Haberler

Ankara: TBMM Adalet Komisyonu

TBMM Adalet Komisyonu'nda, Petrol Ürünleri ve Türevleri Kaçakçılığına 2 Yıldan 5 Yıla Kadar Hapis Cezası Öngören Madde, 'Petrol Piyasası Kanunu Tasarısında Düzenleneceği' Gerekçesiyle 'Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Tasarısı'ndan Çıkarıldı.

TBMM Adalet Komisyonu'nda, petrol ürünleri ve türevleri kaçakçılığına 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngören madde, 'Petrol Piyasası Kanunu Tasarısında düzenleneceği' gerekçesiyle 'Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Tasarısı'ndan çıkarıldı.

CHP'li milletvekilleri, ''ihracatın aracı şirket üzerinden gerçekleştirilmesi halinde, ceza yaptırımının imalatçı veya tedarikçi ihracatçılar için uygulanmasını'' öngören maddenin, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a af yolunu açacağını ileri sürdü. Uzun süren tartışmaların ardından, maddenin daha sonra ele alınmasına karar verildi. Komisyonda, kaçakçılık suçunun bir örgüt faaliyeti veya bu suçu izlemekle görevli kamu görevlileri tarafından işlenmesi halinde cezanın artırımını öngören maddesi değiştirilerek kabul edildi. Yine kaçakçılık suçunun 3 veya daha fazla kişi tarafından işlenmesi durumunda cezanın yarı oranında artırımı benimsendi. Buna göre; kanundaki suçların ve kabahatlerin bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılacak. Tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde de güvenlik tedbirlerine hükmolunacak. Aynı tasarıya göre, kaçakçılığı önleme ve soruşturmakla görevli kişilerce veya meslek ve sanatın sağladığı kolaylıklardan yararlanarak işlenmesi durumunda da ceza yarı oranında artırılacak. Suç ve kabahatlerin belgede sahtecilik yapılarak işlenmesi halinde ise ayrıca bu suçtan da ceza verilecek. Tasarının üzerinde anlaşma sağlanamayan ''etkin pişmanlık'' maddesiyle ilgili yeni bir değişiklik önergesi hazırlanarak gelecek hafta yapılacak görüşmelere bırakıldı.

CHP'DEN ELEŞTİRİLER

CHP'li milletvekilleri, tasarının 'suçlar ve kabahatleri' bölümündeki, ihracatın aracı şirket üzerinden gerçekleştirilmesi halinde, ceza yaptırımının imalatçı veya tedarikçi ihracatçılar için uygulanmasının, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan için af yolunu açtığını ileri sürdüler. CHP Artvin Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu, ''Bu maddenin adını koyuyorum; Unakıtan hakkındaki dokunulmazlık dosyası bu düzenlemeyle düşecek'' dedi. CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, düzenlemenin daha önce Bazı Kamu Alacaklarının Tahsili ve Terkini Hakkında Kanun Tasarısı içinde yer aldığını belirterek, Unakıtan'ı doğrudan ilgilendiren ve dokunulmazlığı nedeniyle yargılanamadığı dosyayı ortadan kaldıracak şekilde düzenleme içerdiğini söyledi. Alt Komisyon Başkanı Hakkı Köylü ise suça iştirak olması halinde tüm şirketlerin aynı cezayı alacağını söyledi. Unakıtan'ın dosyasını bilmediğini ve bunun kendisini ilgilendirmediğini anlatan Köylü, aracı şirketlerin doğrudan doğruya suça muhatap tutulmasının, hakkaniyetle bağdaşmadığını kaydetti. AK Parti Ankara Milletvekili Haluk İpek, konunun yanlış mecralara çekildiğini belirterek, ''Olayla ilgili 15 firma varsa, hepsi 1.5-2 yıl yargılansın deniyor. Belki sonunda 15 kişiden 1'i suçlu olacak. Ama bunların tümü 2 yıl boyunca yargılanmış olacak. Bir bakanı sürekli olarak konuyla irtibatlandırmak ayıptır'' diye konuştu. Tartışmaların ardından, maddenin daha sonra ele alınarak yeniden düzenlenmesine karar verildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title