Haberler

Bosna-Hersek'i Savunanların Davası Başladı

"savaş suçu işledikleri" iddiasıyla tutuklanan İgman Dağı'nı savunan 109'uncu Tugay Komutanı Nezir Kaziç, Haciçi Belediye Başkanı ve emniyet müdürünün de aralarında bulunduğu 8 eski Boşnak yetkilinin ilk duruşması yapıldı.

Bosna'daki savaşta (1992-1995) kuşatma altındaki Saraybosna'nın düşmemesinde en büyük etken olan ve bir süre önce

"savaş suçu işledikleri" iddiasıyla tutuklanan İgman Dağı'nı savunan 109'uncu Tugay Komutanı Nezir Kaziç, Haciçi Belediye Başkanı ve emniyet müdürünün de aralarında bulunduğu 8 eski Boşnak yetkilinin ilk duruşması yapıldı.

Bosna-Hersek'teki Sırpların asılsız iddialarıyla "savaş suçu" işledikleri gerekçesiyle 22 Kasım 2011'de düzenlenen operasyonda tutuklanan savaş döneminin Haciçi belediye başkanı Mustafa Celiloviç (58), Emniyet Müdürü Fadil Çoviç, Haciçi Emniyet Müdür Yardımcısı Mirsad Şabiç, Bosna-Hersek Ordusu'nun 109. Tugay Komutanı Nezir Kaziç, "Silos" Hapishane Müdürü Beçir Huyiç, "Silos" Hapishane Müdür Yardımcısı Halid Çoviç, "Silos" Hapishane çalışanı Şerif Meşanoviç ile Nermin Kalember, Bosna-Hersek Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.

Yakınlarının da izlemesine izin verilen duruşmada, tutuklu olarak yargılanan Boşnaklar, savaş döneminde, sadece ülkelerini ve halkı savunduklarını, asla Sırp sivillere karşı suç işlemediklerini kaydetti.

Nezir Kaziç, mahkeme heyetine kendisinin Hırvatistan sınırındaki Oraşye Cezaevi'nde tutulduğunu, avukatıyla görüşemediğini ve cezaevi koşullarının çok kötü olduğunu, bu nedenle iddianameyi bile okuyamadığını ifade etti.

Ağır cezaevi koşulları altında tutuklu olarak yargılanmasından dolayı mahkeme heyetine tepki gösteren Kaziç, "Savaş suçu işleyenler serbest gezerken, bizim bu şekilde yargılanmamız adil değildir" dedi.

Mahkeme heyeti, daha sonra diğer tutukluları da dinledikten sonra duruşmayı erteledi. Hapiste tutulan Boşnakların tutuklu veya tutuksuz yargılanmasına mahkemenin 17 Mart'ta karar vereceği öğrenildi.

Tutuklu yakınları daha sonra mahkeme önünde yaptıkları açıklamada, yakınlarının ağır koşullar altında ülkenin çeşitli yerlerindeki cezaevlerinde tutulduklarını ve dava sonuçlanana kadar en azından bu kişilerin tutuksuz yargılanmasını talep etti.

-"İşkenceci Sırp kadın milletvekili olarak görev yaparken..."-

Tutuklu yakınları, ayrıca savaş döneminde Haciçi'de kendilerine işkence yapan Aleksandra Pandureviç'in şu anda Radovan Karaciç'in bir zamanlar başkanlığını yaptığı Sırp Demokrat Partisi'nde (SDS) milletvekili olarak görev yaparken, savaş kahramanlarının tutuklu olarak yargılanmasına tepki gösterdi.

Savaş döneminde Pandureviç tarafından kız kardeşi Sidika Hayruli'nin 3 yıl boyunca bir evde kapalı tutulduğunu ve çeşitli işkencelere uğradığını belirten Haciçili İzeta Omeragiç, "Pandureviç'i savaş döneminden askeri elbisesi ve belindeki silahıyla çok iyi hatırlıyorum. Boşnak kadınlardan altın ve değerli takıları toplardı. Ninesinin evinde tuttuğu kız kardeşime tecavüz etmek için Çetnikleri getirirdi" diye konuştu.

Omeragiç, böylesi bir kişinin parlamentoda milletvekili olarak görev yaparken, kendilerini savunanların tutuklu olarak yargılanmasına anlam veremediğini kaydetti.

Savaş sırasında Haciçi'de bulunan Dervişa Şuny, Pandureviç'in savaş sonrasında yargılanan Zoran Gaşaviç'le Haciçi'de bulunduğunu ve burada Boşnaklara işkenceler yaptığını dile getirdi.

Bu arada, özellikle Panduraviç ve partisinin milletvekillerinin mahkeme üzerinde kurduğu baskı sonucu sözkonusu 8 kişinin tutuklandığı da öne sürüldü.

Sırpların baskısı sonucu savaş dönemindeki Devlet Başkan Yardımcısı Eyüp Ganiç'in Londra'da, Saraybosna'yı savunan Sırp asıllı general Jovan Divjak'ın geçen yıl Avusturya'da tutuklanmasıyla devam eden süreç, Çetniklere karşı büyük mücadele veren Saraybosna'nın girişinde bulunan Haciçi ilçesinden İgman Dağı'nı savunan, o dönemde önemli görevlerde bulunanların tutuklanmasıyla devam etti. Ülkenin en ücra köşelerindeki cezaevlerine yerleştirilen Bosna-Hersek'in egemenliğini, bütünlüğünü koruyan 8 kişinin aileleri, yakınlarının sağlık durumu iyi olmadığı ve "asılsız iddiaların kurbanları olduğu için" kendilerinin psikolojik anlamda da sorun yaşadığını belirtiyor. - SARAYBOSNA

Kaynak: AA / Dünya

Hırvatistan Saraybosna Londra Eyüp Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title