Haberler

Cem Vakfı Başkanı Doğan'dan Açıklamalar

Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan, Başbakan'ın da Katıldığı İftar Yemeği Öncesi Çıkan Tartışmalarla İlgili Olarak, "Düşkün Edilmek O Kadar da Kolay Değil" İfadesini Kullandı.

Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan, Başbakan'ın da katıldığı iftar yemeği öncesi çıkan tartışmalarla ilgili olarak, "Düşkün edilmek o kadar da kolay değil" ifadesini kullandı.

Anadolu'nun birçok yerinde, Batı Trakya'da ve Balkanlar'da Alevi ve Sünnilerin iç içe olduklarını belirten Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan, bu bölgelerde herhangi bir sorun yaşanmadığı gibi insanların birbirlerinin örfleri, adetleri ve inançlarındaki kırmızı çizgileri gördüklerini söyledi.

Cem Vakfı Başkanı Eşref Doğan, Alevi ve Alevilikle ilgili bir takım gerçeklerin belli bir kutuya hapsedilmiş ve kilitlenmiş halde olduğunu ileri sürerek, "İnsanlarımız, kutunun kapalı tutulması sonucu birbirlerini tanıyamadıkları için ulusal birliğimizi zedeleyici veya bozucu istikametlere yönlendirilebiliyor" dedi. Doğan, şunları söyledi:

"Öncelikle Alevilik kimliğinin tanınmasını istiyoruz. Tamam Türkiye Müslüman ve laik bir ülkedir. Hatta laik olması gerekir, onu vurgulamak gerekir. Bu ülkede çeşitli inanç ve etnik gruplar var. Olması gereken Türkiye'de kaç farklı grup olursa olsun, azınlıkları, inançları ne olursa olsun Anayasa ve kanun önünde eşit himaye görmeleri, vatandaşlık haklarından eşit istifade etmeleridir. Alevilik kimliğinin tanınmasıyla beraber, Alevilikte inanç kurumu olan "dedelik" kavramının tanınması ve ayağa

kaldırılması, bunun eğitiminin sağlanması, dedelerimizin çağdaş bir eğitim alması, sosyal güvencelerinin sağlanması, devlet tarafından da gerekli sosyal güvencelerinin ve eğitimlerinin sağlanması gerekiyor."

Ankara'da verilen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı iftar yemeği öncesinde ortaya çıkan "düşkün" tartışması ile ilgili olarak Doğan, "Aleviler, 1400 seneye yakındır kendi problemlerini mahkemesiz, avukatsız, savcısız, kendi iç hukuklarıyla muhafaza etmiştir. Şimdi düşkünlük olayı bir dede veya birkaç dede tarafından belirlenemez. Dede 'Ben bunu düşkün ilan ettim' diyemez. Bu onun haddi de değildir. Düşkün olmak ceme iştirak edenlerin ve dedenin kararıyla ancak haklı gerekçelere

dayandırılarak gerçekleştirilebilir. Düşkün ilan edilen kişi ceme alınmaz, semaha giremez. Köy hayatında davarını ve sığırını o kişinin davarına ve sığırına katmaz. O köyü, şehri terk etmek zorunda bırakılırsınız. Örneğin evli bir kadını veya nişanlı bir kızı zorla kaçırmak ve adam öldürmek düşkünlük sebebidir. Alevilikte Reha Çamuroğlu'nun bir yemek verdi diye düşkün ilan edilmesi gibi bir uygulamanın yeri yoktur. Tamam Reha'yı sevmeyebilirsiniz, beğenmeyebilirsiniz, partisini sevmeyebilirsiniz ancak böyle

bir şeyde düşkünlük kararı veremezsiniz. Büyük bir vebal olur."

(BK-OÇ-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Bakmadan Geçme

15 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 15 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 15 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 15 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 15 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Arda Güler Real Madrid'de kaç gol attı? 15 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Talisca Beşiktaş'a gelecek mi? Al Nassr Talisca'yı gözden çıkardı Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 15 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam mı geldi? (ZAMLI) Köprü geçiş ücretleri ne kadar oldu? 15 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title