Haberler

Suudi Basın: Türkiye'yi Koalisyona Dahil Etmek İçin ABD'nin Öncülüğünde Yoğun Çabalar Yapılıyor

Obama Yönetiminin IŞİD'e karşı oluşturmak istediği koalisyon ve örgütü yenmek için izlenecek strateji konusunun "kritik" önem taşıdığı belirtilen Perşembe günü Cidde'de yapılacak toplantı arifesinde Suudi basın, "Türkiye'yi koalisyona dahil etmek için ABD'nin öncülüğünde yoğun çabalar yapılıyor" diye yazıyor.

Obama Yönetiminin IŞİD'e karşı oluşturmak istediği koalisyon ve örgütü yenmek için izlenecek strateji konusunun "kritik" önem taşıdığı belirtilen Perşembe günü Cidde'de yapılacak toplantı arifesinde Suudi basın, " Türkiye'yi koalisyona dahil etmek için ABD'nin öncülüğünde yoğun çabalar yapılıyor" diye yazıyor.

Arab News gazetesi, Suudi Arabistan'ın evsahipliğinde Cidde yapılacak ve "İŞİD'in oluşturduğu tehdit dahil, Ortadoğu'da terör ile buna ilişkin güvenlik konularının ele alınacağı yüksek profili" toplantıya Körfez ülkelerinin yanı sıra Mısır, Ürdün ve Türkiye'nin katılacağını belirtiyor.

-ABD'NİN RİYAD BÜYÜKELÇİLİĞİ SÖZCÜSÜ'NÜN AÇIKLAMASI-

IŞİD'i yenmek için bir koalisyon oluşturma sözünü vermiş olan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin halen bölgede temaslarda bulunduğunu kaydeden gazeteye konuşan Riyad'taki ABD Büyükelçiliği Sözcüsü Johann Schmonsees de, Kerry'nin toplantıda "Irak hükümetinin güvenliği ve istikrarının daha fazla desteklenmesi, IŞİD'in oluşturduğu tehditle mücadele ve Ortadoğu'daki güvenlik meydan okumalarına nasıl karşı konulacağı" gibi konularda "kilit ortak ve müttefikleriyle istişarelerde bulunacağını" söyledi.

Arab News, Schmonsees'in açıklamasının ardından "IŞİD karşıtı mücadeleye Türkiye'yi dahil etmek için ABD'nin öncülüğünde yoğun çabalar sürerken Cidde'deki görüşmelerde Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da yer alacak" sözlerini de kullanıyor.

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Shokri'nin başkanlık edeceği üst düzey heyetle birlikte görüşmelere katılacağına dikkat çekildiği haberde "Cidde'de yetkililer arasındaki görüşmeler, IŞİD tehdidine karşı koymak için oluşturulması beklenen ittifakın niteliğini de belirleyecek" diyor.

Bu arada, Suudi gazete, Cidde'de söz konusu toplantının yapılacağı açıklamasının Riyad'ın, Arap Ligi'nin bölgesel terör örgütlerini yok etmek için hızla önlem alınması gereğini vurgu yapan kararına destek vermesinden bir gün sonra yapıldığına da dikkat çekiyor.

Kaynak: ANKA / Dünya

Barack Obama Türkiye Riyad Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title