Haberler

Başkentin de Artık Bir Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Var

Ali Hakan Der - Ankara'nın ilk, Türkiye'nin dördüncü Türk müziği devlet konservatuvarı olan Gazi Üniversitesi Konservatuvarı, 2012-2013 akademik yılında eğitime başlayacak.

Ali Hakan Der - Ankara'nın ilk, Türkiye'nin dördüncü Türk müziği devlet konservatuvarı olan Gazi Üniversitesi Konservatuvarı, 2012-2013 akademik yılında eğitime başlayacak.

Gazi Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Kurucu Müdürü Prof. Dr. Gülçin Yahya Kaçar, okulun kuruluş serüvenini AA muhabirine anlattı.

Lise yıllarında Türk müziğine merak duymaya başladığını ve 1984 yılında Ankara'da Türk müziği konservatuvarı aradığını ifade eden Kaçar, Ankara'da böyle bir eğitim kurumu olmaması ve ailesinin de kendisini İstanbul'a göndermek istememesi üzerine başkentte bir gün Türk müziği konservatuvarı kurma hayalinin peşine düştüğünü söyledi.

Türk müziği eğitimini cemiyetlerde, dershanelerde ve hocalardan aldığı bireysel derslerle öğrendiğini anlatan Kaçar, sohbetlerde, birçok değerli ismin Ankara'da Türk müziği devlet konservatuvarı kurulması için yıllarca mücadele ettiğini, çalmadık kapı bırakmadığını öğrendiğini ifade etti.

Liseden sonra Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü'nü kazanan ve müzik kariyerine akademik boyut katan Kaçar, Selçuk Üniversitesi'nde bir süre öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamladı. Gazi Üniversitesi'nde profesör unvanıyla ders veren Kaçar, Ankara'da Türk müziği devlet konservatuvarı açılması fikrini paylaştığı Rektör Prof. Dr. Rıza Ayhan'dan da büyük destek gördüğünü vurguladı.

-"Sanat eğitimi okulunda verilmeli"-

Gazi Üniversitesi bünyesinde böyle bir eğitim kurumu açılması için hazırladıkları dosyayı YÖK'e sunduklarını anlatan Kaçar, dosyada Ankara'da bir Türk müziği devlet konservatuvarı açılması ihtiyacının gerekliliğini ortaya koymaya çalıştıklarını belirtti. Kaçar, başvurudan 1 ay sonra, geçen şubat ayında YÖK'ün Gazi Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı kurulmasına onay verdiğini ve kararın Resmi Gazete'de yayımlandığını kaydetti. Kaçar, "Dosyada, Türk gençliğinin kendi kültüründen ve müziğinden kopuk yaşamasının sonuçlarının nerelere varabileceğini, bu kurumun kurulmasının gerekliliğini anlatmaya çalıştık. Kendi müziğimizin okulunu kurmak için yılların mücadelesi verildi" dedi.

Gülçin Yahya Kaçar, sanat eğitiminin okulunda verilmesinin önemine de işaret ederken, "Diğer konservatuvarlar 50'nci, 100'üncü yıllarını kutluyor, biz yeni kuruluyoruz. Geçmişi 9. yüzyıla dayanan Türk müziğinin okulunu, Ankara'da konservatuvar olarak 21. yüzyılda açıyoruz" diye konuştu.

Okullu sanatçı yetiştirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Kaçar, özellikle orkestralarda çalabilecek solist sazende yetiştirmek istediklerini dile getirdi. Türk müziğiyle ilgilenen gençlerin utandırıldığı bir düzen yaşadıklarını ifade eden Kaçar, "Biz musiki adına bu algıyı değiştireceğiz. Elinde udu, bağlaması, kemanı, kanunu olan, onu taşırken gurur duyacak" dedi.

Konservatuvarın akademik kadrosunu oluşturduklarını ve eğitime 2012-2013 akademik yılında başlayacaklarını belirten Kaçar, okul bünyesinde Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği dallarında çalgı eğitimi, ses eğitimi, bestecilik ve müzikoloji bölümleri olacağını kaydetti.

Kaçar'ın verdiği bilgiye göre, özel yetenek sınavıyla öğrenci alınacak her bölümde 2'si yabancı olmak üzere 22'şer öğrenci eğitim görecek. Yetenek sınavına güzel sanatlar lisesinden ya da alan dışından katılanlar LYS ya da YGS de 180 puan ve üzeri alanlar katılabilecek. Tek aşamalı olacak sınav, işitme ve icra olarak ikiye ayrılacak.

-"Piyanoyla ses açıp Meragi okuyamazsınız"-

Kaçar, konservatuvarda Abdülkadir Meragi, Itri, Dede Efendi'nin tavırlarını devam ettirecek klasik üslubun korunduğu eğitim ve öğretim yapılmasının yanı sıra diğer okullarda olmayan dersler vermeyi hedeflediklerini söyledi.

Bestecilik bölümünün sadece Gazi Üniversitesi'nde bulunacağını anlatan Kaçar, ayrıca her saz için en az 5 metod oluşturmayı planladıklarını dile getirdi.

Kaçar, ses eğitiminin nasıl verilmesi gerektiğine ilişkin bir metod hazırladıklarını da ifade ederek, şimdiye kadar Batı müziği teknikleriyle ses açma çalışması yapılmasının yanlışlığına vurgu yaptı. Kaçar, "Türk müziğinde ses açma çalışmaları piyanoyla yapılamaz. Piyanoyla hahaha, nihihi diye çalışma yaptıktan sonra Meragi'den okuyamazsınız. Onun için kendi nağmelerimiz ve çalgılarımızla ses açma, nefes, artikülasyon ve gırtlak çalışmalarını geleneksel tavır ve üsluba göre vereceğiz. Bu alanda Türkiye'de şimdiye kadar yapılmış hiçbir şey yok" dedi.

Yayıncı: Eda Ay - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Gazi Üniversitesi Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title