Haberler

Başbakan Erdoğan İle Papandreu Ortak Basın Toplantısı Düzenledi

Dedeman Sky Lodge Otelde basın mensuplarının karşısına çıkan Başbakan Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, iki ülke arasındaki ilişkileri konusundaki soruları yanıtladılar

Palandöken Kayak Merkez'nde Dedeman Sky Lodge Otelde basın mensuplarının karşısına çıkan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, iki ülke arasındaki ilişkileri konusundaki soruları yanıtladılar.

Basın toplantısında bir gazetecinin ôİki ülke ilişkilerinin iyi hale gelmesinden bahsediyorsunuz. Ancak iki ülke arasında duvar örme projesi var. İki komşu kapısının arasına duvar örmekle ilişkilerin artırılması çelişki değil mi?" sorusunu yanıtlayan Başbakan Yorgo Papandreu, ôBiz Türkiye ile Yunanistan'ın ortak bir sorunundan bahsediyoruz. Biz insanlarımızın ticaretinden, bir köle ticaretinden bahsediyoruz. Savaşlardan kaçan insanların Türkiye ve Yunanistan'ı kullanarak çeşitli Avrupa ülkelerine gittikleri sorundan bahsediyoruz. Zaman zaman Ege adalarından Meriç Nehrinden geçiyorlar. Biz bu konuda işbirliği içindeyiz. Bugünkü görüşmede bu konuyu ele aldık. Yapıcı bir görüşmeydi.

Aldığımız her önlemi Türkiye ile istişare ederek almaktayız. Türk vatandaşları ile ilgili sorundan bahsetmiyoruz. Meriç nehrinin bazı kısımlarında tedbir alıyoruz. Bütün nehir boyunca değil. Bu bölgeleri kaçak göçmenler geçiş koridoru olarak kullanıyorlar. Bazı teknik bariyerler oluşturmak istiyoruz, amacımız bu" diye konuştu.

DUVAR DEĞİL 'ÇİT' YANITI

Başbakan Erdoğan kaçak göçmen sorununu sabah başbaşa yaptıkları görüşmede ele aldıklarını anımsattı. Yunanistan'la 206 kilometrelik sınırın 12,5 kilometrelik bölümünde çit olayının söz konusu olduğunu ifade eden Erdoğan, "Bunu duvar olarak nitelemek yanlış olur. Duvar çok farklı bir şey. Buradaki olay, Türkiye karşı olan bir şey değil. Yunanistan'daki 1 milyon kaçak göçmenden 500 bini son iki yıl içinde bu yollarla gitmiş.Burada yapılanı bir duvar olarak değerlendirmek yanlış olur. Olay çittir. Kendimize karşı olan güvenimiz tam" dedi.

KARŞILIKLI 'KIBRIS' ÇAĞRISI

Erdoğan, Meriç Nehrindeki yaşanan benzer problemle ilgili olarak ilk etapta Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan dışişleri ile çevre bakanlarının bir araya geleceğini daha sonra başbakanların Edirne'de konuyu görüşmek üzere toplanacaklarını belirtti. Basın toplantısında her iki ülke başbakanı Kıbrıs'ta çözüm için mesajlar verdiler.

Başbakan Erdoğan konuşmasında Kıbrıs Rum Kesiminde yaşananlara seslenerek, "Kıbrıs'ta artık adil ve kapsamlı bir çözüm bulma zamanı gelmiştir. Kıbrıs Rumlarının bu yolda Türkiye'nin gücünden çekindiklerini, Türkiye'nin taahhütlerini yerine getirmeyeceği endişesini taşıdıklarını duyuyoruz. Bunlar mesnetsiz kaygılardır. Türkiye'nin dostluğu sağlamdır. Türkiye'den çekinmeleri için hiçbir sebep yoktur. Rum halkına barış yolunda cesaretle adım atmaları Kıbrıslı Türk ortaklarıyla kucaklaşarak geleceğe bakma çağrısı yapıyorum" diye konuştu.

Yunanistan Başbakanı Papandreu'da Türklere seslenerek, ôBiz Kıbrıs'taki iki halkın barış ve huzur içinde yaşamasını istiyoruz. İki ülke olarak Kıbrıs sorunun çözümü için yeni girişimlerde bulanacağız, tarafları cesaretlendireceğiz. Burada yaptığımız görüşmeler son derece yapıcıydı, her görüşmede yeni adımlar atmaktayız. Temmuz ayında yeniden bir araya gelme kararı aldık "dedi.

ERDOĞAN İLE YORGO 'GARDAŞ' OLDU

Yorgo Papandreu, Selanik'te 'gardaş' kelimesinin kullanıldığını, bu terimi Türkiye'nin de bildiğini anımsattı. Erdoğan'ın kardeşi olarak ilan ettiğini açıklayan Papandreu, "Bizim için dobra ve samimi bir insandır. Hedefleri olan birisi. Biz ikimiz, ülkeler arasındaki ilişkileri çok iyi zeminde geliştirebiliriz diye düşünüyorum" diye konuştu.

Bunun üzerine Başbakan Erdoğan, 'gardaş'kelimesinin Türkiye'nin belli bölgelerinde geçerli olduğunu ifade etti. Erdoğan, "Gardaş ifadesinin içini iyi doldurmak suretiyle geleceğe taşımak durumundayız. Tahrik unsurları olacaktır. Buna aldırmayacağız. Zaten dostum Yorgo'da bu irade var" dedi.

Basın toplantısı sonunda iki ülke başbakanı tokalaşarak salondan ayrıldı. Yorgo Papandreu, Palandöken'den Yunanistan'a gitmek için Erzurum havalimanına gitti. Başbakan Erdoğan ise Yıldızkent semtindeki Kongre Merkezinde partililerle basına kapalı yemeğe katıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title