Haberler

11 Eylül Sanığından İtiraflar

ABD'nin Guantanamo'daki Askeri Üssünde Kapalı Kapılar Ardında Yargılanan Pakistanlı Halid Şeyh Muhammed, 11 Eylül 2001'deki Saldırılarıyla İlgili İtiraflarda Bulundu.

ABD'nin Guantanamo'daki askeri üssünde kapalı kapılar ardında yargılanan Pakistanlı Halid Şeyh Muhammed'in, 11 Eylül 2001'deki saldırıları planladığını itiraf ettiği bildirildi.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 11 Eylül saldırılarının planlayıcısı olduğu iddia edilen Muhammed, saldırılardan sorumlu olduğunu itiraf etti. Muhammed'in dava sırasında, "A'dan Z'ye saldırılardan sorumluyum" dediği belirtildi.

El Kaide'nin üç numaralı ismi olduğu öne sürülen Halid Şeyh Muhammed'in bazı Batılı ülkelerde saldırılar planladıklarını söylediğini duyuran Pentagon, sanığın Endonezya'nın Bali kentinde bir gece kulübüne düzenlenen saldırıyı da üstlendiğini açıkladı.

Halid Şeyh Muhammed'in Guantanamo'daki mahkemede hafta sonunda askeri yargıç karşısına çıktığı, duruşmada savunma avukatlarının bulunmasına izin verilmediği ifade edildi.

Pentagon tarafından açıklanan duruşma zabıtlarına göre, Muhammed, aralarında 1993'te New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'nin bombalanması dahil bir dizi saldırının sorumluluğunu üstlendi.

Muhammed ayrıca ayakkabı bombacısı lakabıyla bilinen Richard Reid'in bir Amerikan uçağını düşürme girişiminden de sorumlu olduğunu belirtti.

Pentagon'un açıklamasına göre, Muhammed duruşmada Papa 2. Jean Paul ve eski ABD Başkanı Bill Clinton'a da suikast planladığını söyledi.

Duruşma zabıtları Arapça'dan İngilizceye çevrilirken bazı bölümleri hassas bilgiler içerdiği gerekçesiyle Savunma Bakanlığı tarafından sansürlendikten sonra internete aktarıldı.

Duruşmada, askeri yargıçların, Muhammed'in kendi ifadeleriyle "düşman savaşçı" olduğuna hükmettiği ve süresiz gözetim altında kalması gerektiğine karar verdikleri bildirildi. Bu kararla, Muhammed hakkında cezai dava açılabilecek. Duruşma Guantanamo Üssü'nde askeri mahkemede yapılacak.

Halid Şeyh Muhammed, yıllarca gizli CIA hapishanelerinde kaldıktan sonra Eylül ayında 14 zanlıyla birlikte Guantanamo'ya götürülmüştü.

Muhammed, Mart 2003'te Pakistan'da gözaltına alındıktan sonra ilk kez yargıç önüne çıktı. Hukukçular ve insan hakları örgütleri, zanlılara adil yargılanma hakkı tanınmadığını söyleyerek duruşmaya tepki göstermişlerdi.

(BBC-İB-İB-HO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title