Haberler

Batı Trakya Türklerinin Meclis Çıkarması

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Batı Trakya Türklerine Karşı Yunanistan'ın Hukuka Aykırı Tutumlarına Avrupa Birliği'nin (AB) Sessiz Kaldığını Belirterek, "AB'nin Tek Taraflı Dayatmalarına İsyan Ediyoruz" Dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Batı Trakya Türklerine karşı Yunanistan'ın hukuka aykırı tutumlarına Avrupa Birliği'nin (AB) sessiz kaldığını belirterek, "AB'nin tek taraflı dayatmalarına isyan ediyoruz" dedi.

Batı Trakya Türklerinden oluşan yaklaşık 100 kişilik heyet bugün sorunlarını aktarmak için TBMM'de temaslarda bulundu. Batı Trakya'daki dernek ve federasyon başkanları ile müftülerin de aralarında bulunduğu heyet, önce MHP'yi ziyaret etti. MHP'nin grup salonundaki ziyarete MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Kırşehir Milletvekili Metin Çobanoğlu, İzmir Milletvekili Şenol Bal ve Edirne Milletvekili Cemaleddin Uslu da katıldı.

İskeçe Türk Birliği Genel Sekreteri Mustafa Trampa, ziyarette yaptığı konuşmada İskeçe, Gümülcine ve Dedeağaç'ta müftülüklerin işgal altında olduğunu belirterek, Yunanistan hükümetinin, seçtikleri müftüleri tanımadığını söyledi. Lozan Anlaşması ile Yunanistan'daki Türk azınlığa 2 dilde eğitim hakkı verildiğine işaret eden Trampa, Yunanistan Milli Eğitim Bakanlığı'nın çıkardığı yasa ile anaokullarında tek dilde eğitim zorunluluğunun getirildiğini anlattı. Trampa, İstanbul'da İho Gazetesi Genel Yayın

Yönetmeni Rum gazeteci Andreas Rombopulos darp edildiğinde dünyanın ayağa kalktığını hatırlatarak, bundan 5-6 ay önce Batı Trakya'da Millet Gazetesi genel yayın yönetmeninin bir polis tarafından tartaklandığını, ancak kimsenin ruhunun bile duymadığını ifade etti. Türk basının bu olayı ancak 40 gün sonra duyurabildiğini kaydeden Trampa, Türk medyasından Batı Trakya Türklerinin sesini duyurması için yardım istediklerini dile getirdi.

"KOPENHAG SİYASİ KRİTERLERİ ORAYA UĞRAMIYOR"

Ziyarete katılan Batı Trakya temsilcilerinin sorunlarını aktarmasının ardından bir konuşma yapan MHP Grup Başkanvekili Vural, Türkiye'nin AB ile bir müzakere süreci içinde olduğunu ifade etti. Yunanistan'ın da AB'nin bir üyesi olduğuna işaret eden Vural, buna karşın Lozan Anlaşması'na aykırı olarak adaları bile silahlandırdığını anlattı. Bu süreçte AB ve Yunanistan'ın uluslararası akitlere vefa göstermediğini belirten Vural, Türkiye'deki yabancı azınlıkların sınırsız mal edinebilmesi için birçok talep

gelirken Batı Trakya'daki Türklerin haklarının AB'de hiç gündeme gelmediğini söyledi. "AB'nin tek taraflı dayatmalarına isyan ediyoruz" diye konuşan Vural, AB Patrikhane'nin ekümenik olmasını dayatma olarak Türkiye'nin karşısına getirirken, Batı Trakya'da müftülüklerin işgal edildiğini ifade etti. Türkiye'deki azınlıkların eğitimi konusunda verilen imkanlara karşın söz konusu Batı Trakya Türklerinin eğitimi olduğunda Kopenhag Kriterleri'nin oraya uğramadığını belirten Vural, "Biz bu oyunları bozacak güçte

bir milletiz" dedi.

Ziyaretin sonunda İskeçe Türk Birliği Asbaşkanı Ramazan Duban, Vural'a İskeçe Belediye Meclisi tarafından yıkılmak istenen Osmanlı döneminden kalma İskeçe Saat Kulesi'nin fotoğrafını hediye etti.

Heyet daha sonra CHP Grubu'nu ziyaret etti. Batı Trakyalı Türkleri CHP Grup Salonu'nda Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay karşıladı. Ziyarette bir konuşma yapan İskeçe Türk Birliği Asbaşkanı Duban, birliğin ismindeki Türk kelimesinden dolayı Yunan hükümeti tarafından kapatılmak istendiklerini hatırlatarak, AİHM'e açtıkları davanın sürdüğünü anlattı. Duban, Batı Trakya'da yaşayanların Türk olmadığı konusunda yaptığı baskılardan yakındı.

CHP Grup Başkanvekili Okay ise uluslararası hukukun bağlayıcılığının arttığı bir dönemde Batı Trakya Türklerinin sorunlarının azalması gerekirken arttığına tanık olduklarını söyledi. Vatandaşlıktan çıkarılma, müftüsünü seçememe, topraklarının istimlakı, Türk kelimesini kullanamama gibi Lozan'a aykırı olduğu kadar AB değerlerine de aykırı uygulamaların devam ettiğini dile getiren Okay, Batı Trakya Türklerinin sorunlarının, başka gündemlerin peşine takılamayacak kadar hayati önemde olduğuna inandıklarını

vurguladı. Okay, TBMM'de Batı Trakya Türklerinin gözü ve kulağı olmaya devam edeceklerini belirtti.

(ZÇ-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title