Haberler

Baykal: "Uyarılarımızın Yerinde Olduğu Ortaya Çıktı"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AB İlerleme Raporunda Kıbrıs'la İlgili İfadelerin Kabul Edilemez Olduğunu Belirterek, "CHP'nin Daha İşin Başından Beri Kıbrıs Konusunda Yaptığı Uyarıların Ne Kadar Önemli, Yerinde Olduğu Bu Raporla Bir Kez Daha Ortaya Çıkmıştır" Dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AB İlerleme Raporunda Kıbrıs'la ilgili ifadelerin kabul edilemez olduğunu belirterek, ''CHP'nin daha işin başından beri Kıbrıs konusunda yaptığı uyarıların ne kadar önemli, yerinde olduğu bu raporla bir kez daha ortaya çıkmıştır'' dedi.

Sosyalist Enternasyonal Toplantısı dönüşünde Atatürk Havalimanı VIP Salonunda açıklama yapan Baykal, AB İlerleme Raporunu değerlendirdi.

Bu raporun, her zamanki rapordan daha çok ilgi çektiğini kaydeden Baykal, AB ile Türkiye ilişkilerinin artık çok daha özenli ve dikkatli yürütülmesinin kaçınılmaz hale dönüştüğü bir noktaya gelindiğini söyledi.

Raporun, Türkiye'nin Kıbrıs'la ilgili olarak somut bir adım atmasını talep etme noktasında olduğunu ifade eden Baykal, şöyle dedi:

''Bu rapor, ilk kez belki hüküm vermekten kaçınıp, komisyonun değil konseyin, yani devlet başkanları zirvesinde (siz kararınızı alın) demiştir. Bir anlamda komisyon, alınması söz konusu olan kararın kendisini aştığı, çok önemli sonuçlar doğurabileceği için bu kararı komisyonun değil, devlet başkanlarının almasının gerekli olduğunu değerlendirmiştir."

Şimdi Türkiye'nin önüne getirilen konunun, ''17 Aralık'ta kabul edilen ve 29 Temmuz 2005'te Dışişleri Bakanı'nın imzaladığı protokolün gereğinin yapılması'' olduğunu ifade eden Baykal, şöyle devam etti:

''Bizden bunun istenmesi haklı değildir, doğru değildir. Kıbrıs konusunda ne Türkiye'ye, ne KKTC'ye baskı yapmayı haklı gösterecek neden vardır. Bu, Kıbrıs sorununun çözümüne katkı yapacak bir yaklaşım değildir. Ama bu konuda bize baskı yapılmasına fırsat verecek bir yanlış politika izlenmiştir.

Kıbrıs konusunda AB büyük yanlışlar yapmıştır. Şimdi o yanlışların bedelini bize ödettirmeye çalışmaktadırlar. Bu konuda Hükümet'in sağlam durması lazımdır. Bu noktada Kıbrıs'la ilgili hiçbir ödün verilemez.''

ABD'deki seçim sonuçlarına değinen Baykal, Amerika'daki seçim sonuçlarının tarihi bir dönüşüm olduğunu belirterek, ''Amerika'nın siyasi yapısını anlamlı bir şekilde değiştirecek sonuçlar bu seçimle ortaya çıkmıştır'' dedi.

Amerika'daki ekonomik verilerin iyi olması ve işsizliğin tarihin en düşük seviyesinde bulunmasına rağmen iktidarın tarihi bir oy farkı yaşadığını kaydeden Baykal, şöyle devam etti:

''Bunun sebebinin Irak müdahalesi olduğu, araştırmalarda açıkça ortaya çıkmıştır. Bu, bizi önemli bir noktaya getiriyor. Yani Amerika'nın kendisi, Amerikan Cumhurbaşkanı'nın açtığı doğrultudaki gelişmeyi sorgulamaya başlamıştır. Ve bu konuda tavır takınmaya başlamıştır. Bunu çok belirleyici olarak görüyorum. Türkiye'de bu konu bizim önümüze getirildiği zaman, başta CHP olmak üzere toplumun büyük kesiminin takındığı tutumun bu gelişmeyle bir kez daha doğrulandığına tanık oluyoruz.''

Katıldığı Sosyalist Enternasyonal Toplantısını da değerlendiren Baykal, toplantının çok yararlı ve başarılı geçtiğini söyledi.

Baykal, toplantıda solun gerçek gündemi olan açlık, yoksulluk gibi ekonomik ve sosyal sorunların tartışıldığını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title