Haberler

Srebrenitsa Soykırımı Anma Programı Düzenlendi

Güncelleme:

Bağcılar Belediyesi tarafından düzenlenen anma programında Srebrenitsa Soykırımı'nda yaşamını yitiren Boşnaklar anıldı. Programda konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, bu acılardan ders çıkarılması gerektiğini vurguladı. Anma programında ayrıca sergi açılışı ve kısa film gösterimi de yapıldı.

p> Srebrenitsa Soykırımı'nda yaşamını yitiren 8 bin 372 Boşnak, Bağcılar Belediyesi'nin düzenlediği programla anıldı. Etkinlikte Srebrenitsalı kadınlar ve gaziler o dönem yaşadıkları zorlukları ve acıları anlattı. Anma programında konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, "Avrupa'nın ortasında, herkesin gözü önünde büyük bir acıyı yaşatanları lanetliyor göz yumanları da kınıyoruz. Bu büyük acılardan ders çıkarmak gerekiyor" dedi.

Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 1995'te yaşanan soykırımın üzerinden 28 yıl geçti. Bağcılar Belediyesi, soykırımı unutmamak ve unutturmamak amacıyla bir anma programı düzenledi. Bağcılar Belediyesi Başkanlık Konferans Salonu'nda gerçekleşen etkinliğe Bağcılar Kaymakamı Abdullah Uçgun, Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, Bosna Hersek Büyükelçisi Adis Alagiç, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Mahmut Çevik, Bosna Hersek İstanbul Konsolosu Enisa Komar ve soykırımda ailelerini, yakınlarını kaybeden Bosnalı kadınlar ile gaziler katıldı.

Anma programı İstiklal Marşı ve Bosna Hersek Milli Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Kuran-Kerim tilaveti okundu ve dualar edildi. Programın devamında Srebrenitsa Soykırımı'nda yaşananların ele alındığı kısa film gösterimi gerçekleştirildi. Öte yandan soykırımı her yönüyle anlatan 'Bir Annenin Eşarbı' adlı serginin açılışı yapıldı.

ÖZDEMİR: BU BÜYÜK ACILARDAN DERS ÇIKARMAK GEREKİYOR

Anma programında konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, "Srebrenitsa Katliamı'nı anma ve birçok acı olayın gündemde tutulabilmesi adına bir araya gelmiş bulunmaktayız. Belki de tarihin en acı verici bir olayının yaşandığı katliamın bugün 28'inci yılını anmış olacağız. Annelerimizi davet ettik, onları ağırlıyoruz. Yaklaşık 20'ye yakın annemiz burada. Dün gazilerimizle bugün de annelerimizle bir aradayız. Avrupa'nın ortasında, herkesin gözü önünde büyük bir acıyı yaşatanları lanetliyor göz yumanları da kınıyoruz. Bu büyük acılardan ders çıkarmak gerekiyor. Aliya İzzetbegoviç'in 'Unutulan soykırımlar tekrarlanır' ifadesi çok önemli. Bizde unutmadığımızı, unutmayacağımızı özellikle annelerimizin çok büyük bir mücadele gösterdiğini ve bu mücadelenin Avrupa'nın en büyük mahkemelerinde sonuç bulduğunu çok iyi biliyoruz. Biz de özellikle dünyanın başka yerlerinde ve yine Balkan coğrafyasında yeni soykırımlar olmaması adına bu mücadelenin ortağı olduğumuzu ifade edelim. Ülkemizdeki anma programlarıyla  Balkan coğrafyamıza olan gönül bağımızı kuvvetlendiriyoruz. Aynı zamanda bölgeye kardeş belediye protokol ve kararlarımızla önemli hizmetler götürdük, götürmeye de devam ediyoruz" dedi.

SUBASİC: HALA HAK VE ADALET İÇİN MÜCADELE VERMEYE DEVAM EDİYORUZ

Soykırımda 22 aile ferdini kaybeden Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic, "Soykırımda en küçük oğlumu ve eşimi kaybettim. Yaşadıklarımız birkaç cümleyle anlatılamaz. Burada tüm Srebrenitsa anneleri olarak her birimiz yakınlarımızı kaybettik. Soykırımdan 28 sene sonra biz hala hak ve adalet için mücadele vermeye devam ediyoruz. Bu konuda anneler olarak birçok başarımız var. 28 sene geçmesine rağmen kaybettiğimiz yakınlarımızın kemiklerini arıyoruz. Bizim yanımızda olan Türkiye halkına teşekkür etmek istiyorum. Sizin desteğiniz ve bize sahip çıkmanız çok önemli. Bunun sayesinde biz de ayakta kalacağız. Müslüman olarak varlığımızı devam ettireceğiz. Aramızda farklar olabilir ama ayrımlar olmamalı. Biz Türkiye'yi ve Bosna'yı bir görüyoruz" diye konuştu.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Bağcılar Belediyesi Abdullah Özdemir Srebrenitsa Bağcılar Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs ANKARAY ücretsiz mi? 1 Mayıs ANKARAY bedava mı? 1 Mayıs İzban ücretsiz mi? 1 Mayıs İzban bedava mı? #129297 1 Mayıs'ta borsa kapalı mı, açık mı? 1 Mayıs özel sektöre tatil mi? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 30 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 30 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 30 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 30 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 30 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 30 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 30 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title