Haberler

Dha Yurt Bülteni-2

(TEKRAR - 17 HAZİRAN ) - Herekol Dağı'nda çatışma; 2 terörist ölü, 6 terörist teslimTeröristler böyle teslim olduSİİRT'in Pervari İlçesi'nin Herekol Dağı kırsalında 12 Haziran'da başlatılan operasyon kapsamında 2 terörist ölü ele geçirildi, 6 terörist de silah ve mühimmatı ile birlikte teslim oldu.

(TEKRAR - 17 HAZİRAN ) -  Herekol Dağı'nda çatışma; 2 terörist ölü, 6 terörist teslim

Teröristler böyle teslim oldu

SİİRT'in Pervari İlçesi'nin Herekol Dağı kırsalında 12 Haziran'da başlatılan operasyon kapsamında 2 terörist ölü ele geçirildi, 6 terörist de silah ve mühimmatı ile birlikte teslim oldu.

Pervari İlçesi, Herekol Dağı kırsalında çıkan çatışma ile ilgili Siirt Valiliği tarafından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "Siirt 3'üncü Komando Tugay Komutanlığı, Şırnak Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanlığı ve Siirt İl Jandarma Komutanlığı unsurlarınca Siirt ili Pervari İlçesi Yazlıca (Herekol) Dağı kırsalında, 12 Haziran 2017 günü başlatılan Şehit Piyade Kurmay Albay Gökhan Peker-01 Operasyonu'nda, Hava Kuvvetleri'nin de desteği ile etkili sonuçlar alınmaya başlanmıştır. Silahlı İHA'ların kullanıldığı ve 6'ıncı gününe girilen operasyonda, 1 terörist yakın hava desteği neticesinde ölü olarak ele geçirilmiş, birer gün arayla 6 bölücü terör örgütü mensubu silah ve muhimmatları ile birlikte teslim olmuştur. Çıkan sıcak temas ve çatışmalar neticesinde 1 teröristin daha öldüğü değerlendirilmektedir. Teslim olan bölücü terör örgütü mensuplarının ifade ve yer göstermeleri sonucunda örgütün başta Yazlıca (Herekol) Dağı alanı olmak üzere bölge yapılanması çökertilmiş, gelecek dönem faaliyetleri engellenmiş ve çok sayıda silah, mühimmat, patlayıcı madde, telsiz ve yaşam malzemesi ele geçirilmiştir. Çözülmeye başlayan ve bölgedeki mağara ile sığınaklara sıkışan bölüce terör örgütü üyesi teröristlerine yönelik icra edilen Şehit Piyade Kurmay Albay Gökhan Peker-01 Operasyonu'ha azim ve kararlılıkla devam edilmektedir" denildi.

TERÖRİSTLERİN BÖYLE TESLİM OLDU

Pervari İlçesi Herekol Dağı bölgesinde Siirt 3'üncü Komando Tugay Komutanlığı, Şırnak Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanlığı ve Siirt İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı birliklerin, 12 Haziran'dan itibaren yürüttüğü operasyon kapsamında 4 kadın teröristin teslim olma görüntüleri ortaya çıktı.

Görüntülerde, sığınak içerisinde kıstırılan 4 kadın PKK'lının askerlere teslim olduğu an, saniye saniye askerlerin tepe kamerasından kayıt altına alındı. Tek tek dışarı çıkan kadın PKK'lılların ellerini başının üstüne koyarak kayaya yüzünü döndüğü görülüyor. Daha sonra kadın PKK'lılar, askerler eşliğinde ilerlerken, en önde bir askerin, yürümekte zorlandığı belirtilen kadın bir PKK'lının elinden tutarak yürüdüğü görüntülerde yer aldı.

DEMİR KAPILI SIĞINAK

Öte yandan teröristlerin kullandığı barınak, sığınak ve mağaralar da tek tek arandıktan sonra kullanılmaz hale getirildi. Teröristlerin kullandığı sığınaklardan birinin demir kapılı olması dikkat çekti.

Yine aynı bölgede teröristlerin kullandığı keskin nişancı mevzisi de imha edildi. Teröristlerin kullandığı silah ve mühimmatlar sergilenirken, el yapımı patlayıcı yapımında kullanılmak üzere çok sayıda büyük boy mutfak tüpü ele geçirildi.

Görüntü Dökümü

-------------------------

(17 HAZİRAN)

-operasyondan görüntü

-teröristlerin teslim olmaları

-ele geçirilen silah ve mühimmat

Haber:  SİİRT

============================================

Çukurca'da hava harekatında 5 PKK'lı etkisiz hale getirildi

HAKKARİ'nin Çukurca ilçesinde insansız hava aracıyla tespit edilen 5 PKK'lı terörist düzenlenen hava harekatında etkisiz hale getirildi.

Türkiye'nin Kuzey Irak sınırında bulunan Çukurca ilçesi kırsalındaki operasyonlar devam ederken, insansız hava araçlarıyla sınırın sıfır noktasında bulunan Güven Dağı'nın Güneydoğusu'nda 'nda 5 PKK'lı terörist  tespit edildi. Teröristler, düzenlenen hava harekatında etkisiz hale getirilirken, bölgedeki operasyonlar devam ediyor.

Görüntü DÖkümü

-----------------------

(ARŞİV)

-Savaş uçakları

-hedeflerin vurulması

Haber: HAKKARİ

===========================================

Katar ambargosu denizyoluyla aşılacak

KÖRFEZ ülkelerinin ambargo uyguladığı Katar'a, Türk işadamlarının havayolu ile et ürünleri ihracatının ardından, Katarlı bir işadamına ait QTLogistic firması da deniz yoluyla gıda maddesi gönderecek. Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle işlemleri hızlandıran lojistik firması, 6 şirketin 4 bin tonluk yükünü aldıktan sonra, önmüzdeki salı günü ilk gemiyi İzmir'in Aliağa ilçesinden Katar'a doğru yola çıkaracak.

Suudi Arabistan başta olmak üzere diğer Körfez ülkelerinin teröre destek olduğu iddiasıyla Katar'a karşı başlattığı amborga, bu ülkeyi gıda maddesi temin etme konusunda arayışlara itti. Katar'a bu konuda yardım etmek isteyen Türk işadamları, geçtiğimiz günlerde havayoluyla et ve et ürünleri başta olmak gıda ihracatına başlattı. Katarlı işadamı Abdul Latif Al Meer tarafından Türkiye'de kurulan QTLogistic firması tarafından da yeni bir çözüm üretildi. Dondurulmuş ürün taşıyabilen kargo gemileriyle Türk ihracatçıların ürünlerini Katar'a ulaştırmayı planlayan şirketin teklifi, Ekonomi Bakanlığı tarafından da kabul gördü. Bakanlığın desteği ile girişimlerde bulunan şirket, ilk etapta kiralanan Green Guatemala gemisini İzmir'in Aliağa ilçesinde bulunan BatıÇim Limanı'na getirdi. Bakanlığın yardımlarıyla ulaşılan 6 Türk firması, yumurta, süt, yaş sebze ve meyve ile yemeklik sıvı yağları limana ulaştırdı. Onlarca kamyonla limana ulaştırılan 4 bin ton ağırlığındaki gıda ürünleri, gemiye yüklenmeye başlandı.

Geminin 20 Haziran Salı günü yola çıkmasını planladıklarını belirten QTLogistic firmasının Genel Müdürü İpek Demirci, ambargo altındaki Katar'a yardım edebilmeyi şirket olarak çok önemsediklerini dile getirirerek, "Katar'a uygulanan ambargo nedeniyle komşu ülkelerden karayoluyla ithalat yolu zaten kapandı. Özellikle gıda ürünlerinde sıkıntı yaşıyorlar. Geriye hava ve denizyolu kaldı. Havayolunda hem tek seferde kısıtlı miktarda kargo taşındığı hem de taşıma ücretleri yüksek olduğu için denizyolunu tercih ettik. Şu an bu gemiyle 60 uçağın götürebileceği kargoyu tek seferde yükleyip, 10 günde Katar'a ulaştırma kapasitesine sahibiz" dedi.

"3 GÜNDE YÜKLEYİP YOLA ÇIKMAYI PLANLIYORUZ"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin kendilerine destek olduğunu belirten Demirci, "Çok kısa bir zamanda çok zor bir işi halletmeye çalışıyoruz. Türkiye kötü gün dostudur. Burada birçok ihracatçının yükü var. Hem Türkiye daha çok ihracat yapmış olacak hem de daha çok ürünümüz raflarda bulunacak. Bu bir alışkanlık yaratacak, belki de bu kriz boyunca bu nakliyeye devam edeceğiz. Resmi prosedürler devam ediyor. Gemiyi organize edip buraya getirmemiz 3 gün sürdü, 3 günde de yükleyip yola çıkmaya hazır etmeyi planlıyoruz. Yolculuğu da 10 gün sürecek. Şimdilik 6 ihracatçı firmamız var. Farklı gıdaların bir arada bir buzdolabında gittiğini düşünün. Bu şekilde bir çözüm üretmiş olduk" diye konuştu.

10 GÜNDE BİR SEFER DÜZENLENECEK

Bunun bir deneme seferi olduğunu ve gemiye yaklaşık 4 bin ton gıda yükleneceğini belirten Demirci, eğer başarılı olursa her 10 günde bir 4 ila 10 bin ton ürünü, başka gemileri de devreye sokarak Katar'a taşımayı hedeflediklerini söyledi. Geminin salı günü hareket etmesini planladıklarını söyleyen Demirci, "Katar'da Doha Hamat Limanı'na gidecek. Katar'daki çözüm ortağımız olan firma karşılayacak. -30 ila +15 derece arasında soğutma kapasitesine sahip yaklaşık 30 gemimiz var. 4 ila 10 bin ton arasında kapasiteleri var. Hem hızlı gemiler hem de çok farklı ürünleri bir arada götürebilen gemiler. Eğer bu operasyon başarılı olursa bu gemilerle devam edeceğiz" dedi.

GREEN GUATEMALA GEMİSİ

Green Guatemala gemisi, 1992 yılında inşa edilmiş ve halen Bahama bayrağı altında bulunan bir dondurulmuş kargo gemisidir. 4 bölümü bulunan geminin, her bir bölümünü -30 ila +15 derece sıcaklığa göre ayarlama kapasitesine sahipr. 7 Bin 743 grostonluk gemi, 131 metre uzunluğunda ve 20 metre genişliğinde.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

İpek Demirci ile röp.

Geminin yüklenmesi

Bekleyen TIR'lar

-Genel ve detay görüntüler

Haber: Timur TARLIĞ - Bülent PINARBAŞI  / İZMİR,

==================================================

Şehit babasının uzayan dava tepkisi

HATAY'ın Yayladağı İlçesi'nde vatani görevini yaparken, 2014 yılında başka bir askerin silahından çıkan kurşunun boynuna isabet etmesiyle ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede şehit olan 20 yaşındaki Piyade Er Taner Kaya'nın babası 58 yaşındaki Mehmet Kaya, aradan geçen zamana rağmen açılan davanın sonuçlanmadığını, oğlunun şehitlik haklarından da yararlanamadığını belirtti. Kendisi de köy korucusuyken mayının patlamasıyla gazi olan acılı baba Kaya, kendisine ödenen gazilik maaşının da 8 yıl önce kesildiğini söyledi.

Hatay'daki 39'uncu Mekanize Piyade Tugayı'na bağlı olan, Suriye sınırındaki 3'üncü Hudut Tabur Komutanlığı'nda, 2014 yılının Aralık ayında bir askerin silahının ateş alması sonucu Piyade Er Taner Kaya boynundan yaralandı. Ambulansla Yayladağı Sağlık Ocağı'na kaldırılan ve ilk müdahale ardından Antakya Devlet Hastanesi'ne sevk edilen Kaya şehit oldu. Ailesinin yaşadığı İzmir'de düzenlenen askeri törenin ardından, Kadifekale Şehitliği'nde toprağa verildi. Şehidin babası Mehmet Kaya, olayın üzerinden yaklaşık 3 sene geçmesine rağmen davanın bir türlü sonuçlanmamasına tepki gösterdi.

Oğlunun şehit olduğu olayda adli tıp raporu ve olay yeri tutanaklarında çelişkiler olduğunu öne süren Mehmet Kaya, "Benim oğlum Hatay'da Suriye sınırında şehit oldu. Devriye sırasında arkadan vuruldu. Üç gün sonra olay yerinde tatbikat yapıldı. Boş kovan bulundu. Kurşunun, yanındaki arkadaşı G.B.'nin silahından çıktığı söylendi. Arkadaşı ifadesinde yüz yüze oldukları sırada silahın ateş aldığını söylüyor. Ancak adli tıp raporunda kurşunun sırtından girdiği ortaya çıktı. Arkadaşı G.B., ifadesinde nöbet sırasında bir ses duyduklarını ve sese doğru gittikleri sırada doldur boşalt yapmak için çömelerek silahı ayaklarının altına aldığı, bu sırada patladığını söylüyor. Normal şartlarda o sırada doldur boşalt yapması değil, namluya mermiyi sürmesi gerekir. G.B'.nin ifadesiyle olay yeri tutanakları, adli tıp raporları uyuşmuyor. G.B. ifadesinde olayın yanlışlıkla yaşandığını söyledi, 8 ay tutuklu kaldı sonra serbest bırakıldı. Hala sonuçlanmayan dava, daha önce Adana'ki askeri mahkemede görülüyordu. Ben sürekli gidip geliyordum. Askeri mahkemeler kapandı, şimdi hangi mahkemede görüleceğini de bilmiyoruz" dedi. Bu dava sonuçlanmadığı için oğlunun şehitlik haklarından da yararlanamadıklarını söyledi.

Kendisinin de 1989 yılında Mardin'de korucu olarak görev yaparken mayın patlamasıyla sağ bacağından yaralanıp gazi olduğunu, 2005 senesinde yüzde 45 özür oranıyla maaş bağlandığını anlatan Mehmet Kaya, 2009'da ise Mardin Devlet Hastanesi'nin maluliyetinin sona erdiği yolundaki raporu üzerine maaşının kesildiğini anlattı. Bu hastaneye aynı yıl tekrar başvurduğunda bu kez, kronik böbrek yetmezliği, şeker hastalığı ile bacağındaki yaralanma dikkate alınarak yüzde 72 oranında engelinin bulunduğu raporu verildiğini söyledi. Ege Üniversitesi Hastanesi'nin de yüzde 84 engelli olduğu yolunda rapor verdiğini, İzmir'deki Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yüzde 47 engel oranı belirttiğini dile getiren Kaya, buna rağmen maaşının bağlandığını belirtti. Ankara 15. İdare Mahkemesi'nde açtığı davada kendisinin haklı bulunduğunu, ancak karara itiraz edildiğini, Danıştay'a yapılan itiraz sonuçlanmadığı için hala gazilik maaşını alamadığını anlattı.

"OĞLUM ANA KUCAĞINDA ŞEHİT OLMADI"

Dava sürecinde hem maddi hem de manevi olarak çok yıprandıklarını dile getiren anne Erin Kaya ise, "Benim oğlum benim koynumda şehit olmadı. Vatan önünde, asker ocağında şehit oldu. Ben her gün onun mezarına gidip geliyorum. Hiçbir anne bu acıya dayanamaz. Bu acıyı kimsenin yüreği kaldırmaz. Benim oğlumun öldüğünü gelip sabaha karşı söylediler. O günden bu yana psikolojim bozuldu. Psikolojik tedavi görüyorum. Oğlumun ölümünde kim suçluysa cezasını çeksin" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Mehmet Kaya ile röportaj

Erin Kaya ile röportaj

Şehit Taner Kaya'nın mezarından görüntü

Genel ve detay görüntü

Haber: Mehmet CANDAN - Kamera: Timur TARLIĞ / İZMİR,

==========================================

Bakan Yılmaz: Yoksulluğu ve cehaleti ortadan kaldıracağız

ARDAHAN'da  'Gönül köprüsü' projesine katılan Milli Eğitim  Bakanı İsmet Yılmaz, "İki düşmanımız var, birisi yoksulluk, diğeri cehalet. İkisinde de mesafe aldık ama yapılması gerekenler var. 2023  hedefleri arasına inşallah bu iki tane düşmanımızı kesin olarak yendiğimizi gösterecek hedefler koyduk" dedi.

Balıkesir ve Ardahan Ak Parti İl başkanlıkları tarafından ortaklaşa olarak  Gündoğdu Düğün Salonunda  düzenlenen düzenlenen iftar programına Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, AK parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, Vali İbrahim Özefe, Belediye Başkanı Faruk Köksoy (AKP),  AK Parti Balıkesir İl Başkanı Hasan Demirarslan, AK parti Ardahan İl Başkanı Yunus Baydar  ve çok sayıda davetli katıldı.

Milli İradeye engel olanlara ilk karşı çıkan olduklarına işaret eden Yılmaz, yaptığı konuşmada "Hamdolsun Türkiye'yi bu ateş çemberi içerisinde yine bir barış adası olarak tutmayı başardık. Öyle olduğu için ve diğerleri Türkiye'yi bir barış adası gördüğü için buraya  geliyor" dedi ve şunları söyledi: "Hedef koyduk, çünkü biz biliyoruz ki yoksul olan evde kavga bitmez. Ne yapacağız o zaman yoksulluğu ortadan kaldıracağız. Cehalet olan yerde kavga bitmez. Cehaleti ortadan kaldıracağız. İki düşmanımız var, birisi yoksulluk, diğeri cehalet. İkisinde de mesafe aldık ama yapılması gerekenler var. 2023  hedefleri arasına inşallah bu iki tane düşmanımızı kesin olarak yendiğimizi gösterecek hedefler koyduk. Avrupa birliği üye ülkelerinin eğitime ayırdığı paydan daha fazlasını biz Milli Eitim'e ayırıyoruz. Allah nasip ederse 21. Yüzyıl Türkiye'nin yüzyılı olacaktır. Evlatlarımızın yüzde 44'ü meslek liselerine gidiyor. Amacımız bu rakamı yüzde 60'a çıkarmak. Bir çok teşvik unsuru getiriyoruz.            Müfredatta  gereksiz, lüzumsuz, hayata hiçbir katkısı olmayan bilgileri ayıklıyoruz ve  seyreltiyoruz. Evlatlarımızın hayatına katkısı olacak ve evlatlarımızı 21. Yüzyıl Türkiye'sine taşıyacak bilgiye beceriye ve değerlere sahip olmasını istiyoruz."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın karşılanışı

-Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın konuşması

-Detay görüntüler

Haber-Kamera –Deniz BAŞLI / ARDAHAN

===============================================

Akseki'de haziranda karla mücadele

ANTALYA'nın Akseki İlçesi Toros Dağları'nda bulunan 2500 rakımlı Morca Yaylası'nda kışın yağan kar nedeniyle kapanan yol iş makinesiyle açıldı.

Akseki'de kışın sert geçtiği yayla kesimlerinde yaz aylarında bile erimeyen kar yığınları nedeniyle yol açma çalışması yürütülüyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi ekipleri ilçeye bağlı 2500 rakımlı Morca Yaylası'nda kışın yağan kar sonrası kapanan yayla yollarını açmak için çalışma yaptı. İş makinesiyle yol üzerindeki kar kütleleri kaldırılarak yol ulaşıma açıldı.

"YOLLARIMIZ KAPALIYDI"

Çukurköy Mahalle Muhtarı Mustafa Akca, haziran ayı olmasına rağmen karla mücadele çalışması yaptıklarını belirterek, "Yayla yollarımız kış aylarında kardan kapanmıştı, şimdi bu yolların açılması için çalışmalarımızı tamamladık. Karla kaplı yolarımız açıldı" dedi. Türkiye'nin bazı bölgelerinde havaların ısınmasıyla denize girildiğini ancak burada karla mücadele edildiğini vurgulayan Akca, özellikle göçerlerin ve arıcıların yaylalara göçü dolayısıyla çalışmalara ağırlık verdiklerini söyledi. Birçok oba yolunun karla kapalı olduğunu, bu yolların ulaşıma açılması için Büyükşehir Belediyesi ekiplerince çalışma yapıldığını anlatan Akca, "Morca Yaylası'nda yollarımız kapalıydı. Antalya Büyükşehir Belediyesi ekiplerince yolumuz açıldı. Bugün karla mücadele yapıp yolumuz şu anda açıldı" diye konuştu.

1 METRE KAR VAR

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Bölümü ekiplerinden Murat İnce, Akseki'ye bağlı Çukurköy Mahallesi Morca Yaylası'na ulaşımı sağlayan yol üzerindeki karları temizlemek için çalışma yaptıklarını anlattı. İnce, "Gördüğünüz üzere 1 metre kar var. Biz bu karların hepsini açtık. Bütün yayla yollarını temizledik. Şu anda Akseki bölgesinde kapalı herhangi bir yol kalmadı. Her taraf açıktır. Vatandaşın yaylalara çıkmasına engel yoktur" dedi.

KAR SUYU KULLANIYORLAR

Yayla sakinlerinden Gürkan Dönmez ise su ihtiyaçlarını kar suyu ile elde ettiklerini belirterek, kışın yağan karların erimesiyle meydana gelen suları elle kazdıkları 500 tonluk kuyuya akıttıklarını ve bir sezon boyunca yaylada içme ve kullanma suyu olarak kullandıklarını söyledi. Yaylaya göçen koyun ve keçiler için de su toplama kuyusu yaptıklarını ve hayvanların su ihtiyacını da bu kuyudan sağladıklarını kaydeden Dönmez, "Yaylamızın yolu karşıda göründüğü gibi karla kapalı. Kar açma mücadelemiz devam ediyor. Yolumuz açıldıktan sonra yaylaya çıkacağız. Biz de bugün yaylaya hem yol açmak hem de yaylayı gezmek bahanesiyle çıktık, akşama da döneceğiz" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------

Kar temizlenmesi

Yayladan genel görüntü

Kardan görüntü

Röp1: Gürkan Dönmez (Mahalle sakini)

Röp2: Çukurköy Mahalle Muhtarı Mustafa Akca,

Röp3: Antalya Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Bölümü ekiplerinden Murat İnce

Açılan yoldan geçen araç

Haber- Kamera: Adem ÇETİN/AKSEKİ (Antalya),

===========================================

Truva'ya Uzak Doğulu turist ilgisi

ÇANAKKALE merkeze bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içinde 5 bin yıllık geçmişe ışık tutan Truva Ören Yeri, Uzak Doğu ülkelerinden gelen turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Yaz aylarıyla birlikte ziyaretçi yoğunluğu yaşaann antik kenti, ilk 5 ayda 98 bin 330 turist ziyaret etti. Çinli turistlerde antik kente büyük ilgi gösterdi.

UNESCO'nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi'ne aldığı 5 bin yıllık bir medeniyete ev sahipliği yapmış, 10 yıl süren savaşlar, yangınlar ve depremlerle defalarca kez yıkılıp yeniden kurulmuş olan Truva Antik Kenti, Çanakkale'nin turizmdeki lokomotifi olmaya devam ediyor. Truva Ören Yeri, 500 bine ulaşan yıllık ziyaretçi sayısı ortalamasıyla hem Çanakkale, hem de Türkiye için çok önemli bir destinasyon merkezi oluyor. Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından 1873 yılında yurt dışına kaçırılan hazinelerin önemli bölümü Rusya'nın Moskova kentindeki Puşkin müzesinde sergilenmesine rağmen, girişteki sembolik tahta atı ve 9 ayrı katmandan günümüze ulaşan kalıntılarıyla Truva, dünyanın farklı kıtalarından pek çok turistin ilgisini çekiyor. Bu özelliği ise Truva'ya olan ilgiyi hiçbir zaman bitirmiyor. Batılı turist ziyareti sayısında son yıllarda düşüş gözlense de Uzak Doğu ülkelerinin Truva'ya olan ilgisi azalmıyor. Japonya, Kore, Tayvan ve Çin başta olmak üzere pek çok ülkeden binlerce turist antik kenti gezmeye geliyor.

ÇİNLİ TURİST AKINI

Truva'ya olan ziyaretçi trafiği ise yaz aylarıyla birlikte bugünlerde yeniden artmaya başladı. Özellikle son yıllarda Truva'ya gelen Çin ve Tayvanlı turistlerin sayısında artış gözlendi. Son olarak geçtiğimiz gün antik kente Çinli turist akını yaşandı. Gruplar halinde art arda gelen Çinli turistler, rehberleri eşliğinde Truva'ya gezerek, 5 bin yıllık kalıntılar arasında adeta tarihe bir yolculuk yaptı. Günümüze kadar ulaşan eserleri büyük bir şaşkınlıkla inceledi. Bol bol öz çekim yapan Çinli turistlerin antik kente olan hayranlığı dikkat çekti. 30 kişilik Çinli turist kafilesine Truva'yı gezdiren profesyonel turist rehberi Gökhan Bircan, daha önceki yıllarda antik kente sıklıkla Japonların geldiğini belirtirken, artık bunlara Çinli, Tayvanlı ve Singapurlu turistlerin de eklendiğini söyledi.

ÇİNLİ VE TAYVANLI TURİST SAYISI ARTTI

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Çanakkale'nin Türkiye'deki en önemli turizm merkezlerden biri olduğunu belirtti. 2016 yılının turizm anlamında dar ve sıkıntılı geçtiğini ifade eden Dokuz, "2017 yılında biz Çanakkaleliler olarak turizmin paydaşlarıyla yaptığımız istişare ve görüşmelerle, 2017 yılındaki verilerin 2016 yılından daha iyi olduğunu biliyoruz. Truva, Çanakkale'de en fazla ziyaretçi alan ören yerlerimizden. Bu yılın ilk 5 ayında 98 bin 330 turist ören yerini ziyaret etti. Belki Batılı turistlerin sayısında önceki yıllara göre bir daralma var. Ama bizleri sevindiren Japonya, Kore, Tayvan ve Çin gibi Uzak Doğu ülkelerinden gelen turist sayısındaki artışlar. Özellikle Çin ve Tayvanlı turistlerin önceki yıllara göre ciddi anlamda bir artış gösterdiğini görmekteyiz. Buda Çanakkale ve ülke turizminin iyileşmesi ve gelişmesi anlamında bizleri memnun ediyor" dedi.

2018 TRUVA YILI

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, 2018'in Truva Yılı ilan edildiğine de dikkat çekerek, "Devletimiz 2018 yılını Truva Yılı olarak ilan etti. Bu anlamda Bakanlığımız, Valiliğimiz ve Müdürlüğümüz olarak, sektördeki diğer paydaşlarla Truva Yılı için sempozyum, panel, konferans, sergi, festival gibi bir takım etkinlikler ile hazırlıklarımızı yapıyoruz. 2018 yılında bu tür etkinliklerle Truva'nın tanınırlığını ve bilinirliğini arttırmış olacağız. Çanakkale turizmde alanında marka bir kenttir. Ülke olarak, Cumhuriyetin kuruluşunun 100'ncü yılı olan 2023'te 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir hedefliyoruz. Bu gelirden Çanakkale'de kendi payına düşeni alacak potansiyele sahip" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Truva'dan genel detay görüntü.

-Çinli kafilenin Truva gezisinden genel detay görüntü.

-Rehber Gökhan Bircan ile röp.

-Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz ile röp.

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera : Burak GEZEN - Mustafa SUİÇMEZ / ÇANAKKALE, DHA)

==========================================

Midyat'lı bakkal hayalindeki yarış arabasını kendisi yaptı

MARDİN'in Midyat ilçesinde bakkal dükanı işleten 3 çocuk babası 46 yaşındaki Osman Düzenli, hurdaya ayrılan araçların parçalarından topladığı parçalar ile hayalindeki yarış arabasını yapıp test sürüyü yaptı. "Mezopotamya" adını verdiği aracı üreten Düzenli, "Mutluyum, çünkü en azından yıllardır kafama koyduğum bu fikri bir nebze hayata geçirdim. Daha bir sürü fikirlerim var. Bakalım Allah ömür nasip ederse, imkan nasip ederse daha bir çok şey yapmak istiyorum"dedi.

Midyat ilçesi Sanayi Mahallesinde yaşayan ve bakkal dükanı işleten 3 çocuk babası 46 yaşındaki Osman Düzenli, yıllardır hayalini kurduğu yarış arabasını kendisi üretti. Hurdaya ayrılan araçların parçalarından yarış arabası üreten Düzenli, yaklaşık 2 yıl çalışarak yaptığı yarış arabasını 10 bin liraya mal olduğunu söyledi. Yaptığı yarış arabasına binerek test sürüyü yapan Düzenli, yaptığı otomobilin tasarımını kendisinin yaptığını belirterek, "Çocukluğumdan beri aklımdaydı zaten. Bir türlü fırsat bulamıyordum. Arabamın ismi Mezopotamya'dır. Bu bölgenin adının temsili olmasını istedim. Neden? Çünkü Mezopotamya'nın geçmişi, kökeni çok derinlere ulaştığı için ondan dolayı böyle görüntüsü de farklı ve kendine ait özel bir yapısı olduğu için Mezopotamya olmasını istedim. Midyatlılar benden daha çok heyecanlı, daha çok istekli. Bir ara bırakmaya karar vermiştim, çünkü her yerinde sorun çıkıyordu. Baktım ki bizim millet çok heyecanlı, gerçekten çok istekli bende dedim bu iş benden çıktı. Midyatlıların hatırına yapacağım ve bitireceğim dedim. Bir araba yapayım dedim yani. Öylesine başladım. Öylesine bu noktaya kadar geldik. Tabi büyük maddi sıkıntılar yaşadım. Kendime bir senelik bir hedef koymuştum, ama bir senede bitiremedim iki seneye sarktı. Bunun nedeni imkansızlıklardan dolayı. Ama nihayetinde bir şeyler yapabildiğime inanıyorum. Bana bir cesaret geldi. Dedim ki bir kopya yada çakma bir şey yapamam"dedi.

Osman Düzenli, mutlu olduğunu, çünkü en azından yıllardır kafasına koyduğu bu fikri bir nebze hayata geçirdiğini de ifade ederek, "Daha bir sürü fikirlerim var. Bakalım Allah ömür nasip ederse, imkan nasip ederse daha bir çok şey yapmak istiyorum. Cesaret, kararlılık, inanç ve kendinize özgüven. Herkes size 'deli' diyebilir, 'aptal' diyebilir, 'akılsız' diyebilir, 'boş şeylerle uğraşıyorsun' diyebilir. Hayır. İnsanlar hayal ederek, bugün 100 yıl geçmişe dönersek eskiden 100 yıl önceki olmayan bir şey bugün var. Demektir ki biz hayal kurmazsak biz bunları hayata geçiremeyiz. Önce kendimize inanacağız, kendimize güveneceğiz ve başaracağımıza inanacağız kesinlikle"diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

-Osman Düzenli'nin yaptığı aracı temizlemesi

-Düzenli'nin aracını sürmesi

-Aracı gören vatandaşların araca ilgi göstermesi

-Osman Düzenli'nin konuşması

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mehmet Halis İŞ/MİDYAT,(Mardin),-

======================================================

Bağcılar Belediyesinden Nusaybin'de iftar yemeği

İSTANBUL Bağcılar Belediyesi, Mardin7in Nusaybin ilçe Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediği iftar programı kapsamında Nusaybin'de 5 bin kişiye iftar yemeği verdi. Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Bağcılar'ın 750 bin nüfusuyla İstanbul'un büyük ilçelerinden biri olduğuna belirterek, "Mevcut nüfusun içerisinde Anadolu'nun tüm renklerini barındırdığı gibi Mardinli, Nusaybinli hemşerilerimizle birlikte yaşıyoruz. 40 yıla aşkın birlikte bir dostluğumuz ve kardeşliğimiz var"dedi.

Bağcılar Belediyesi, Nusaybin Belediyesi ile birlikte Nusaybin'de tarihi Zeynel Abidin Camiinde iftar programı düzenledi. İftar programına, Nusaybin Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ergün Baysal, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Tahsin Kahraman, Bağcılar Ak Parti İlçe Başkanı İzmet Öztürk, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahsun Özmen, Bağcılar ve Nusaybin'deki Kamu Kurum ve Kuruluş yöneticileri ile yaklaşık 5 bin vatandaş katıldı. İftar öncesi Kaymakam Baysal ve Başkan Çağırıcı, iftarı bekleyen vatandaşla bir araya gelerek sohbet etti. Bağcılar Belediye Başkanı Çağırıcı, iftara katılan çocuklarla yakından ilgilendi. İftar programında konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Nusaybinlilerle iftarda bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirerek, şunları söyledi:

"Bağcılar, 750 bin nüfusuyla İstanbul'un büyük ilçelerinden bir tanesidir. Mevcut nüfusun içerisinde Anadolu'nun tüm renklerini barındırdığı gibi Mardinli, Nusaybinli hemşerilerimizle birlikte yaşıyoruz. 40 yıla aşkın birlikte bir dostluğumuz ve kardeşliğimiz var. Memleketlerimiz birbirine uzak olsa bile aynı coğrafyanın gülü, aynı kültüre ve inanca sahip olarak ne kadar Giresunlu isek, ne kadar İstanbullu isek o kadar Mardinliyiz, o kadar da Nusaybinliyiz. Bunu canı gönülden söylüyoruz. Günü birlik veya ilk defa Nusaybin'de değiliz."

Nusaybin Kaymakamı ve Belediye Başkan vekili Ergün Baysal ise, bugün düzenlenen iftar programının Bağcılar Belediyesi tarafından verildiğini belirterek, Başkan Çağırıcı ve Bağcılar Belediyesine teşekkür etti.

Baysal, "Rahmet, mağfiret ve bereket ayı olan Ramazan ayında iftar sofralarını paylaşmak hem dinimizin bir gereği, hem toplumsal hayatımızda birbirimizin derdinden anlamanın birbirimize hem hal olmanın bir gerekliliğidir. Ne mutlu ki Nusaybin'de böyle bir iftar gecesinde hep birlikteyiz"dedi.

Görüntü Dökümü:

-İftar yemeğine katılan vatandaşların görüntüsü

-Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı ve Nusaybin Kaymakamı Ergün Baysal'ın vatandaşları karşılaması

-Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı konuşması

-Nusaybin Kaymakamı ve Belediye Başkan vekili Ergün Baysal konuşması

-İftarını açan protokol ve vatandaşların görüntüsü

-İftarını açan vatandaşlar

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ahmet AKKUŞ/NUSAYBİN,(Mardin),-

====================================================

Belediye Başkanı Peri Bacalarının tanıtımı için ata bindi

UNESCO tarafından 'Dünya mirası' adayı gösterilen Erzurum'un Narman ilçesindeki peri bacalarının tanıtımı için Belediye Başkanı Ak Partili Ahmet Yücel İşleyen ata bindi ve İstanbul'dan davet ettiği 30 fotoğrafcıya poz verdi. Başkan İşleyen, "Narman peri Bacalarını daha doğrusu Kırmızı Periler diyarını Dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. İddia ediyoruz bizdeki peri bacaları birkaç yerde benzeri var ama Dünyada eşi benzeri yok. İlçemizde peribacaları Turizmi için entegrasyon, bina ve sokak ve cadde iyleştirme yaptık. Yerli ve yabancı turistleri Narman'a bekliyorum. Buraya gelen pişman olmayacak, inanılmaz şeyler yaşayacaklar. Şuan bölgede profesyonel 30 fotografçı var. Bir çoğu İstanbul ve İzmir'de yaşıyor. Onların muhteşem çekimleri sayesinde kırmızı periler tanıtımı için çok büyük bir adım olacak" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Oltu taşı ustası görüntüsü

-Oltu caddelerinden dolaşırken

-Oltu taşı iş merkezi pekmez yapımı

-Doğada yürüşler

-Karnavas bezi tokuması

-Peri bacalarında at ile görüntüler

-Röportajlar

Haber-Kamera: Dursun Murat AYDIN / ERZURUM / (OLTU),

==================================================

90 yaşındaki Perişan Nine mahallesine cami yaptırdı

MUŞ'un Sanayi Sitesi'ndeki Yeni Mahallede evinin yanına cami yaptıran 90 yaşındaki Perişan Saraç, camide 2 rekat şükür namazı kıldı. Camiyi eşinden kalan 2 dönüm arsa üzerine 400 bin liraya yaptırdığını söyleyen ikisi engelli 3 çocuk annesi Perişan Saraç, "Müteaahhite 350 bin lira borcum var. Kalan bu borcun ödenmesi için yardım severlerin yardımını bekliyorum" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Perişan Ninenin camiye gelmesi, namaz kılması

-Röportajlar

-Camiden detaylar

-Camide kuran kursu alan çocuklardan detaylar

-Caminin dıştan görüntüsü

-Perişan nine engelli çocuğu ile

Haber-Kamera:  Eser AYDIN / MUŞ,

========================================================

Burdur'da ilk resmi kadın futbol takımı kuruldu

Yeni Burdur spor Kulübü çatısı altında Kadın Futbol Şubesi oluşturuldu. Yeni Burdur spor Kadın Futbol Takımı, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından tescil edildi. Kent tarihinde ilk kez resmi olarak bir kadın futbol takımı oluşturulurken, 16-25 yaş arası 30 futbolcunun bulunduğu takım bu yıl Kadınlar 3'üncü Ligi'nde mücadele edecek. Kadın futbolcular antrenör Yusuf Ali Çelik nezaretinde yeni sezona hazırlanıyor. Antrenör Çelik, "İlimizi en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz. 30 sporcumuz var. İleride hem milli takım seviyesinde sporcular yetiştirmek hem de bu kızlarımızın beden eğitimi ve spor yüksek okullarında eğitimlerini devam ettirmelerini sağlamak istiyoruz" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------

Antrenmandan detay

RÖP 1: Ömer Faruk Şiran (Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü)

RÖP 2: Bahri Şimşek (Yeni Burdurspor Kulüp Başkanı)

RÖP 3: Özcan Yıldırım (Futbol Antrenörleri Derneği Başkanı)

RÖP 4: Yusuf Ali Çelik (Antrenör)

Futbolcularla röportaj

HABER- KAMERA: Mesut MADAN/BURDUR,

=========================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Mehmet Kaya Pervari Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title