Haberler

Antalya: Yeni Bir Meteor Yağmuru Gerçekleşecek

Yüzyıllar Boyu İnsana İlham Veren, Romantizm ve Sanatta Önemli Yeri Olan 'Kuyruklu Yıldızlar', Bu Yıl da Muhteşem Dans Gösterilerinden Birini Daha Sergileyecek.

Yüzyıllar boyu insana ilham veren, romantizm ve sanatta önemli yeri olan 'kuyruklu yıldızlar', bu yıl da muhteşem dans gösterilerinden birini daha sergileyecek.

19 Kasım Pazar sabahı gerçekleşecek olan 'Leonid Meteor Yağmuru'nda, dakikada 1-2 meteor görülebilecek. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Astrofizik Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Özel, pazar sabah 06.45'te doğu ufku civarında, Leo (Aslan) burcu bölgesinden kaynaklanacak olan meteor yağmurunda, havanın aydınlanmasının uygun olması halinde saatte 100 meteorun izlenebileceğini ifade etti. Özel, her yıl Kasım ayında dünyanın Tempel-Tuttle kuyrukluyıldızının yörüngesinde bıraktığı eski kalıntıların içinden geçtiğini kaydederek, "En son 2001 yılında yaşanan bu göksel olay çok yoğun olarak izlenmişti. Bu yıl o kadar olmasa da yoğun bir meteor yağmuru bekleniyor" diye konuştu. Dünyanın içinden geçeceği Tempel-Tuttle kuyruklu yıldızının kalıntılarından bazılarının bir ateş topu görüntüsü oluşturabilecek kadar büyük olduğunu belirten Özel, bu tür parçaların normal yıldız kaymalarından daha etkili ve parlak bir görünüşe sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

IŞIK KIRLILIĞI OLMAYAN BÖLGELERDE İZLENEBİLECEK

Dünyanın her yıl Kasım ayının ikinci yarısında Tempel-Tuttle (Comet 55/P) kuyruklu yıldızının yörüngesinde bıraktığı eski kalıntıların içinden geçtiğini kaydeden Özel, şunları söyledi:

"Bu geçişte dünya,Tempel-Tuttle kuyruklu yıldızının güneşin çevresindeki her dönüşünde geride bıraktığı toz kuşaklarının içinden ya da yakınından geçer. Bu sırada en küçüğü kum tanesi kadar olan irili ufaklı çok miktarda kuyruklu yıldız artışı hızla dünya atmosferine girip yanmaya başlıyor. Her yıl Kasım aynda yaşanan bu olay, 1998 yılında yoğun biçimde gerçekleşmişti. Nedeni ise Tempel-Tuttle kuyruklu yıldızının 1998 yılı Şubat ayında güneşe en yakın konumundan tekrar geçerken yörüngesi üzerinde daha fazla artık bırakmasıydı. Bu göksel olayı Türkiye'den izleyebilme şansı az olmasına karşın, 19 Kasım'da havanın açık olması halinde, ışık kirliliği bulunmayan karanlık bölgelerde meteour yağmuru izlenebilir".

'YILDIZ KAYMASI'

Meteor yağmuru sırasında izlenebilecek olan ve halk arasında 'yıldız kayması' olarak bilinen göksel olay, 19 Kasım sabahı yoğun olarak gerçekleşecek. Her yıldız kaydığında bir dilek tutan ve bu dileğin gerçekleşeceğine inananlar için meteor yağmurunun en güzel izleneceği saat 06.45 civarları. Uzaydaki göktaşlarının yörüngelerinin dünyanın yörüngesi ile kesişmesi halinde, göktaşlarının büyük hızlı atmosfere girdiğini anlatan Özel, meydana gelen sürtünme ile göktaşının ısınıp yandığını belirtti. Özel, bu ısınma anında ışık saçıldığını da hatırlatarak, meydana gelen bu olayın halk arasında 'yıldız kayması' olarak tanımlandığını sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title