Haberler

BM'de Konuşan Gül Uyardı: Ayrımcılığa Tahammülümüz Yok

Birleşmiş Milletler'in 61. Genel Kurulu'nun Açılış Töreninde Konuşan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Terörizmle Mücadelede Çifte Standart Uygulanmasından ve Teröristler Arasında Ayrımcılık Yapılmasından Şikayet Etti.

Birleşmiş Milletler`in 61. Genel Kurulu`nun açılış töreninde konuşan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, terörizmle mücadelede çifte standart uygulanmasından ve teröristler arasında ayrımcılık yapılmasından şikayet etti.

Birçok uluslararası konuda Türkiye`nin görüşlerini ifade eden Gül, Kıbrıs`ta kalıcı barışı sağlayacak tek platformun Birleşmiş Milletler olduğunun altını çizdi. Gül, konuşmasında Ortadoğu, Irak, Kıbrıs, Kafkasya, Afganistan, kültürler arası uyum ve Türkiye`nin BM Güvenlik Konseyi`ne adaylığı konularına değindi.

¨LÜBNAN`DA AKAN KANI DURDURMAK İÇİN ÇALIŞTIK¨

Türkiye`nin Lübnan`daki krizin başından beri aktif bir diplomasi izlediğini vurgulayan Gül, ¨Türkiye, akan kanı durdurabilmek için yürütülen uluslararası çabaların en ön saflarından yer almıştır. Bu dönemde ihtilafın tüm taraflarıyla yakın temas içinde olduk¨ dedi.

Türkiye`nin BM Güvenlik Konseyi`nin 1701 sayılı kararını desteklediğini ifade eden Gül, ¨Bu kararın sunduğu fırsatları iyi değerlendirmeliyiz. Lübnan`daki trajik olaylar bize tek taraflılığın doğru cevap olmadığını ve güç kullanımının çözüm getirmediğini kanıtlamıştır¨ dedi. Herkesin Lübnan`da meydana gelen olaylardan gerekli dersleri çıkardığını ifade eden Gül, ¨Şimdi bu trajedinin ışığında, yeni bir barış inisiyatifinin başlatılabilmesine imkan veren farklı bir ortam doğmuştur. Zaman, Ortadoğu barış sürecini yeniden rayına oturtmak için taze bir çaba içine girme zamanıdır. Şimdi barış yolunu ısrarla takip edecek kuvvetli ve kararlı bir liderliğe ihtiyaç duyulmaktadır¨ diye konuştu.

¨KÜLTÜRLERARASI UYUMU SAĞLAMALIYIZ¨

Ortadoğu sorununun meydana getirdiği adaletsizlik duygusunun, kültürel algılamaları da olumsuz yönde etkilediğinin unutulmaması gerektiğini ifade eden Gül, ¨Kültürler arasındaki karşılıklı anlayışın iyileştirilmesinin, küresel uyum için vazgeçilmez olduğuna inanıyoruz¨ dedi.

¨MEDENİYETLER İTTİFAKI İNSANLIĞI ORTAK BİRİKİMDE BİRLEŞTİRİYOR¨

Gül, İspanya ile birlikte yürütülen Medeniyetler İttifakı girişiminin amacının, farklı toplumları insanlığın ortak birikiminde birleştiren değerleri öne çıkartmak olduğunu belirtti. Irak`ta etnik ve mezhepsel şiddetten arındırılmış, demokratik ve müreffeh bir Irak`ın kurulmasının, bölgedeki diğer sorunlar kadar önemli olduğunu ifade eden Gül, tüm ülkelerin Irak`a yardım etmesi gerektiğini bildirdi.

¨TERÖRİZMDE AYRIMCILIK YAPILMASIN¨

Gül, terörizmin masum insanların hayatlarına mal olmaya devam ettiğine işaret ederek şöyle konuştu: ¨Terörizmin hiçbir kültür veya dinle doğrudan bağlantısı olmadığını da aklımızdan çıkarmamalıyız. Bu itibarla terörizmi herhangi bir inanç sistemiyle özdeşleştirme konusunda çok ihtiyatlı olmalıyız.¨

¨KIBRIS`TA ÇÖZÜM BM PLATFORMUNDA¨

Gül, Kıbrıs`ta tüm ada halkına kalıcı barış, işbirliği ve refah sağlayacak tek platformun Birleşmiş Milletler olduğunun altını çizdi. Türk tarafının hala Kıbrıs Rum liderliğiyle siyasi eşitlik temeline dayanan yeni bir ortaklık kurulması vizyonunda hareket edeceğini umduğunu anlatan Gül, ¨Genel Sekreter`in çağrıları paralelinde, uluslararası topluma vaatlerini yerine getirmesi ve hiçbir hukuki veya ahlaki temeli olmayan tecridin sona erdirilmesi yönünde kuvvetli bir çağrıda bulunuyoruz¨ dedi.

TÜRKİYE 2009-2010`DA GÜVENLİK KONSEYİ ÜYELİĞİ`NE ADAY

2009-2010 dönemindeki Güvenlik Konseyi üyesi olabilmek için Türkiye`nin yürüttüğü yoğun kampanyayı hatırlatan Gül, ¨Eşsiz özelliklerimizle Konsey`in çalışmalarına farklı bir zenginlik kazandıracağız. Üyeliğimiz, insanlığın haklı umutlarının gerçekleştirilmesinde BM`nin giderek önem kazandığı bir dönemde, Konsey`e yeni bir perspektif ve bakış açısı getirecektir¨ dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title