Haberler

Atatürk'e Saygısızlık Gören İş'e Baksın

İlk Kez Dün Bankalar Birliği'ni Ziyaret Eden Başbakan Tayyip Erdoğan, Konuşmaktan Çok Dinlemeyi Tercih Ederken, Merkez Bankası'nın İstanbul'a Taşınmasına Karşı Çıkanlara da Yanıt Verdi.

İlk kez dün Bankalar Birliği’ni ziyaret eden Başbakan Tayyip Erdoğan, konuşmaktan çok dinlemeyi tercih ederken, Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınmasına karşı çıkanlara da yanıt verdi. Bu konuda Atatürk’ün kurucusu olduğu İş Bankası’nı örnek gösteren Erdoğan, "Bu banka taşınmışken, Merkez Bankası’nın taşınmasına ’Atatürk ilkelerine karşı’ bir hareket’ demek komik oluyor, anlamsız oluyor" dedi.

TÜRKİYE Bankalar Birliği (TBB) dün ilk kez bir Başbakan’ı ağırlarken, Başbakan Tayyip Erdoğan Merkez Bankası’nın taşınmasına karşı çıkanlara buradan mesaj gönderdi. Erdoğan, "Merkez Bankası’nı İstanbul’a taşımak Atatürk ilkelerine karşı bir harekettir" diyenlere, İş Bankası’nı örnek gösterdi.

50 YILDAN SONRA: Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile birlikte dün önce İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı (İMKB), ardından da Akmerkez’de bulunan Türkiye Bankalar Birliği’ni ziyaret etti. İstanbul’un finans merkezi olması, Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınması, küresel piyasalardaki dalgalanmanın Türkiye’ye nasıl yansıyacağı gibi tartışmalı günden maddelerinin bulunduğu bir dönemde bankacılarla biraraya gelen Erdoğan, 50 yıllık tarihinde TBB’yi ziyaret eden ilk Başbakan oldu. Basına kapalı olarak gerçekleşen ve yaklaşık 2 saat süren toplantıda, Başbakan Erdoğan konuşmaktan çok bankacıları dinlemeyi tercih ederken, Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınması konusunda kısa ama net bir açıklama yaptı.

EKONOMİK GEREKÇESİ VARDIR: Genel müdürlüğünü kuruluşunun 76’ncı yıldönümü olan 26 Ağustos 2000 tarihinde Ankara’dan İstanbul’daki yeni binasına taşıyan İş Bankası’nı örnek gösteren Başbakan Erdoğan, bu bankanın yönetiminde CHP’nin temsilcilerinin de yer aldığını hatırlattı. Başkanlığı’nı İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince’nin yaptığı TBB yönetim kurulu üyelerinin bu konuda görüş bildirmemeyi tercih ettiği toplantıda Erdoğan, şunları söyledi: "Atatürk’ün kurduğu ve yönetiminde bir partinin temsilcilerinin bulunduğu bir banka yönetimini İstanbul’a taşımışsa bunun bir ekonomik temeli vardır. Bu banka taşınmışken, Merkez Bankası’nın taşınmasına ’Atatürk ilkelerine karşı’ bir hareket’ demek komik oluyor, anlamsız oluyor."

İSTANBUL FİNANS MERKEZİ: Toplantıda TBB yönetimi ise bir süre önce Deloitte Danısmanlık’a hazırlattığı, İstanbul’un uluslararası finans merkezi olmasına ilişkin raporu gündeme getirdi. Daha önce bakanlar Nazım Ekren ve Mehmet Şimşek’e sunulan bu rapora ilişkin Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, komite başkanı olarak Başbakan’a bir sunum yaptı. Bu sunumda, İstanbul’un finans merkezi olması halinde elde edilecek kazanımlara dikkat çekildi. Kamu otoritesinin de vereceği destekle 2025 yılına kadar 150 bin yeni iş ve 20 milyar dolar katkı sağlanabileceği belirtilen raporda, yasal ve mali ortamın oluşturulması ile birlikte düzenleyici bir çerçevenin gerekliliği de yer alıyor.

GEREKEN YAPILACAK: Bu arada bankacıların gündeme getirdiği aracılık maliyetlerinin düşürülmesine ilişkin taleplerine ilişkin olarak, konuyu Maliye Bakanlığı’na ileteceğini belirten Erdoğan, Bankacılık Yasası’nda değişiklik talebi üzerine de BDDK ile birlikte bir çalışma yapılmasını istedi. Bankacıların aktardıkları bütün sorunları not alan Başbakan, İstanbul’un finans merkezi konusunda da gerekenin yapılacağını vurguladı.                                                    

Dalgalanmaya karşı Ekren’le çalışılacak

 BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin’in sektörün  konumuna ilişkin sunum yaptığı toplantıda, küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmalar da ele alındı. Bu konunun daha kapsamlı olarak değerlendirilmesi düşüncesiyle, Bakan Nazım Ekren ile ayrıca biraraya gelinmesi kararlaştırıldı. Ekren ile bankacıların yapacağı toplantıda küresel krizin Türkiye’ye muhtemel yansımalarının nasıl bertaraf edileceği belirlenecek.

Milliyetçilik değil bunun adı iticilik

 BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın "Eğitime Fiziksel Katkı Projesi" kapsamında düzenlediği "4. Faz İMKB Okul İnşaatları Protokol İmza Töreni"nde yaptığı konuşmada, özelleştirmeden emeklilik sistemine kadar pek çok konuya değildi. AKP hükümeti dönemindeki kazanımları anlatan Erdoğan, "Durmadan koşarsan, piyasa kovalarsan, işi iyi pazarlarsan netice alırsın. Ama gel Ankara’ya otur, oraya mahkum ol, gelsin seni dünya bulsun. Yok böyle bir şey" dedi. Farklı siyasi görüşü taşıyanların da ülkenin çıkarı söz konusu olduğu zaman bütünleşmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, Türkiye’ye gelen bazı yabancı yatırımcılara kökeni yüzünden karşı çıkıldığını ve önemli yatırım fırsatlarının bu yüzden kaçırıldığını anlattı. "Bunun adı milliyetçilik değildir, bunun adı sadece iticiliktir, dışlamacılıktır ve ülkenin kalkınmasını engellemektir" diyen Erdoğan, şöyle konuştu: "Kalkıp da Türkiye’de Galataport’a bir yatırımcı gelecek, efendim bu Yahudi’dir, olmaz? Türkiye’de Haydarpaşa Port’a bir yatırımcı gelecek, efendim bu Araptır, Arap şeyhidir olmaz? E kardeşim o olmaz, bu olmaz. Kim olur onu söyler misin? Bu zihniyet komünizmin kalıntısıdır. Komünist Rusya bile anladı bu işi, bütün dünyaya açtı şimdi herkes Rusya’ya akıyor, orada yatırımlar yapıyor. Bizimkiler ise duvar örüyor, kimse buraya girmesin. Burada yaptıklarını alıp da götürecekler mi? Burada kalacak. Kollektif anlayışın, ortak aklın egemen olduğu bir dünya var. Bunun egemen olduğu bir dünyada da bizler bu açılımı yapmak zorundayız. Bu açılımı yaparsak başarırız."

Türkiye’de kurumlar birbirinin hasmı

 TAYYİP Erdoğan, İstanbul Belediye Başkanı olduğu dönemde İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Maslak kampusünün bahçesi içine metro istasyonu kurmak istediklerini ama izin alamadıklarını söyledi. Bu yüzden 4. Levent’te yerin altında triyaj alanı yapmak durumunda kaldıklarını ve ciddi maliyet artışı yaşadıklarını vurgulayan Erdoğan, "Türkiye’de kurumlar birbirinin adeta hasmı, destekçisi değil. Sıkıntı buradan kaynaklanıyor" dedi.

İMKB’den eğitime 300 milyon YTL 

 İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, okul yapımı için Milli Eğitim Bakanlığı’na 300 milyon YTL daha bağışlayacaklarını ve yaptırdıkları okul sayısının toplam 400 adeti aşacağını söyledi. Bağış protokolünün imza törenine katılan Başbakan Tayyip Erdoğan da, İMKB’nin okul yapımı için bağışta bulunanlar arasında en önde geldiğini belirterek, bu dönem bağışın bir bölümünün 2008 içinde açılacak yeni üniversitelerin binaları için de kullanılacağını söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title