Haberler

"1. Mersin İnovasyon Yarışması" Tanıtıldı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın (Mtso) Koordinatörlüğünde Yürütülen Rıs-mersin Projesi Kapsamında Düzenlenen "1. Mersin İnovasyon Yarışması" Kamuoyuna Tanıtıldı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MTSO) koordinatörlüğünde yürütülen RIS-Mersin Projesi kapsamında düzenlenen "1. Mersin İnovasyon Yarışması" kamuoyuna tanıtıldı.

MTSO Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına; MHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, MTSO Başkan Vekili Faik Burakgazi, MTSO Meclis Başkanı İbrahim Kiper, Temsa Otomotiv Teknoloji Müdürü İbrahim Eserce ve MTSO Proje Koordinatörü Oya Uysal katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan MTSO Başkan Vekili Faik Burakgazi, Mersin'i çağdaş bir kent yapmak, yaşanabilir hale getirmek, sürdürülebilir kalkınmanın alt yapısını oluşturmak amacıyla RIS-Mersin Projesi'nin hayata geçirildiğini söyledi.

Mersin'in önde gelen kuruluşları ile birlikte uzun bir süredir projenin yürütüldüğünü ifade eden Burakgazi, RIS-Mersin'in, kentin topyekün sahiplendiği bir proje haline geldiğini vurguladı. Burakgazi, projenin ana amacının ise, inovasyon kültürünü kentte benimseterek, yayılımını sağlamak olduğunu ve bu kapsamda bir inovasyon yarışması düzenlendiğini kaydetti.

1. Mersin İnovasyon Yarışması'nın teknik şartları hakkında bilgi veren MTSO Proje Koordinatörü Oya Uysal ise, öncelikli olarak daha iyi bir yaşam istediklerini söyledi. Daha iyi bir yaşam için de ekonominin güçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Uysal, "Daha iyi bir ekonomi için de rekabet etmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Rekabet için, mutlaka bir değişim, bir farklılık, toplumun ihtiyaçlarından yola çıkan bir yenilik yapmamız gerekiyor. Atatürk diyor ki; 'Uygarlaşmanın başarısı için en önemli şart

yenileşmedir.' Çünkü sürekli değişen ve yenilenen bir dünyada yerimizde saymak ve durmak, gerilemek anlamına geliyor. O zaman, rekabette güçlü olabilmemiz için firmalarımıza, o yenileşmeyi, o değişimi, kar getiren farklılığı sağlamamız gerekiyor. Bunun adına da inovasyon diyoruz" dedi.

Bu yarışmanın amacının, 2 senedir bölgede yürütülen inovasyon kültürünün daha da yaygınlaştırılması, pekiştirilmesi ve benimsenmesini sağlamak olduğuna vurgu yapan Oya Uysal, yarışmaya, Mersin sınırları içerisinde ikamet eden ya da merkezi Mersin'de olan ve istihdamı 250 kişiyi geçmeyen tüm firmaların katılabileceğini kaydetti. Uysal, firmaların, ürün veya hizmet inovasyonu, süreç inovasyonu, pazarlama inovasyonu ve organizasyonel inovasyon alanlarında yarışmaya katılabileceklerini vurgulayarak, bu

yarışmada verilen ödülün ise, her şeyden önce bir prestij olduğunu belirtti.

Temsa Otomotiv Teknoloji Müdürü İbrahim Eserce ise, Temsa'nın 2001 yılına kadar Türkiye içerisinde yerel pazara odaklı ve lisans anlaşması ile ticari araç üretimi yapan bir firma olduğunu hatırlatarak, 2001 krizinden sonra, üst yönetim olarak bazı kararlar alarak, Avrupa pazarına ihracat yapmaya karar verildiğini belirtti. Bu kararın arkasından da bazı yapısal değişikliklere gidildiğini ifade eden Eserce, "Bunun başında da çalışma şeklimiz oldu. Daha önce dış firmalardan satın aldığımız lisans üzerine

yaptığımız üretimi, 2001 yılından sonra kendi bünyemizde kurduğumuz Ar-Ge birimlerimizde kendi mühendislik çalışmalarımızı yaparak gerçekleştirmeye başladık" dedi.

Daha önce belirli bir markanın altında, Temsa ismi olmadan tasarım ve üretim çalışmaları yaparken, 2001 yılından sonra Temsa olarak kendi markalarını oluşturduklarını anlatan Eserce, şunları söyledi:

"Böylelikle, Türkiye dışındaki pazarların ihtiyaçlarına göre esnek ürünler üretmeye başladık. İnovasyonun tam Türkçe karşılığı yok. Bir işi diğerlerinden daha farklı, daha yeni ve size daha avantajı olacak bir şekilde yapmak diyebiliriz. Biz de bu durumda Avrupa'da çok yüksek kalite seviyesindeki rakiplerimize karşı, neyi onlardan daha iyi yapabiliriz diye çalışmaya başladık. Bu konuda da, muhtelif konularda inovasyonlar yapılabilir. Şirketin departmanlarını düşünecek olursak, her bölüm kendi içerisinde

inovasyon yapabilir. Temsa, 2001 yılından önce klasik olarak iki boyutlu tasarım programlarıyla çalışırken, daha sonra üç boyutlu tasarım programlarına geçtik ve bunların portatiflerini üretmeden, bilgisayar üzerinden ürünlerimizi görmeye çalıştık. Daha sonra Avrupa'da ihalelere gireceğimizde zamandan kazanarak, aylar süren çalışmaları haftalara sığdırabildik."

MHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Mehmet Şandır da, inovasyonu, halkın anlayacağı şekilde tanımlamak gerektiğini ifade ederek, yarışmanın amacının konuyu tabana indirebilmek olduğu gibi, sunumunun da halkın anlayacağı dilden yapılması gerektiğini kaydetti. Günümüz dünyasında ayakta kalabilmek, devlet olarak bağımsız, toplum olarak onurlu yaşayabilmek için güçlü olmanın bir zorunluluk olduğuna dikkat çeken Mehmet Şandır, "Gücü oluşturan faktörler, çok çeşitli olabilir ancak, uluslararası

rekabet gücü, bu gücü besleyen üretim, sizi bağımsız ve onurlu kılacaktır. Dolayısıyla inovasyon çalışmaları, Mersin'i büyük Mersin haline getirecek, uluslararası rekabette gücü artıracak, üretim teknolojilerini, metotlarını bu şehre kazandırmalıdır" şeklinde konuştu.

İnovasyon'un halk dilindeki anlamını, "Eski köye yeni adet getirmek" olarak yorumlayan Mehmet Şandır, şöyle konuştu:

"Halka bunu böyle anlatmalıyız. Bu iş biraz teknoloji olmaktan çok, yöntem metot meselesidir. İnovasyon çalışması, somut hedefleri olan bir mahiyet kazanması ile kente çok büyük katkı verecektir. Toplum bunu benimseyip, desteklerse, bunun firmalarımıza bir teşvik olacağı kanaatindeyim. Biz de siyasetçiler olarak, sivil toplum örgütlerinin yanında olacağız."

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök de, birçok kişi tarafından doğrulanmasa da, bölgesel şovenizmin bazen gerekli olduğunu ileri süredşmada verilen ödülün erek, "Mersin'deki sıkıntımız bu. Manisa, Konya, Gaziantep, kent şovenizmini iyi çalıştırdılar. Bir Mersinli olarak burada doğmuş, burada büyümüş birisi olarak bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Mersinliliği ortaya koymanın zamanı geldi. Genelde ülke safında konuşuyoruz ama Mersin'e geldiğimizde ayrışıyoruz. Bu ayrışmayı kaldıralım. 12 vekil bir araya gelelim, siyasi

ayrışmayı bir kenara bırakalım ve Mersin bazındaki ortak projelere beraber imza koyalım" diye konuştu.

Bunu yaparken de Mersin'in yerel dinamikleri ile birlikte çalışmak istediklerini dile getiren İsa Gök, şunları kaydetti:

"Yatırıma öncelik vererek, kentin en önemli sorunlardan istihdam sorununu çözmeliyiz ve Mersinlilikten de korkmamalıyız. Bu yapılan yarışmanın, Mersin'e katkı sağlayacak olan her türlü etkinliğin sonuna kadar destekçiyiz. İktidar-muhalefet ayrımı yapmaksızın, Mersinli olarak Mersin'e hizmet verelim. Eskiyi konuşmayalım, önümüze bakalım, çağdaş dünyaya bakalım."

"Sıradanlıktan çıkın, alışkanlıklardan ayrılın, fark yaratın" sloganı ile başlatılan 1. Mersin İnovasyon Yarışması'nda, projesi ile birinci olan firmaya 10 bin YTL inovasyon ödülü verilirken, ödülün, kuruluşlara onursal bir değer sağlayacağının da altı çizildi.

(ÖT-MT-MEF-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title