Haberler

Çokan ''50 yıldır Başkanlık sistemi konuşuluyor''

Güncelleme:

Av. Halit Çokan, 8. Kocaeli Kitap Fuarı'nda "Başkanlık Sistemi'ni" anlattı

Av. Halit Çokan, "Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi""konulu söyleşisiyle 8. Kocaeli Kitap Fuarı'nda kitapseverlerle bir araya geldi. Karamürsel Alp Salonu'nda gerçekleşen söyleşide Av. Çokan, mevcut sistemin ürettiği sorunlara değindi. Çokan, "2007 yılında yapılan referandumundan sonra Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesiyle "Başkanlık Sistemi" daha ciddi konuşulmaya başlandı" dedi.

ÇİFT BAŞLI YAPI KRİZ ÇIKARIYOR

''Başkanlık sistemi, 1960'dan bu yana konuşuluyor'' diyen Av. Halit Çokan, Alparslan Türkeş, Necmettin Erbakan, Turgut Özal ve Süleyman Demirel'in başkanlık sistemini savunduğunu hatırlattı. Çokan, "Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık çift başlıklı bir yapı. Bu yapı hükümet istikrarsızlığına ve demokrasi açıklarına sebep oluyor. Mesut Yılmaz ile Turgut Özal, Tansu Çiller ile Süleyman Demirel, Bülent Ecevit ile Ahmet Necdet Sezer arasında çıkan krizler yapının sorunlu olduğunu gösterdi" ifadesini kullandı.

CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMI ÇOK YETKİLİ

Av. Halit Çokan, "Cumhurbaşkanlığı makamı çok yetkili, öyle bir yerdeki siyaset üstünde her şeyi denetleyen hükümete politika dayatan bir yapıya sahip. Bugün milletin seçtiği biri var ki bir çelişki yaşanmıyor. Oysa geçmiş dönemde Cumhurbaşkanı ve Başbakan çekişmelerinden bir sürü bedel ödedik. 2001 yılında bir kriz yaşandı. Başbakan ve Cumhurbaşkanı arasında yaşanan polemik ülkeyi kötü bir duruma soktu. Bunun bedelini siyasi partiler seçimde öderken Cumhurbaşkanı hiçbir şey olmamış gibi görevine devam etti. Bu çift başlı yapı hükümet istikrarsızlığına ve demokrasi açıklarına sebep oluyor" şeklinde konuştu.

PARLAMENTER SİSTEM SIKI BİR PARTİ DİSİPLİNİ GETİRİYOR

''Parlamenter sistem sıkı bir parti disiplini getiriyor'' diyen Çokan, hükümetin oluşumu ve varlığını sürdürmesi parlamenterin oyuyla mümkün olduğunu söyledi. Halit Çokan, "Bundan dolayı parlamenterin parti nezdinde önemi artıyor. Parti genel merkezi sıkı bir disiplin uygulayarak kendinin etkin olduğu bir sistem kuruyor. Hükümet oluşumunu parlamentodan bağımsız direk milletin seçimiyle olsa başkanlık sistemi gibi milletin istediği kişilerin seçilmesinin önünü açmış olursunuz" dedi.

PARLAMENTER SİSTEMDE SORUMLU BUKUNMUYOR

Halit Çokan, partiler tek başına iktidar olmadığında koalisyon hükümetlerinde her an erken seçim beklentisi olduğunu söyledi. Çokan, "Parlamenter sistemde biz parlamenteri seçiyoruz. Parlamenter hükümeti seçiyor. Hükümet bürokrasiyi seçiyor. Bu yapı içerisinde sorumlu bulmak mümkün olmuyor. Olumsuz bir durumda herkes bir diğerini suçluyor. Oysa başkanlık sisteminde sorumlu karşımızda duruyor. Olumsuz bir durumda hesap soracağımız kişi belli" dedi.

BAŞKAN MİLLETE KARŞI SORUMLU OLACAK

Av. Halit Çokan, "Başkanlık sisteminde, başkanı ve parlamentoyu direk millet seçiyor. Parlamentonun başkanın başkanlığında bir etkisi yok. İkisi de sabit süreli. Başkanın parlamentoyu fes etme yetkisi yok. Parlamentonun başkanı güvensizlik oylamasıyla düşürme yetkisi yok. Bunun neticesinde başkanlık sistemi istikrar getiriyor. Uzun süreli hükümetler görev başında kalıyor. Hızlı ve etkin bir yönetim iş başında oluyor. Kararlar arasında istikrar oluyor. Başkan sisteme hakim olduğunda anti demokratik yapıların oluşumuna engel oluyor'' dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Halit Çokan Karamürsel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title