinlik Teknoloji Ekonomi Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu Metin Akdülger neden ayrıldı? #128250 İstanbul'un Fethi otobüsler ücretsiz mi 2024? #129300 29 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 29 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Survivor Yunus Emre elendi mi? #129300 29 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 29 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 29 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 29 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 AUZEF Çoçuk Gelişimi Bölümü kapatıldı mı, kapanacak mı? #129300
Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title