Haberler

1 kuruş deyip geçmeyin! "Bozuk yok" diye verilmeyen para üstünden 10 bin lira tazminat alabilirsiniz

Güncelleme:

Marketlerde etiketlerin çoğunun küsuratlı olması, kasada müşteriyi sıkıntıya sokuyor. Çoğunlukla da tam para veriliyor ama birkaç kuruşluk para üstü geri alınmıyor. Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz alışverişte 1, 5, 10 kuruş para üstünü 'Bozuk para yok' gerekçesiyle ödemeyen firmalara dava açılabileceğini ve bu firmaların 10 bin liraya varan tazminatlar ödemek zorunda kalabileceğini belirtti.

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, çarşı, mağaza ve market ürünlerinin etiketlerinde insanların dikkatini çekmek için '19.99 lira', '49.90 lira' gibi fiyatlandırmanın sık sık kullanıldığını vurguladı. Alışveriş sonrası kasada genellikle 1, 5 ya da 10 kuruşun, bozuk para olmadığı gerekçesiyle tüketiciye ödenmediğini söyleyen Gündüz, zaman zaman müşterilerin de 'Ne olacak 1 kuruştan' düşüncesiyle çok önemsemediğini dile getirdi.

"ETİKET FİYATI İLE FİŞİ KARŞILAŞTIRIN"

Gündüz, 99 kuruş gibi küsuratlı satış yapan mağazalardan para üstü talep edilmedikçe ödenmeyen bu kuruşların, birikerek büyük meblağlar oluşturduğunun altını çizdi. Para üstü ödenmeyen 1 kuruşların ülke ekonomisine de zararı olduğuna dikkati çeken Gündüz, tüketicilere ürünün etiket fiyatı ile alışveriş fişindeki miktarı karşılaştırmaları çağrısı yaptı. Gündüz, tüketicinin 1, 5 ya da 10 kuruş para üstü ödemeyen firmalara yönelik şikayette bulunup, maddi ve manevi tazminat davası açabileceğini söyledi. Gündüz, bu firmaların 10 bin liraya varan tazminatlar ödemek zorunda kalabileceğini de dile getirdi.

"ALDATMACAYA YÖNELİK, KANUN İHLALİ"

Küsuratlı fiyatlandırmanın aldatıcı olduğunu ifade eden Neşet Gündüz, şunları söyledi:

"Alışveriş merkezi ya da mağazada 17.95 lira, 1999 lira 75 kuruş gibi rakamlar çıkıyor. Bu tüketiciyi yanıltmaya, aldatmacaya yönelik harekettir. Ayrıca kanun ihlalidir. Paranın üzeri verilmeyecek şekilde etikete yansıtılması, ürün fiyatının ucuz olduğu algısı oluşturuyor. Tüketici para üzerini ya da ürünün iadesini istediğinde verilmemesi halinde şikayet edebilir."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Antalya Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (4)

Mgss Hg:

A101 e geçmiş olsun o zaman. Arkadaşlarımla beraber alamadığımız para üstleriyle şimdi atıştırmalık yemek parası çıkardı.

41
2
yanıtYanıtla
ismail bey :

A101 de genelde kasada bozuk para yok diye 5-10 batta 20 kuruşu bile yok diye vermiyorlar.

34
2
yanıtYanıtla
Murat Tulum:

Sade A101 de değil pek çoğunda aynı.

34
1
yanıtYanıtla
mustafa kuyu:

Bimde şokta migrosta, A 101 de başıma defalarca bu olay geldi En son bimde kasiyeri bağırarak uyardım.Şokta da aynısını yaptım!Amaç 1 kuruş 5 kuruş olayı değil.Patronlarınıza söyleyin bu paraları ya bulundursunlar ya da etiketleri düz yazdırsınlar dedim Herkeste böyle yapmalı!

18
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title