Haberler

CHP'den Kapatılacak Belediyelere Tam Destek

Hükümet, Adrese Dayalı Nüfus Sayısı Sonuçlarının Ardından, Nüfusu 2 Binin Altındaki Belde Belediyelerini Kapatmak Üzere Kolları Sıvarken, Kapatılmanın Eşiğindeki Belediye Başkanları da Sorunlarına TBMM'de Çözüm Arıyor.

Hükümet, adrese dayalı nüfus sayısı sonuçlarının ardından, nüfusu 2 binin altındaki belde belediyelerini kapatmak üzere kolları sıvarken, kapatılmanın eşiğindeki belediye başkanları da sorunlarına TBMM'de çözüm arıyor. Belediye başkanları Meclis'te CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay'la görüştü. Okay, siyasi iktidarın yeni bir oyun ve tertip içinde olduğunu belirterek, "CHP olarak siyasi parti ayrımı yapmadan tüm belediye başkanları ile elele, dayanışma içinde mücadele kararlılığındayız" dedi. CHP, verdiği kanun teklifiyle de, 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun, nüfusu 2 binin altındaki belediyelerin kapatılmasını öngören 11. maddesinin kanundan çıkarılmasını istedi.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, kapatılmanın eşiğindeki belde belediyelerinin başkanlarını Meclis'te CHP Grup toplantı salonunda kabul etti. CHP'den bazı milletvekillerinin de katıldığı görüşmede, Okay, AKP'nin daha önceki seçim sürecinde olduğu gibi bu yerel seçimler öncesinde de belediyelerle ilgili tartışma başlattığını savundu. Okay, "siyasi iktidar yeni bir oyun, yeni bir tertip içinde akılları karıştırmak, yerel yapılaşmayı oluşturmak istiyor, CHP olarak buna izin vermeme kararlılığımız var" dedi. Kapatılacak belde belediyelerinin başkanlarının mücadelesine destek olacaklarını kaydeden Okay, 5393 sayılı belediye kanununda salt nüfus kriterinin göz önüne alınmasını eleştirdi. Yazın çok büyük bir nüfusa sahip belediyelerin kapatılmasının turizme zarar vereceğini ifade eden Okay, belde belediyelerinin kapatılması ile göçün de artacağını savundu. Hükümetin, belde belediyelerinin de görüşlerini alması gerektiğini ifade eden Okay, "CHP olarak hiçbir siyasi parti ayrımı yapmadan tüm belediye başkanları ile elele, dayanışma içinde mücadele kararlılığındayız" diye konuştu.

Kapatılacak belde belediyeleri adına ortak açıklamayı okuyan, İzmir Menemen Seyrek Belde Belediye Başkanı Nurgül Uçar ise kuruluşu, bölgede yaşayanların referandumu sonucu kararlaştırılmış olan belde belediyelerinin kapatılması konusunda yöre halkının fikrinin sorulmadığını ve "yaptık oldu" anlayışıyla hareket edildiğini söyledi. Türkiye'nin "Avrupa Yerel Özerklik Şartnamesini" imzaladığını belirten Uçar, " 'bir mahalli idare birimine yapılacak bağlantıların veya o birimden ayrılmaların o bölgede oturan halkın iradesinin sonuçlarına göre olması gerekir' kuralını da, bu imzayla onaylamış bulunmaktadır. Oysa ki AB'ye girmek adına yapılan bu kapatma uygulaması imzalanan sözleşme ile çelişmektedir." Dedi. Türkiye'de 21 bin 850 kişiye bir belediye düşerken, Fransa'da bu rakamın bin 700, İtalya'da 7 bin 300, İspanya'da ise 6 bin 800 olduğunu kaydeden Uçar, nüfusu Türkiye'den az Fransa'da 36 bin belediye varken, Türkiye'de bu rakamın 3 bin 225 olduğuna dikkat çekti. Uçar, "Alınmaya çalışılan kapatma kararları, ülkemizin adil ve daha demokratik yönetilmesini örseleyecek, verimliliği ve kalkınmayı arttırmayacaktır. Aksine çok sesliliği azaltarak merkezi idarenin isteklerini daha rahat dayatmasına yol açacaktır. Tüm kamuoyu şunu bilmelidir ki; demokrasi çarklarının dönmeye başladığı yerel belediyelerin başkanları olan bizler, tüm gücümüzle halkımızın çıkarlarını koruyabilmek için sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz"diye konuştu.

-CHP'DEN KANUN TEKLİFİ: BELDE BELEDİYELERİ KAPATILMASIN

CHP, 3 Temmuz 2005 tarihli 5393 sayılı Belediye Kanunu'nda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi de verdi. CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü ile Tokat Milletvekili Orhan Ziya Diren imzasıyla verilen kanun teklifinde, 5393 sayılı Kanunun, nüfusu 2 binin altındaki belde belediyelerinin kapatılmasını öngören 11. maddesinin ikinci fıkrasının kanun metninden çıkarılması öngörüldü. Teklifin gerekçesinde ise "özellikle belde belediyeleri belediye sınırları içerisinde yaşayan vatandaşların tüm ihtiyaçlarını karşılamak için çaba göstermektedirler. Belediyeler ayrıca merkezi idareyle bağlı olan eğitim, sağlık, tarım, orman gibi konularda ilgili kurum ve kuruluşlara da yardımcı olmaktadırlar. Okulların, sağlık ocaklarının, camilerin ihtiyaçları çoğu zaman belediyelerce karşılanmakta, hatta yeni okul, cami, sağlık ocağı yaparak, küçük sanayi, hal, Pazar yeri, hayvan pazarı, mezbaha, çarşı, düğün salonu gibi hizmet binaları yaparak hizmet vermektedir. 5393 sayılı belediye kanununun 11. maddesinin ikinci fıkrası hükmü gereğince nüfusu 2 binin altında çıkan belediyelerin kapatılması, belediyelerce verilen bu hizmetlerin aksayacağını ortaya koymaktadır" görüşüne yer verildi. (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title