Haberler

Ankara: Bakan Şener'in Basın Toplantısı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, yıl sonunda büyüme hızının hedeflenen yüzde 5 seviyesini aşarak yüzde 6'ya yakın gerçekleşebileceğini kaydetti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, yıl sonunda büyüme hızının hedeflenen yüzde 5 seviyesini aşarak yüzde 6'ya yakın gerçekleşebileceğini kaydetti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, bugün düzenlediği basın toplantısında, ekonomideki gelişmeler ve açıklanan büyüme hedeflerini değerlendirdi. Türkiye ekonomisinin, Mayıs ve Haziran aylarında uluslararası piyasalardan kaynaklanan finansal dalgalanmayı, kararlılıkla uyguladığı program sayesinde başarıyla atlattığını belirten Şener, dalgalı kur rejiminin dış şoklara karşı önemli bir sigorta işlevi gördüğünü, bankacılık sektörünün güçlü bir finansman yapısına sahip olduğunu söyledi. Yıl sonunda büyüme hızının hedeflenen yüzde 5 seviyesini aşarak yüzde 6'ya yakın gerçekleşebileceğini ifade eden Şener, ''Bu durumda son 4 yılda, ortalama yüzde 7.4 oranında GSMH artış hızına ulaşılacaktır'' dedi.

Gayrı Safi Milli Hasıla'da (GSMH) son 18 çeyrekte sürekli bir artış yaşandığını ifade eden Bakan Şener, büyüme hızının 2006'nın ikinci çeyreğinde de tahminlerin üzerinde gerçekleştiğini bildirdi. Bu verilerin dış kaynaklı finansal dalgalanmanın reel sektörü ve sanayii önemli boyutta etkilemediğini kaydeden Şener, büyümenin sanayi ve hizmetler sektörü kaynaklı olduğunu, harcamalar yönünden ise büyümenin özel kesim tüketim ve yatırım kaynaklı yapısının devam ettiğini söyledi. Özel kesim makine teçhizat yatırımlarındaki artışın aynı dönemler itibarıyla sırasıyla yüzde 11 ve yüzde 20.2 olarak gerçekleştiğini belirten Şener, bu verilerin sağlıklı bir büyüme ve istihdam yapısının kurulması açısından önemine değindi.

Şener, reel sektörde canlılığın sürdüğünü, tekstil sektöründe 2 yıl sonra üretim artışları kaydedildiğini de belirterek, ihracattaki artışın yüzde 27'ye ulaştığını ifade etti. Şener, AB'deki beklenen yüksek büyümenin Türkiye'nin ihracatını da olumlu yönde etkileyeceğini belirtti. Mayıs-Haziran aylarında yaşanan finansal dalgalanmaya rağmen üretim, istihdam, ihracat artışlarının sürmesinin, Türkiye ekonomisinin sağlam temeller üzerinde yoluna devam ettiğini gösterdiğini kaydeden Bakan Şener, son yıllarda cari açığın yükselmesinin temel nedenleri olarak da, reel büyümenin ithalata bağımlılığı ve uluslararası ham petrol ve metal fiyatlarındaki artış olduğunu bildirdi. Cari açığın Haziran ayında 2.5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden Şener, bir önceki aya göre cari açığın 2.2 milyar dolar azaldığını da vurguladı. Şener, Ocak-Haziran dönemlerinde petrol ithalatının getirdiği ek yükün ise 4.4 milyar dolara ulaştığını söyledi. Yılın ilk 6 ayında, yüksek cari açığa karşın 28.3 milyar dolar sermaye girişi olduğunu belirten Şener, bunun yüzde 92'sini doğrudan yatırımlar ve uzun vadeli sermaye girişinin oluşturduğunu kaydetti. Şener, "Özel kesimin uzun vadeli kredi kullanımı 11.8 milyon dolar oldu. Bunlar cari açığın sağlıklı-kalıcı finansmanına işaret etmektedir'' diye konuştu.

EKONOMİDEKİ OLUMLU GELİŞMELER

Şener, Ağustos ayında TÜFE ve TÜFE aylık artış hızlarının da beklentilerin altında kaldığını belirterek, nominal döviz kurunda Mayıs-Haziran aylarında gerçekleşen artışın 2006 yıl sonu TÜFE artış hızını 1.5-2 puan artırmasının beklendiğini söyledi. Şener, petrol fiyatları, doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yapılacak ayarlamaların, kamuda işçi ücretlerine yapılacak artışların ve Merkez Bankası'nın kısa vadeli faiz artırımları ile bunun enflasyonist bekleyişlere etkisinin, önümüzdeki dönemde enflasyonun seyrini belirleyecek unsurlar olacağını vurguladı. Şener, "22 yıl sonra tek haneye gerileyen enflasyon oranının, yıl sonunda hedef bandın üzerinde gerçekleşeceği beklenmektedir. Ancak enflasyon hedeflemesi izleyen yükselen piyasa ekonomilerinde de gözlendiği gibi enflasyon oranı tek haneye indikten sonra dalgalanma bandı genişlemektedir. Önemli olan büyüme hızını düşürmeden enflasyonu tek hanede tutabilmektir'' dedi. Şener, artan ham petrol ve ham madde fiyatlarının tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye'yi de etkilemesinin doğal olduğunu belirtti.

Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Bakan Şener, memur maaşı artışlarıyla ilgili bir soru üzerine, görüşmelerin ve çalışmaların sürdüğünü, önemli olanın imkanların hareket alanı çerçevesinde memura en iyi artışı sağlamak olduğunu belirterek, hükümetin imkanlarla arzular arasında makul dengeyi kurmaya çalıştığını diye getirdi.

Son günlerde yaşanan gerilimleri ve bunların büyümenin her kesime yansımamasından kaynaklandığı yönündeki görüşlerin hatırlatılması üzerine ise Şener, Türkiye'de iyi şeylerin olması için herkese sorumluluk düştüğünü, siyasilerin, sivil toplum örgütlerinin ve vatandaşların bu konuda sorumluluğu bulunduğunu kaydetti. Şener, "Soğuk savaş dönemi alışkanlıklarıyla hareket etmek doğru değil. Şimdi yeni şeyler söylemek, yeni tarzlar geliştirme zamanıdır. Toplum çıkarları gerilimden yana değil. Artık sevgiye, saygıya dayalı davranışlar toplumda daha fazla kabul görüyor" dedi. Şener, büyümenin hissedilmediğine dair eleştirilerin de doğru olmadığını belirterek, "Her sektörün, her firmanın bunu hissetmesi mümkün değil zaten. Ekonominin geneline bakmak gerekir. Rakamlar ortada. Ben bunu niye hissetmedim diyen varsa, bu kişisel bir sonuçtur ve onun kendisine sormak lazım. Vergi yükünden dolayı büyümeyi hissetmiyorum diyecek bir noktada da değiliz. Buna katılmıyorum" şeklinde konuştu.

Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması konusuna da değinen Şener, herhangi bir karar verilmediğini, bu konuda da bir çekişmenin söz konusu olmadığını belirterek, sadece insanların fikirlerini söylediklerini, kendisinin de bu konuda değerlendirme yapmak istemediğini dile getirdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title