Haberler

Artvin: Sarp Sınır Kapısı'nda Türk-gürcü Buluşması

Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, Türkiye ile Gürcistan arasında Sarp Sınır Kapısı'ndan sonra Muratlı'da bir sınır kapısı açılması için görüş birliğine varıldığını söyledi.

Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, Türkiye ile Gürcistan arasında Sarp Sınır Kapısı'ndan sonra Muratlı'da bir sınır kapısı açılması için görüş birliğine varıldığını söyledi.

Türkiye ile Gürcistan arasında Hudut Komiserleri düzeyinde her yıl iki kez yapılan hudut görüşmelerinin ilki Sarp Sınır Kapısı'nın Gürcü tarafında yapıldı. Türk heyetine Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, Gürcistan heyetine Batum Bölgesi Hudut Komiseri Albay Devi Gogua başkanlık yaptı. Protokol görüşmelerinde Gürcistan heyetinden Batum Bölgesi Hudut Komiser yardımcıları Yarbay Emzar Kezevadze ve Yarbay Cemal Çitadze; Türk heyetinde Hopa Kaymakamı Şahin Aslan, Borçka Kaymakamı Ogün Bahadır, Şavşat Kaymakamı Hasan Yaman, İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Yarbay Erol Peynirci ile Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Şevki Mütevellioğlu da yer aldı.

Türk heyetini Sarp Sınır Kapısı'nda, Batum Bölgesi Hudut Komiseri Albay Devi Gogua ve beraberindeki heyet karşıladı. Gürcistan gümrüğünde yapılan görüşmelerin ardından yapılan müşterek açıklamada konuşan Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, her yıl yapılan mutat görüşmelerin ilkinin yapıldığını ifade etti. Vali Aydoğdu, şunları söyledi:

"Esasen bizim sınırımızda hiçbir problemimiz yok. Son 3 yıl içerisinde herhangi bir sorun yaşanmadı ancak görüşmemizde problem olmayan, normal rutin hayatın devamı içerisinde ortaya çıkabilecek bazı işleri hallettik. Karşılıklı dostluğun, güvenin yeniden pekiştiğini görmek bizim için memnuniyet vericidir. Camili bölgesiyle ilgili Muratlı geçişindeki yolun bakım ve onarımı için birlikte işbirliğine karar verdik. Ayrıca, Muratlı'da bir sınır kapısının açılması konusunda kendileri olumlu görüş belirttiler. Biz de bunun hükümetler nezdinde girişimleri başlatmaya karar verdik. Öncelikle yayalar için bir geçiş düşünülüyor. O uygulamalar neticesine göre ileride daha büyük bir kapı olabilir, ona artık hükümetler karar verir. Şimdilik sadece yaya geçişler için düşünüldü"

Batum Bölgesi Hudut Komiseri Albay Devi Gogua ise, Vali Aydoğdu'ya görevinde başarılar dileyerek şöyle dedi:

"Tekrar söylemek istiyorum ki 3 senedir hudut bölgemizde hiçbir olay yaşanmadı. Bunun nedeni ise her iki ülkenin sınır güvenlik görevlilerinin görevlerini en iyi şekilde yapmalarıdır. İki ülkenin çok büyük projeleri vardır. O projelere bizim de yardımımız, katkımız olacaktır. İki ülke arasında sıcak komşuluk ilişkilerimiz üst seviyededir ve daha da artacağına eminim. Bildiğiniz gibi Batum Hava Limanı'nın her iki ülkenin ortak kullanımına açılması için çalışmalara başladık ve halen hava limanının modernizasyon çalışmaları devam ediyor. Ayrıca Sarp Sınır Kapısı'nın genişleme projesi için biz de elimizden gelen yardımları yapacağız. İki ülke arasında yapılan anlaşma çok büyük bir adımdır. Diğer yandan Sarp Sınır Kapısı'ndaki 3 ay sureli geçişlerin vizeden muaf tutulması hem Türkiye hem de Gürcistan turizminin gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır. Zaten görüyoruz ki turist sayısında gözle görülen bir artış var. Bugün yaptığımız protokolde birbirimize verdiğimiz sözler vardır. Emin olun ki her iki taraf da bu sözü tutacaktır, verdiğimiz sözler yapılacaktır ve iki ülke arasındaki ilişkiler daha da geliştirilecektir." Bu açıklamalardan sonra iki heyet arasında yapılan protokoller karşılıklı olarak imzalandı.

Protokol görüşmeleri sonrası Türk ve Gürcü heyet birlikte Batum'da bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulundu. Heyet ilk önce Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Levan Varşolomidze'yi ziyaret etti. Görüşmelerin ardından yapılan açıklamada, işbirliği mesajları verildi. Görüşmelerin ardından Vali Cengiz Aydoğdu ve beraberindeki heyet, Türkiye'nin Batum Başkonsolosluğu'nu da ziyaret etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title