Haberler

Japon Yazardan Ülkesine Nükleer Eleştirisi

Güncelleme:

Japonya'da nükleer enerji karşıtı kampanyalara destek veren araştırmacı-yazar Tosiya Morita, "Dünyayı kirlettiğimiz için utanıyorum. Japonya olimpiyatlara ayıracağı parayla kirliliği temizlemeliydi" dedi.

Japonya'dan Türkiye 'ye, İstanbul, Sinop ve İzmir'de panel vermeye gelen araştırmacı-yazar Tosiya Morita, nükleerle ilgili verdiği mücadeleyi anlattı.

Morita'nın İzmir'deki ilk durağı adliye oldu. Gaziemir'de bir kurşun fabrikasının arazisine yıllarca radyasyonlu zehirlerin gömülmesi ile ilgili açılan davanın duruşmasına giren Morita, duruşmanın sonrasında İzmir Mimarlar Odası'nda bir panel düzenledi.

"BAŞBAKAN SHİNZO ABE 3 YALAN SÖYLÜYOR"

Morita, yaptığı sunumlara önce Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin 3 yalan söylediğini anlatarak başladı. Morita' ya göre bu üç yalan, "Fukuşima nükleer kazasının kontrol altında olduğu yalanı, radyasyon sızıntısının tamamen önlendiği yalanı ve kazaya bağlı olarak sağlık tehlikesinin bulunmadığı yalanı..." olarak sıralanıyor.

"OLİMPİYAT BÜTÇESİ İLE AKITILAN PİSLİKLER TEMİZ LENMELİ"

Morita, Japonya'da yapılacak olacak olimpiyat için "Ayrılacak bütçe Fukuşima'nın kanayan yarasını durdurmaya, zararların tazminine, dünyaya akıttıkları pisliğin temizlenmesine kullanılması gerekiyor" şeklinde açıklama yaptı.

"HÜKÜMET TSUNAMİ DEDİ, RADYASYONDAN ÖLENLE

RİN KAYDI YOK"

1700 kişinin yaşamını yitirdiği Fukuşima felaketine değinen Morita, Japon hükümetinin ölenlerin tamamının tsunamiden öldüğünü belirttiğini, radyasyondan ölenlere dair ise herhangi bir kayıt bulunmadığını anlattı. Kazanın ardından Japonya'daki mevcut 54 nükleer santralın faaliyetine son verildi. Bundan kaynaklanan açık doğalgaz ve kömürle karşılanıyor. Tüm nükleer santrallar kapalı olmasına rağmen ülkede karanlıkta kalan bir şehir yok. Morita, Japonya'da devletin insanları elektrik tüketime yönlendirdiğini, ülkedeki aşırı ışıklandırmadan dolayı yaşlıların uykusuzluk çektiğini söyledi.

"JAPONYA ADINA UTANIYORUM, DÜNYAYI KİRLETİYORUZ"

Morita, Fukuşima'daki nükleer santralın her gün 400 ton radyasyonlu suyu denize boşalttığını ifade etti ve ekledi "Dünyayı kirlettiğimiz için Japonya adına utanıyorum"

Japonya'da milyonda bir görülen troid kanseri vakalarının da nükleer karşıtı protesto gösterilerin de giderek arttığını aktaran Morita "Her cuma başbakanlık önünde eylem yapılıyor. İnsanlar eylemlere çocuklarıyla geliyor. Protestoların başlamasına kadınlar öncülük etti. Son eyleme 20 bin kişi katıldı" dedi.

"DEVLET SIRRI KANUNU ÇIKINCA, BUNLARI SÖYLEYEMEYECEĞİM"

Japonya'da yaklaşık 280 panel ve eğitime katıldığını belirten Morita, bundan sonra işinin zor olduğunu şu sözlerle anlattı: "Japonya'da iki yıldır 'Devlet Sırrı' adı verilen bir kanun üzerinde çalışılıyor. Bu kanun çıktıktan sonra bu eğitimlere devam edemeyeceğim. Çünkü bunları söylemem yasaklanacak."

 


 

Kaynak: Haberler.Com / Dünya

Fukuşima İstanbul Türkiye Japonya Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title