Haberler

Derik zeytininin hasadına başlandı

Güncelleme:

Asırlık zeytin ağaçlarının bulunduğu Mardin'in Derik ilçesinde zeytinler toplanmaya başlandı.

Asırlık zeytin ağaçlarının bulunduğu Mardin'in Derik ilçesinde zeytinler toplanmaya başlandı.

Son 3 yılda İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce 560 dekarlık alana 23 bin 150 zeytin fidanı dikimi yapılan ilçede, bu yıl 12 bin 370 dekardaki yaklaşık 220 bin ağaçtan 7 bin 500 ton rekolte bekleniyor. Yaklaşık 20 bin genç ağaçtan da gelecek yıllarda ürün alınması hedefleniyor.

Kaymakam Hicabi Aytemür, İlçe Emniyet Müdürü Alper Tolga Evci ve İlçe Tarım ve Orman Müdürü Abdullah Osmanoğlu ile bahçelerde hasat yapan çiftçileri ziyaret etti.

Çiftçilere bereketli bir yıl dileyen Aytemür, onlarla bir süre zeytin topladı. Aytemür, burada yaptığı açıklamada, zeytin hasadının başladığını, bu yılın bereket yılı olduğunu söyledi.

Her geçen seneye göre zeytinciliğin daha da geliştiğini vurgulayan Aytemür, "Zeytin Derik için endemik bir tür olsa da bizim için bir tarım ürününden çok bir uygarlık. Derik'e kimlik ve kişilik kazandırmamızı sağlayacak ana temel enstrümanlarımızdan biridir." dedi.

Kaymakamlık ve Belediye olarak Derik zeytininin gelişmesi ve tanıtılması için yoğun desteklerini sürdüreceklerini anlatan Aytemür, Derik zeytininin kalitesiyle uluslararası çapta birçok ödül aldığını aktardı.

Aytemür, "Bu zeytin ve türünün eşi benzeri yok. Hem yağ hem sofralık zeytin anlamında Derik halhal zeytini, dünyada en özgün zeytin türlerinden biri." ifadelerini kullandı.

Şehit Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk'ün başlattığı yolculuğu sürdürmenin onurunu da yaşadıklarını ifade eden Aytemür, şöyle devam etti:

"Derik'e kişilik ve kimlik kazandırmada 2 unsurumuz var. Biri şehit kaymakamımız ve onun bu topraklar için kendini feda etmiş olması. Diğeri de zeytin. Zeytin insana en çok benzeyen tarım ürünüdür. Bir bebek gibi çok nazik ve narinlik bekler, biz de Derik'i bir zeytin ağacı gibi düşünüp böyle hassas böyle nazik böyle narin bir şekilde büyütmeye çalışıyoruz. Kimliğini ve kişiliğini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bunun en önemli parçası da şehit Kaymakamımız Safitürk."

Kaynak: AA / Ekonomi

Mardin Zeytin Derik Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi!
title