Haberler

Makedonya'daki Referandum

ATİNA (AA) – Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Makedonya'da ülkenin isminin değiştirilmesini öngören anlaşmanın kabulüne dair yapılan istişare referandumuna katılım oranının düşüklüğüne rağmen alınan sonucun tatmin edici düzeyde olduğunu belirtti.

ATİNA (AA) – Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Makedonya'da ülkenin isminin değiştirilmesini öngören anlaşmanın kabulüne dair yapılan istişare referandumuna katılım oranının düşüklüğüne rağmen alınan sonucun tatmin edici düzeyde olduğunu belirtti.

Kocias, Yunan Devlet Televizyonunda (ERT) katıldığı bir programda, Makedonya'da pazar günü yapılan istişare referandumunun sonucunu değerlendirdi.

Referanduma katılım oranının düşük olduğunu ancak sonuçlar doğru analiz edildiğinde katılımın yeterli düzeyde olduğunun görüleceğini ileri süren Kocias, "Makedonya gerçeğine göre Zaev, yüzde 50'nin üzerinde oy almış sayılıyor." dedi.

Kocias, "Referanduma katılım, ilk bakışta, Balkanlar'daki politikayı ve Makedonya gerçeğini bilmeyenlere göre düşük sayılabilir. Bu mantıklı ancak yüzde 38'lik oranın kaç oy olduğu, önceki seçimlerde ne kadar oy kullanıldığına bakıldığında ve doğru analiz edildiğinde fazla düşük olmadığı görülecektir. Zaev referandumda alabileceği en yüksek oyu aldı." ifadelerini kullandı.

Makedonya'da seçim listelerinin uzun zamandır yenilenmediğini ve en az 400 bin Makedonya vatandaşının başka ülkelerde yaşadığını savunan Kocias, "Ülkede gerçek seçmen sayısı 1 milyon 200 bin civarında bulunuyor. Bu durumda Zaev yüzde 50'nin üzerinde oy almış sayılır. Bu da çoğunluğu oluşturuyor." diye konuştu.

Kocias, ülkenin isminin değiştirilmesine karşı çıkan Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov'un, referandumda çıkan "evet" oylarından daha az oyla seçildiğini ileri sürerek, "İvanov, komşu ülkenin şu kötü başkanı, 520 bin oyla ülkenin cumhurbaşkanı seçildi. Referandumda kullanılan oy sayısı ise 530 bin." yorumunu yaptı.

Referandum sonucunun Makedonya meclisinde onaylanmasının kolay olmayacağı değerlendirmesinde bulunan Kocias, erken seçime gidilmesi durumunda ise yine Zaev'in kazanacağını ileri sürdü.

Kocias, her halükarda, referandum sonucunun Yunanistan ile isim sorununun çözümüne yönelik anlaşmanın uygulanmasını etkilemeyeceğini belirterek, "Referandum, Makedon hükümetinin bir tercihi, Prespes anlaşmasında yer almakla birlikte anlaşmanın uygulanması için ön koşul oluşturmuyor." dedi.

Makedonya'da her şeyin, Yunanistan ile imzalanan mutabakatta öngörüldüğü şekilde tamamlanması durumunda, söz konusu anlaşmanın marta kadar Yunan meclisine getirileceğini dile getiren Kocias, Atina hükümetinin söz konusu anlaşmayı bugünkü mecliste onaylatmayı planladığını kaydetti.

Kaynak: AA / Dünya

Dünya Haberler

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarını artıran teklif yasalaştı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarını artıran teklif yasalaştı

Son anket yayınlandı! CHP ile AK Parti arasındaki makas iyice açılıyor

Son anket yayınlandı! CHP ile AK Parti arasındaki makas iyice açılıyor

İstanbul'da pastanede silahlı çatışma: 3 ölü, 5 yaralı

İstanbul'da pastanede silahlı çatışma: 3 ölü, 5 yaralı

Bakmadan Geçme

Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 24 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 24 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 24 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 24 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 24 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 24 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 24 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 24 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 24 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 24 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 24 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım'ın yönetim listesinde kimler var? İşte Aziz Yıldırım'ın yönetim kurulu! Astrolog Meral Türkiye Kupası şampiyonunu bildi mi, Astrolog Meral ZTK tahmini neydi 2024? 23-24 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Fenerbahçe PFDK kaç maç ceza aldı? Mert Hakan Yandaş Oosterwolde kaç maç ceza aldı? #128680
Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title