Haberler

"Anadolu jelibonu" olarak bilinen köftürün faydaları saymakla bitmiyor

Güncelleme:

Nevşehir'in Gümüşkent köyünde geleneksel yöntemlerle üretilen ve "Anadolu jelibonu" olarak adlandırılan köftürün faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle kışın vücudu dinç tutmak için tüketilen köftür, köyde kilosu 30 liradan kuruyemişlerde ise 75 liradan satılıyor. Köftürün yapımı ortalama 5 saat sürüyor.

Türkiye'nin en kaliteli üzümlerinin yetiştiği bölgelerden Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Gümüşkent köyü, pekmezin yanı sıra yöresel lezzet "köftür" ile de dikkati çekiyor.

Köy halkı tarafından geleneksel yöntemlerle üretilen ve "Anadolu jelibonu" olarak adlandırılan köftür, bölgedeki bağlardan özenle seçilen beyaz üzümlerin un katılıp hamur haline getirildikten sonra kaynatılmasıyla ortaya çıkıyor. Nevşehir'de yapılan köftürün faydaları saymakla bitmezken köylüler köftürü özellikle kış aylarında vücudu dinç tutmak için yediklerini söyledi.

'Anadolu jelibonu' olarak bilinen köftürün faydaları saymakla bitmiyor

"YAPIMI ORTALAMA 5 SAAT SÜRER"

Köftür yapımı hakkında bilgiler veren Recep Güleç, "Köftürü uzun ve meşakkatli işlemlerin tamamlanmasının ardından elde ediyoruz. Köftürün yolculuğu üzüm bağımızda başlar. Bağda kasalar içerisine üzümlerimizi keser buraya getiririz. Getirmiş olduğumuz üzümleri yıkadıktan sonra ise çiğnemeye alırız. Çiğnedikten sonra üzüm şırasının durulması ve haşlanması için ocakta pekmez toprağımız ile birlikte mayalandırırız. Daha sonra ise ocaktan indirmemizin ardından şıramızı bir buçuk saat dinlendirmeye alırız. Daha sonra ise yine pekmezimiz ile birlikte yine özel yapım ocağımızda yine kaynatmaya devam ederiz. Uzun bir kaynatmanın ardından yeniden pekmezimizi soğumaya alırız. Soğutma işlemi tamamlanmasının ardından ise köftürümüzü artık ölçeğine göre un ile karıştırırız. Köftürümüzün yapımı ortalama 5 saat boyunca sürer" dedi.

'Anadolu jelibonu' olarak bilinen köftürün faydaları saymakla bitmiyor

"KÖYDE 30 LİRA, KURUYEMİŞLERDE 75 LİRA"

Köftür fiyatlarının köyde daha ucuz olduğunu belirten Recep Güleç, fındıklı ve cevizli köftürlerin kilosunun köyde 40 liraya, sade köftürlerin ise kilosunun 30 liradan satıldığını söyledi. Güleç, "Köftür fiyatı bizim burada market ve kuruyemişlerdeki fiyatlardan daha düşük. Köyde 30 liraya satılan köftür, market ve kuruyemişlerde 75 liraya satılıyor. Köftürü söylemek ile bir şey olmaz tadına baksınlar öyle karar versin. Köftürde alfabede bulunan harflerin yarısından fazla vitamin vardır" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Gümüşkent Nevşehir Gülşehir Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (14)

sss:

AKP bunları görmesi hemen onlara milyonluk vergi gönderirler

11
9
yanıtYanıtla
Cerrah:

Yaşın kaç?

yanıt0
yanıt1
malatyalı tim:

valla diğer lüzumsuz partiler görmesin elinden alır

yanıt0
yanıt1
Yahya:

Ülkeyi betonla kaplandıktan sonra köftüründe faydası yok.

12
6
yanıtYanıtla
adil:

ne jelibomu ya bu bildiğimiz pestil harcı

15
0
yanıtYanıtla
Kağan:

jelibonda neymiş, biz köy kültüründen uzaklaştıkça sağlığımız tehdit altında. Ne var sanki herkes istanbula geliyor.

9
5
yanıtYanıtla
Hakan:

Dogru söylemissin Kağan. Ne var sanki. Burada. Yarından tezi yok hadi köyüne. Hadi hadiiii

yanıt0
yanıt0
Anadolu:

Nerden Nevşehirin oluyormuş en çok Bor, Kemirhisar tarafında olur köfter geçen yıl 25 di kilosu bu yıl kaç olur bilemem

8
1
yanıtYanıtla
Onur ÖZTÜRK:

Köftür değil ''Köfter''.

6
0
yanıtYanıtla
Hacı memmedoğlu:

Mikemmel

4
0
yanıtYanıtla
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title