Haberler

Çin'in Ankara Büyükelçisi Guoxiang Mersin'de

Çin'in Ankara Büyükelçisi Sun Guoxiang, Çin İşletmelerinin Türkiye Pazarına Olan İlgisinin Giderek Arttığını Söyledi.

Çin'in Ankara Büyükelçisi Sun Guoxiang, Çin işletmelerinin Türkiye pazarına olan ilgisinin giderek arttığını söyledi.

Büyükelçi Guoxiang, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Genel Sekreteri Selami Gedik'i ziyaret etti. Ziyaretinde, Çin ve Türkiye arasında son yıllarda ticari ilişkiler dahil bir çok alanda gelişmelerin olduğunu belirten Guoxiang, "Ticari ve ekonomik ilişkiler çok iyi bir noktadır. Geçen yıl ki ticaret hacmi 10 milyar doları geçti. Biz en fazla malı Türkiye'ye satıyorduk. Türkiye'den Çin'e yapılan ihracata bakıldığı zaman büyüme oranı yüzde 60 civarında artmıştır. Türkiye ve Çin arasındaki ticari ilişkilerin daha derin bir şekilde nasıl yapılacağı tartışılmalıdır. Çin işletmelerinin Türk pazarına olan ilgisi giderek artmaktadır" dedi.

Bu yıl kredi anlaşmasının imzalandığını ifade eden Guoxiang, "Bu anlaşma ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmeye yöneliktir. Kredi anlaşmasından sonra daha çok işletme Türkiye'ye gelecektir. Mersin'in konumu çok iyi. Mersin deniz ulaşımında büyük bir kolaylık sağlıyor. Geçen yılın Temmuz ayında Çin Yatırım Araştırma Grubu'ndan bir heyeti buraya gönderdiler. Bu heyet Mersin'de iyi bir potansiyelin olduğunu belirtti. Çin'deki birçok işadamını buraya gelerek yatırımda bulunması için Mersin'e davet ediyoruz. Türkiye ve Çin arasındaki hava yolculuklarını geliştirebilmek için elimizden geleni yapacağız. Mersin'in Yenişehir Belediyesi ile Çin'in Chançoui Belediyesi kardeş şehir. Bu da ilişkilerin geliştirmek için iyi bir avantajdır" diye konuştu.

Türkiye'de ticari anlamda bir araştırma turu yaptıklarını ifade eden Guoxiang, "Mersin ticari ilişkilerin önemli bir durağıdır. Büyükelçi olarak iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için genel bilgiye sahip olmamız gerekiyor. Türkiye ve Çin arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi açısından Mersin çok önemli bir şehir. Ticaret karşılıklı bir iş, daha çok Türk malının Çin pazarında bulunmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

AKİB Genel Sekreteri Gedik ise, Çin ile ilişkilerin yüzde 200 oranında arttığını kaydederek şöyle konuştu:

"Daha önce yoğun olarak 3-4 defa ABD'ye giderdik şimdi Çin'e gitmeye başladık. Bizim Çin'e sık gidip gelmemizde en büyük katkıyı sağlayan Çin ve Türkiye arasındaki hava yolları anlaşması. Bizim tüm arzumuz ticaretin biraz daha gelişebilmesi için Hong Kong'dan sonra Guantanamo'ya da direk uçak hattının açılmasıdır. Çünkü şu anda Guantanamo'da iş yapmakta olan 150'ye yakın iş adamı var. Türkiye'deki işleri bozulduğu için Çin'e giden işadamları Türkiye'den mal alıp göndermek isterken, Çin'den mal alıp Afrika ve Latin Amerika ülkelerine mal göndermeye başlamışlardır. Çin otoritesi Guantanamo'ya iniş izni vermiyor. İniş izni hareketlendirilirse bu uçakların dolu olacağına garanti verebilirim." Mersin'in önemli bir ihracat limanı olduğunu ifade eden Gedik, "Çin'e krom Mersin'den gitmektedir. Şu anda kuzeyimizde yer alan dağların tepelerinde, kasabalarında, vadilerinde onlarca Çinli var. Krom madeni bulan işletmelerle ortaklık yapmaya çalışıyorlar. AKİB'in 5 bin 500 firma üyesi bulunmaktadır, hepside ihracat yapmaktadır. Ağırlık olarak demir-çelik, otomotiv, yaş meyve ve sebze ihraç ediyoruz" dedi.

AKİB Genel Sekreteri Gedik, Büyükelçi Guoxiang'a işlemeli bir tabak hediye etti.

(MUÇ-AB-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title